Οι μαύρες τρύπες οδηγούν σε ένα άλλο σύμπαν (vid)

Κατηγορία ΘΕΜΑΤΑ, Φυσική-Κοσμολογία

ΚΟΣΜΟΛΟΓΙΑ

Posted by Youmagazine Staff

 

Οι φασματικές μαύρες τρύπες είναι απομεινάρια ενός αρχαίου σύμπαντος που υπήρχε πριν από το δικό μας, ισχυρίζεται ομάδα φυσικών.

Καλλιτεχνική απεικόνιση φασματικής μαύρης τρύπας από το προηγούμενο σύμπαν. Πηγή: Reuters

ν

ΜΙΑ επαναστατική ανακάλυψη ισχυρίζεται πως έκανε ομάδα φυσικών από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, το Κολέγιο Maritime του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης και από το Πανεπιστήμιο της Βαρσοβίας.
Πιο συγκεκριμένα, ανακάλυψαν ότι το σύμπαν στο οποίο ζούμε τώρα, δεν είναι το πρώτο που υπήρξε.
Πιο πριν υπήρχε ένα άλλο, για το οποίο τα στοιχεία δείχνουν ότι είχε και αυτό μαύρες τρύπες όπως το δικό μας.
Η Μικροκυματική Ακτινοβολία Υποβάθρου (microwave background radiation ή CMB), δηλαδή το υπόλειμμα της ακτινοβολίας που εξέπεμπε εκείνο το σύμπαν –το ίδιο πράγμα που προκαλεί τον λευκό θόρυβο στις τηλεοράσεις– είναι η απόδειξη για την ύπαρξη αυτών των οπών.
Η επαναστατική αυτή θεωρία, που ονομάζεται Σύμμορφη Κυκλική Κοσμολογία (conformal cyclic cosmology ή CCC), ανατρέπει τα δεδομένα, καθώς ουσιαστικά λέει ότι και το δικό μας σύμπαν θα φτάσει στο τέλος του για να ακολουθήσει μια άλλη Μεγάλη Έκρηξη που θα δημιουργήσει ένα νέο σύμπαν.
ν

Ομάδα κορυφαίων φυσικών διαπίστωσε ότι πριν από τον δικό μας χρόνο, υπήρχαν άλλα σύμπαντα που είχαν και αυτά μαύρες τρύπες, όπως το σημερινό σύμπαν. Η ακτινοβολία του κοσμικού υποβάθρου (CMB) είναι απόδειξη των υπολειμμάτων αυτών των μαύρων οπών. Πηγή: ESA / Planck / Space Science
ν

Η θεωρία αυτή θυμίζει κάπως την εκπύρωση των Στωικών, σύμφωνα με την οποία η πορεία των γεγονότων κορυφώνεται σε μια στιγμή, κατά την οποία όλα καταλήγουν σε έναν κοσμικό ύπνο.
Πρόκειται για ένα εί­δος τελικού θριάμβου της εγγενούς στον κόσμο ζωτικής δύναμης, της οποίας το πυρ είναι η ύψιστη εκδήλωση. Από την τελική εκπύρωση ξεκινά έ­νας νέος κύκλος γεγονότων, που αν και πιο εξελιγμένος θα είναι πανομοιότυπος με τον προηγούμενο στις λεπτομέρειες.
ν

H Κοσμική Ακτινοβολία Υποβάθρου όπως την απεικόνισε το πρόγραμμα WMAP (2001-2010). Πηγή: Wikimedia Commons
ν

Ανακεφαλαιώνοντας: Υπάρχουν πολλά σύμπαντα, τα οποία αναπτύσσονται, επεκτείνονται και πεθαίνουν διαδοχικά. Οι μαύρες τρύπες είναι το σημάδι που αφήνει κάθε σύμπαν στο επόμενο που ακολουθεί.
Η εκκεντρική αυτή ματιά του ορατού κόσμου, διατυπώθηκε από τον διαπρεπή Βρετανό μαθηματικό και φυσικό Ρότζερ Πένροουζ (Roger Penrose), γνωστό για τις πρωτότυπες και προκλητικές ιδέες του σχετικά με τη μεγάλης κλίμακας φυσική του σύμπαντος, τον καθηγητή μαθηματικών Ντάνιελ Αν (Daniel An) από τη Νέα Υόρκη και τον θεωρητικό φυσικό Κριζτόφ Άντονι Μέισνερ (Krzysztof Antoni Meissner) από τη Βαρσοβία.
Οι τρεις φυσικοί ισχυρίζονται ότι τα βαρυόνια (τα σωματίδια φορείς της βαρυτικής αλληλεπίδρασης) και τα φωτόνια παράγονται από τις μαύρες τρύπες. Αυτά δημιουργούν τις συνθήκες για μια άλλη Μεγάλη Έκρηξη που θα φέρει σε ύπαρξη ένα νέο σύμπαν.
Ο Πένροουζ, που έχει τιμηθεί με ένα πλήθος βραβείων, περιλαμβανομένου του βραβείου Wolf 1988 για τη Φυσική, το οποίο μοιράστηκε με τον Στήβεν Χόκινγκ, έχει προτείνει στο παρελθόν (2010) ότι τα κυκλικά μοτίβα, εντός του Κοσμικού Υποβάθρου Μικροκυμάτων (CMB) δείχνουν ότι ο χώρος και ο χρόνος δεν ξεκίνησαν μαζί με την Μεγάλη Έκρηξη, αλλά ότι το σύμπαν μας στην πραγματικότητα κάνει συνεχώς αιώνιους κύκλους.
Η θεωρία τους, μαζί με τις αποδείξεις ότι η Μικροκυματική Ακτινοβολία Υποβάθρου (CMB) είναι απομεινάρι του προηγούμενου σύμπαντος, δημοσιεύεται στην ηλεκτρονική σελίδα του Πανεπιστημίου Κορνέλ.

ν

ν

© 2018 Youmagazine.gr

 


Translate this post