Ποιες είναι οι αληθινές σου επιθυμίες;

Κατηγορία Ψυχολογία

ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

Από την Γεωργία Μεταξά

ν

Ποιος δεν θέλει να είναι ευτυχισμένος και να ζει τη ζωή του όπως την ονειρεύεται; Είναι όμως κάτι τέτοιο εφικτό ή συμβαίνει μόνο στα παραμύθια;

ν

«Ευτυχία υπάρχει όταν αυτό που σκέφτεσαι, αυτό που λες και αυτό που κάνεις συμφωνούν μεταξύ τους».
— Μαχάτμα Γκάντι

ΟΤΑΝ είμαστε απογοητευμένοι από τη ζωή και βλέπουμε ότι τα πράγματα δεν πηγαίνουν όπως θα τα θέλαμε, η πρώτη μας αντίδραση είναι να επιμένουμε σε αυτό που έχουμε στο μυαλό μας ως τέλειο, χωρίς να δεχόμαστε τίποτα άλλο διαφορετικό. Μια τέτοια στάση όμως μας οδηγεί σε ακόμη μεγαλύτερη απογοήτευση. Καθώς «κλειδώνουμε» στις συγκεκριμένες επιθυμίες μας, γινόμαστε όλο και πιο αγχώδεις και ανήσυχοι. Μόλις όμως αρχίσουμε να βλέπουμε τα πράγματα διαφορετικά, θα δούμε ότι υπάρχουν τρόποι για να έχουμε περισσότερη αρμονία και λιγότερες απογοητεύσεις στη ζωή μας.
Όπως συμβαίνει και στη φύση, έτσι και στη ζωή μας, κάθε δράση δημιουργεί αντίδραση. Όταν προσπαθούμε με όλη μας τη δύναμη να «σπρώξουμε» μια ιδέα ή μια κατάσταση που θεωρούμε ιδανική για μας, παράλληλα, και χωρίς να το θέλουμε, δημιουργούμε μια ισάξια δύναμη που αντιστέκεται στις προσπάθειές μας. Και τι σημαίνει αυτό, θα μου πείτε, ότι πρέπει να πάψουμε να προσπαθούμε για κάτι που επιθυμούμε;
Σίγουρα, κανείς δεν πρέπει να παραιτείται από την προσπάθεια να είναι ευτυχισμένος, αλλά η αληθινή ευτυχία βρίσκεται πολύ βαθύτερα από τις επιφανειακές προσπάθειες που μπορεί να κάνουμε.
Το μυστικό βρίσκεται σε δύο πράγματα: στην πρόθεση και τη δέσμευση. Θα πρέπει αυτό που ζητάμε να είναι καλό για μας και να μην βλάπτει τον διπλανό μας κατά οποιονδήποτε τρόπο και θα πρέπει να δεσμευτούμε ότι θα κάνουμε ό,τι χρειάζεται για να το πετύχουμε.
ν

Η αληθινή επιθυμία

Η ζωτική ή αλλιώς δημιουργική δύναμη του σύμπαντος έχει δύο όψεις: τη θετική και την αρνητική, κάτι που μπορούμε να βρούμε στα διάφορα ζεύγη αντιθέτων, όπως γιν και γιανγκ, θηλυκό και αρσενικό, δοχείο και περιεχόμενο.
Στην περίπτωσή μας, η πρόθεση είναι το περιεχόμενο και η δέσμευση είναι το ενεργειακό δοχείο που την φιλοξενεί. Τα δύο στοιχεία αλληλοσυμπληρώνονται και δημιουργούν ένα τρίτο στοιχείο, το αποτέλεσμα, δηλαδή αυτό που επιθυμούμε. Όταν η πρόθεση και η δέσμευση λειτουργήσουν αρμονικά, τότε και το αποτέλεσμα είναι αρμονικό. Διαφορετικά, έχουμε μια κατάσταση χάους ή όπως συνηθίζουμε να λέμε «μία απ’ τα ίδια!»
Ρωτήστε τον εαυτό σας: «Ποια είναι η αληθινή μου πρόθεση, τι είναι αυτό που πραγματικά επιθυμώ;» Μόλις απαντήσετε σε αυτή την ερώτηση, ρωτήστε τον εαυτό σας ξανά: «Είναι αυτό που επιθυμώ πραγματικά καλό για μένα; Είναι επιθυμία της καρδιάς μου ή επιθυμία που προκύπτει από τον εγωισμό μου;»
Αφού ανακαλύψετε την αληθινή, βαθύτερη επιθυμία σας και η πρόθεσή σας έχει όλη τη δύναμη της ψυχής σας, το επόμενο βήμα είναι να την «τονώσετε» με την απόφαση να δεσμευτείτε στην πραγματοποίησή της. Με αυτό τον τρόπο φέρνετε σε ευθυγράμμιση την πρόθεση με τη δέσμευσή σας και το δοχείο γεμίζει με το σωστό περιεχόμενο!
Η ευτυχία όμως πρέπει να μοιράζεται και γι’ αυτό, οι επιθυμίες που εμπεριέχουν και την ευημερία των άλλων και όχι μόνο τη δική μας, αποκτούν ακόμη μεγαλύτερη δύναμη. Για παράδειγμα, αν η επιθυμία σας είναι να δημιουργήσετε μια ευτυχισμένη σχέση, ζητήστε να συμβεί το ίδιο και για τον πρώην σας. Άλλωστε σ’ αυτό το «ταξίδι» είμαστε όλοι μαζί κι όταν «χαλάσει» ο καιρός για έναν, «χαλάει» για όλους μας!
ν

Εν κατακλείδι

Είναι εναρμονισμένη η επιθυμία σου για ευτυχία με αυτό που είναι πραγματικά καλό για σένα;
1. Δες κατάματα τα αληθινά κίνητρα πίσω από μια συγκεκριμένη επιθυμία σου.
2. Ξεκαθάρισε αν η επιθυμία σου στοχεύει για το δικό σου καλό ή για λόγους «ανταπόδοσης». Για παράδειγμα, εξέτασε αν πραγματικά επιθυμείς να τα ξαναφτιάξεις με έναν πρώην σου ή αν κατά βάθος αυτό που επιθυμείς είναι μια ευτυχισμένη σχέση.
3. Από τη στιγμή που θα έχεις ξεκαθαρίσει μέσα σου ποια είναι η πρόθεσή σου, γράψε την σε ένα φύλλο χαρτί. Είναι σαν να σφραγίζεις την απόφασή σου και να δεσμεύεσαι ότι από εδώ και πέρα, οι πράξεις και οι σκέψεις σου θα βρίσκονται σε απόλυτη συμφωνία με την επιθυμία σου.
ν

 


Translate this post