Δεν υπάρχει καθορισμένο όριο ζωής, λένε οι επιστήμονες

Κατηγορία ΘΕΜΑΤΑ, Μακροβιοτική

ΜΑΚΡΟΖΩΙΑ

Posted by Youmagazine Staff

 

Το εκπληκτικό συμπέρασμα μιας νέας επιστημονικής έρευνας, σύμφωνα με την οποία ο κίνδυνος θανάτου μειώνεται όσο μεγαλώνει κανείς στα χρόνια!

Νέες έρευνες δείχνουν ότι η ζωή δεν έχει κάποιο συγκεκριμένο όριο – άνετα κάποιος μπορεί να φτάσει στην ηλικία των 105 ετών και να την ξεπεράσει. Image: Supplied

ν

ΜΕΧΡΙ τώρα πιστεύαμε ότι η ανθρώπινη ζωή έχει ένα συγκεκριμένο όριο, ακόμη κι αν κάποιος φτάσει σε βαθιά γεράματα. Μια νέα επιστημονική έρευνα αποκαλύπτει ότι ακόμη και η ηλικία των 105 ή των 110 ετών δεν αποτελεί τη μέγιστη διάρκεια ζωής για έναν άνθρωπο, όπως πίστευαν παλιά οι Ρωμαίοι που είχαν ιδρύσει τις γιορτές της Εκατονταετηρίδας.
Οι γιορτές της Εκατονταετηρίδας (Σεκουλαρίων), όπως αναφέρει ο Ζώσιμος στη Νέα Ιστορία, γίνονταν κάθε 110 χρόνια, επειδή πιστευόταν ότι αυτή ήταν η μεγαλύτερη δυνατή διάρκεια της ανθρώπινης ζωής. Οι κήρυκες περιόδευαν ολόκληρη τη ρωμαϊκή επικράτεια και καλούσαν τον κόσμο να έρθει να παρακολουθήσει μια γιορτή που δεν έχει δει ποτέ έως τώρα ούτε πρόκειται να ξαναδεί άλλη φορά.
Στους αιώνες που ακολούθησαν το προσδόκιμο ζωής, όπως λέμε σήμερα, μειώθηκε δραματικά. Έως τον 19ο αιώνα η μέση διάρκεια ζωής ήταν μόλις 36 χρόνια.
Στη συνέχεια άρχισε να αυξάνεται και αυτό αποδόθηκε στην πρόοδο της ιατρικής επιστήμης και φαρμακολογίας. Το προσδόκιμο ζωής σήμερα (στις ανεπτυγμένες χώρες) είναι μεταξύ 84 και 93 ετών.
Είναι όμως αυτό ένα όριο που μόνο κάποιοι τυχεροί το υπερβαίνουν;
Οι επιστήμονες και οι γεροντολόγοι ερευνούν εδώ και καιρό τους παράγοντες που συμβάλλουν στην μακροζωία. Μια μελέτη του 2016, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Nature, υποστήριζε πως η διάρκεια της ανθρώπινης ζωής δεν έχει κάποιο καταληκτικό σημείο, φέρνοντας ως παράδειγμα τη Γαλλίδα Jeanne Calmant, η οποία πέθανε το 1997 σε ηλικία 122 ετών.
ν

Καταργώντας τα σύνορα

Η νέα μελέτη, της οποίας τα συμπεράσματα δημοσιεύονται στο περιοδικό Science, όχι μόνο επιβεβαιώνει ότι δεν υπάρχει όριο για την ανθρώπινη ζωή, αλλά φτάνει και σ’ ένα άλλο εκπληκτικό συμπέρασμα.
Οι συντάκτες της ισχυρίζονται πως τα 105 χρόνια δεν είναι ένα μοιραίο τέλος, όπως θα νόμιζε κανείς, αλλά απλώς ένας ακόμη ηλικιακός σταθμός. Ο άνθρωπος έχει τη δυνατότητα να ζήσει πολλά περισσότερα χρόνια.
Οι επιστήμονες που υπογράφουν την έρευνα, μελέτησαν τις ζωές 3.800 ανδρών και γυναικών στην Ιταλία, και διαπίστωσαν έκπληκτοι ότι τα προβλήματα υγείας λιγοστεύουν και ο κίνδυνος θανάτου επιβραδύνεται όσο μεγαλώνει κανείς στα χρόνια, ιδιαίτερα στις ηλικίες άνω των 100 ετών!
«Όσο μεγαλώνουμε στα χρόνια, η υγεία μας επιδεινώνεται και ο κίνδυνος θανάτου αυξάνεται. Φαίνεται όμως πως όταν υπερβούμε μια συγκεκριμένη ηλικία, τα προβλήματα λιγοστεύουν και ο κίνδυνος θανάτου μειώνεται», λέει ο Kenneth W. Wachter, καθηγητής Δημογραφίας και Στατιστικής στο Πανεπιστήμιο Μπέρκλεϋ της Καλιφόρνιας κι ένας από τους συγγραφείς της μελέτης.
ν

ν

«Μπορεί να μην γίνονται νέοι, όμως σταματούν να χειροτερεύουν», δήλωσε ο Wachter στα Γαλλικό Πρακτορείο.
Οι ερευνητές μελέτησαν για την ακρίβεια 3.836 Ιταλούς, μεταξύ των ετών 2009 και 2015, από κάθε περιφέρεια της χώρας, φτιάχνοντας για τον καθένα έναν ολοκληρωμένο φάκελο μακροζωίας. Όλοι οι Ιταλοί ήταν ηλικίας 105 ετών και άνω, έχοντας γεννηθεί μεταξύ των ετών 1896 και 1910.
Μελετώντας τη θνησιμότητα μεταξύ των ανθρώπων που γεννήθηκαν την ίδια χρονιά, οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι με την πάροδο του χρόνου το ποσοστό θνησιμότητας παρουσίαζε ελαφρά μείωση.
Αυτό δείχνει ότι όσο περνάει ο καιρός, οι άνθρωποι ζουν λίγο περισσότερο από αυτούς που γεννήθηκαν στα προηγούμενα χρόνια.
ν

Μερικοί άνθρωποι μένουν παντοτινά νέοι. Η Χάλι Μπέρι είναι 51 ετών κι όμως δεν δείχνει πάνω από 25. Image: Supplied
ν

Οι κοινωνικοοικονομικοί παράγοντες και η βελτιωμένη ιατρική φροντίδα παίζουν οπωσδήποτε σημαντικό ρόλο στην επιμήκυνση της ανθρώπινης ζωής.
Παρ’ όλα αυτά, η συγκεκριμένη έρευνα δείχνει ότι δεν έχει ακόμη καθοριστεί το όριο της ανθρώπινης ζωής.
Ενώ όμως έχει αυξηθεί το προσδόκιμο ζωής, τα άτομα που φτάνουν σε ακραίες ηλικίες, πέρα από τα γηρατειά, είναι σπάνια.
Ωστόσο, όπως αναφέρουν οι επιστήμονες, η γενική τάση στον κόσμο είναι να φτάσει ο άνθρωπος στα 115 έτη. Με τα δεδομένα που έχουμε, αυτό μπορεί να θεωρηθεί ένα φυσιολογικό όριο ζωής.
Ο ίδιος ο Wachter είναι πιο συγκρατημένος, λέγοντας ότι η έρευνά τους δεν παρέχει στοιχεία για ηλικίες μεγαλύτερες των 113 ετών. Θεωρεί ωστόσο ότι αυτό σύντομα θα αλλάξει, καθώς βελτιώνονται συνεχώς οι γενετικοί παράγοντας σε συνδυασμό με καινοτόμες ιατρικές ανακαλύψεις. Σε 15 χρόνια από τώρα, οι άνθρωποι που θα είναι τότε 80 και 90 ετών θα έχουν περισσότερες πιθανότητες να ξεπεράσουν το όριο των 113 ετών και να φτάσουν τα 115 χρόνια.
v

© 2018 Youmagazine.gr

 


Translate this post