Γιατί ο Ναδάλ ήταν ο μόνος που νίκησε τον Τσιτσιπά (vid)

Κατηγορία Ελλάδα

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ/ΤΕΝΙΣ

Posted by Youmagazine Staff

 

Ο έμπειρος Ναδάλ επικράτησε με 6-2, 7-6 του νεαρού Έλληνα τενίστα στον τελικό του τουρνουά στο Τορόντο, πανηγυρίζοντας τον 80ό τίτλο του.

Ο  Έλληνας τενίστας παρά την ήττα του, με την εμφάνισή του ειδικά στο β΄ σετ έδειξε ότι το μέλλον είναι όλο δικό του. Image: ATP World Tour

ν

Ο ΝΑΔΑΛ βρίσκεται στο Νο 1 της παγκόσμιας κατάταξης επειδή διαθέτει τρία στοιχεία: δύναμη, άψογη τεχνική και εμπειρία στη διαχείριση ενός αγώνα.
Ο Στέφανος, που από το Νο 27 βρίσκεται τώρα στο Νο 15 της παγκόσμιας κατάταξης, έχει δύναμη και άψογη τεχνική αλλά του λείπει η εμπειρία. Σύντομα όμως θα προσθέσει και αυτό το βέλος στη φονική φαρέτρα του.
Το μυστικό του Ναδάλ: Ο 32χρονος Ισπανός αρχίζει τον αγώνα θεωρώντας ότι ήδη έχει παίξει με τον αντίπαλό του το πρώτο σετ, το οποίο έχει χάσει. Έτσι, μπαίνει στον αγώνα σαν να παίζει το δεύτερο σετ, αποφασισμένος να το κερδίσει. Και συνήθως το κερδίζει. Γι’ αυτό και ξεφορτώνεται τους αντιπάλους του μέσα σε δύο σετ.
Αυτό είναι και το μυστικό της επιτυχίας του. Ο ίδιος παίζει με την ένταση που θα έπαιζε στο δεύτερο σετ του αγώνα, ενώ ο αντίπαλός του βρίσκεται ακόμα στο πρώτο σετ, πράγμα που τον φέρνει εξαρχής σε μειονεκτική θέση.
Στο δεύτερο σετ, ο Ναδάλ παίζει σαν να βρίσκεται στο τρίτο σετ, ενώ ο αντίπαλός του προσπαθεί να συνέλθει από την ήττα του πρώτου γι’ αυτόν σετ, δεύτερου όμως για τον Ναδάλ. Όταν στη μέση του παιχνιδιού αφυπνίζεται και αρχίζει να αντιλαμβάνεται τι συμβαίνει, θα πρέπει να κάνει υπερπροσπάθεια για να γυρίσει τον αγώνα, κάτι πολύ δύσκολο, καθώς βρίσκεται ένα σετ πίσω, ενώ ο Ναδάλ βρίσκεται ένα σετ μπροστά.
ν

Πώς παίζουν οι μεγάλοι τενίστες

Οι μεγάλοι τενίστες, όπως ο Ναδάλ ή ο Φέντερερ, δεν πηγαίνουν σε έναν αγώνα απροετοίμαστοι, αφήνοντας τα πράγματα στην τύχη, ή βασιζόμενοι στην ανωτερότητά τους, ή με σκοπό να παλέψουν για να κερδίσουν. Πηγαίνουν στη μάχη με τη βεβαιότητα και την αυτοπεποίθηση που δίνει σε κάποιον η γνώση ότι έχει ήδη κερδίσει τον πόλεμο.
Αυτό το πετυχαίνουν ως εξής. Έχοντας μελετήσει καλά το παιχνίδι του αντιπάλου τους κι έχοντας βρει τα δυνατά και τα τρωτά του σημεία, ψάχνουν να βρουν λύσεις σχετικά με το πώς θα εξουδετερώσουν τα πρώτα και πώς θα εκμεταλλευτούν επ’ ωφελεία τους τα δεύτερα. Έχοντας βρει όλες τις απαντήσεις στα χτυπήματα και τις τακτικές του αντιπάλου τους, μπαίνουν στον αγώνα έχοντας ήδη νικήσει.
Ζουν δηλαδή νοερά τον αγώνα, πολύ πριν αυτός πραγματοποιηθεί, «βλέποντάς» τον λεπτό προς λεπτό, χτύπημα προς χτύπημα, απόκρουση προς απόκρουση, σερβίς προς σερβίς, και αφού τον έχουν φέρει στα «μέτρα» τους, με τον τρόπο που αναφέραμε πιο πάνω, μπαίνουν στο γήπεδο του τένις ξέροντας σημείο προς σημείο τι έχουν να αντιμετωπίσουν, ποια τακτική θα ακολουθήσουν, πώς θα ξεγελάσουν τον αντίπαλό τους και πώς θα τον παρασύρουν σε λάθη.
ν

ν
Όλα αυτά τα είδαμε να εφαρμόζονται στο αποψινό παιχνίδι του Ράφαελ Ναδάλ με τον μόλις 20χρονο Στέφανο Τσιτσιπά.
Όσο κι αν ήθελε, όσο κι αν προσπάθησε, ο Στέφανος δεν μπόρεσε να κοντράρει τον Ναδάλ, ο οποίος με μια εμφάνιση που δικαιολογεί πλήρως γιατί βρίσκεται στο Νο 1 της παγκόσμιας κατάταξης, επικράτησε με 2-0 σετ του Έλληνα τενίστα και πανηγύρισε τον 80ό τίτλο του!
ν


ν

Ο Ισπανός ήταν απίστευτος, ειδικά στο πρώτο σετ, όπου είχε έτοιμες απαντήσεις σε ότι κι αν προσπαθούσε να κάνει (όχι με ιδιαίτερη επιτυχία) ο Στέφανος ο οποίος πήρε το πρώτο γκέιμ, αλλά η συνέχεια ήταν διαφορετική.
Ο Ναδάλ με φοβερή σταθερότητα και υπομονή στο παιχνίδι του, φαινόταν να ήξερε τι θα συμβεί σε κάθε πόντο, ενώ μη έχοντας ιδιαίτερη πίεση από το σερβίς του Τσιτσιπά προηγήθηκε με 5-1 και πήρε το σετ με 6-2.
ν


ν

Ο Ισπανός ξεκίνησε το δεύτερο σετ με μπρέικ, κάνοντας πολλούς να πιστέψουν ότι το ματς τελείωσε, ωστόσο από το τρίτο γκέιμ ο Τσιτσιπάς που θαυμάσαμε όλες αυτές τις ημέρες «εμφανίστηκε» στο γήπεδο.
Με καλό σερβίς, έχοντας πλέον ηρεμία στο παιχνίδι του, μπόρεσε να μείνει στο ματς και στο 5-4 να κάνει το πολυπόθητο μπρέικ, ισοφαρίζοντας σε 5-5, ενώ κατάφερε να προηγηθεί 6-5 για να ακολουθήσει το καλύτερο γκέιμ του τελικού.
Ο Στέφανος προηγήθηκε 15-30, ο Ναδάλ βρέθηκε σε δύσκολη θέση, αλλά μίλησε η εμπειρία: πέρασε μπροστά με 40-30. Ο Στέφανος πήρε το πλεονέκτημα, όμως η τύχη του γύρισε την πλάτη, καθώς ο Ισπανός με τη βοήθεια του φιλέ (κι αφού η μπάλα έκανε μια μικρή ισορροπία του τρόμου) ισοφάρισε και πήρε τελικά το γκέιμ στέλνοντας το ματς στο τάι μπρέικ.
Εκεί ο Στέφανος έκανε πρώτος μπρέικ (προηγήθηκε 2-1), αλλά ο Ναδάλ το πήρε πίσω αμέσως (2-2) και στο 3-4, έκανε το δεύτερο καθοριστικό δικό του μπρέικ. Ο Στέφανος μείωσε σε 4-5, αλλά ο Ισπανός κράτησε το σερβίς του και πήρε τη νίκη με 6-2, 7-6 (4).
ν

Όλο το γήπεδο τραγούδησε στον Στέφανο το happy birthday

Μετά το τέλος του αγώνα ήρθε και η στιγμή της αποθέωσης γι’ αυτό το απίθανο παιδί που έκανε όλη την Ελλάδα να ξενυχτήσει για να δει τον αγώνα του.
Ο Στέφανος κλήθηκε από τους διοργανωτές για να παραλάβει το κύπελλο για τη 2η θέση, με τον εκφωνητή να αναφέρει «Στέφανε σε ευχαριστούμε για όλα όσα μας πρόσφερε όλες αυτές τις ημέρες» και πριν απευθύνει τον χαιρετισμό του, όλο το γήπεδο άρχισε να τραγουδά «happy birthday to you…»
Η αμηχανία στο πρόσωπο του Στέφανου ήταν εμφανής, αλλά ταυτόχρονα έλαμπε από χαρά και ικανοποίηση.
«Σας ευχαριστώ. Είναι η καλύτερη εβδομάδα της ζωής μου. Η στήριξη που εισέπραξα εδώ ήταν πρωτόγνωρη και σας ευχαριστώ από την καρδιά μου», είπε ο Τσιτσιπάς και συμπλήρωσε με τον κόσμο να φωνάζει: «Εμείς σε ευχαριστούμε, Στέφανε».
«Αυτό το κύπελλο σημαίνει πολλά για μένα. Είναι ο πρώτος μου τελικός σε ένα μάστερς. Ευχαριστώ αυτούς που με βοήθησαν, τους διοργανωτές και φυσικά να δώσω συγχαρητήρια στον Ράφα. Θέλω να πω ένα ευχαριστώ στους χορηγούς μου, την ομάδα μου και την σχολή Μουράτογλου για τη βοήθεια που μου προσφέρουν. Ραντεβού σε δύο χρόνια. Ευχαριστώ Τορόντο».
Κι όταν ήρθε η ώρα της απονομής στον νικητή, ο Στέφανος άκουσε ίσως τα πιο όμορφα λόγια που θα μπορούσε να ακούσει μετά από μια ήττα και πήρε ένα ανεκτίμητο δώρο γενεθλίων.
«Θέλω να δώσω συγχαρητήρια στον Στέφανο γι’ αυτή τη φανταστική εβδομάδα που είχε. Θέλω να σου πω να συνεχίσεις να δουλεύεις έτσι και όλο το μέλλον είναι μπροστά σου», είπε ο Ισπανός με όλο το γήπεδο να χειροκροτεί…
ν


ν

 


Translate this post