Πεπρωμένο, ελεύθερη βούληση και βεδική αστρολογία

Κατηγορία ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ

ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ  1|2

Από τον Ανδρέα Τσάκαλη

 

Συχνά διαβάζουμε ή ακούμε τη φράση ότι όλα συμβαίνουν για κάποιο σκοπό. Ποια είναι η θέση της βεδικής αστρολογίας πάνω σ’ αυτό; Μπορεί ο βεδικός χάρτης μας να αποκαλύψει το πεπρωμένο μας;

ν

«H μοίρα και η ελεύθερη βούληση είναι δυο ισάξιες δυνάμεις. Θεωρώ όμως ότι η ελεύθερη βούληση είναι η πιο σημαντική, γιατί είναι οι δικές μας συνειδητές επιλογές που δημιουργούν τη μοίρα μας».
– Βέντα Βυάσα (Mαχαμπαράτα)
H ΘΕΩΡΙΑ της μετενσάρκωσης υποστηρίζει ότι όλες οι μεγάλες εμπειρίες της ζωής μας, καλές ή κακές, οφείλονται στο πεπρωμένο ή αλλιώς κάρμα που έχουμε διαμορφώσει βάση των προηγούμενων ενσαρκώσεών μας. Η βεδική αστρολογία, η πανάρχαια πρακτικής της Ινδίας, έρχεται να ρίξει φως στο δύσκολο αυτό θέμα που απασχολεί πολλούς ανθρώπους.
H βεδική αστρολογία είναι ένα σημαντικό κομμάτι της παράδοσης της γιόγκα, αλλά και μια από τις έξι ιερές επιστήμες της αρχαίας Ινδίας. Σύμφωνα με τους θρύλους μάς έρχεται από τα βάθη της ιστορίας, αλλά κωδικοποιήθηκε από το σοφό Παρασάρα εδώ και πέντε χιλιάδες χρόνια.
H παράδοση μάς λέει ότι με το πέρασμα του χρόνου, όλο και λιγότεροι άνθρωποι αφοσιώνονταν σε ανώτερες πνευματικές πρακτικές με αποτέλεσμα να μη θυμούνται πια τα μαθήματα που είχαν αναλάβει να ολοκληρώσουν από προηγούμενες ζωές.
Έτσι, τους ήταν δύσκολο να κατανοήσουν γιατί γεννήθηκαν με τα συγκεκριμένα ταλέντα ή μειονεκτήματα και να συνειδητοποιήσουν τους λόγους για τους οποίους βίωναν τις συγκεκριμένες εμπειρίες.
Οι αρχαίοι σοφοί της Ινδίας δημιούργησαν τη βεδική αστρολογία για να μας βοηθήσουν να κατανοήσουμε τους κύκλους που ακολουθούν οι ζωές μας και τα μαθήματα που καλούμαστε να πάρουμε, προκειμένου να αναπτυχθούμε μέσα στο χρόνο.
ν

ν

Το ωροσκόπιό μας είναι σχεδιασμένο με τέτοιο τρόπο, ώστε να αποτελεί μια αναφορά προόδου της ψυχής, περιλαμβάνοντας πληροφορίες σχετικά με τα επιτεύγματά μας από τη στιγμή που γεννηθήκαμε. Αποκαλύπτει την καρμική κατάσταση στην οποία βρίσκονται διαφορετικοί τομείς της ζωής μας, όπως είναι η οικογένεια, οι σχέσεις, η καριέρα, τα οικονομικά και η πνευματικότητά μας.
Δείχνει επίσης συγκεκριμένες καρμικές επιρροές από το παρελθόν, τις οποίες πιθανότατα θα βιώσουμε και στην τωρινή μας ζωή. H βεδική αστρολογία έχει βοηθήσει πολλούς ανθρώπους να «δουν», εκεί όπου πριν ήταν σκοτάδι και για το λόγο αυτό ονομάστηκε Tζιότις Bίντια, που στα σανκριτικά σημαίνει “η επιστήμη του φωτός”, ή απλά Tζιότις, δηλαδή “φως”.
ν

Οι ζωές μας μάς οδηγούν στον αληθινό σκοπό

O βεδικός ζωδιακός χάρτης μας δίνει μια εικόνα του τουσανσίτα κάρμα, δηλαδή του πεπρωμένου μας, όπως αυτό διαμορφώθηκε από τις προηγούμενες ζωές μας.
Μικρότεροι χάρτες, τα άμσας, αποκαλύπτουν τις προηγούμενες ενσαρκώσεις μας με περισσότερες λεπτομέρειες. Πλανητικοί κύκλοι που ονομάζονται ντάσας, αποκαλύπτουν το πραράμπντα κάρμα, το κομμάτι δηλαδή εκείνο του συνολικού μας πεπρωμένου, το οποίο θα κυριαρχήσει στην τωρινή μας ενσάρκωση.
Ενώ όμως το παρελθόν μπορεί να ξεδιπλωθεί εύκολα μπροστά μας, το μέλλον είναι πολύ δύσκολο να προβλεφθεί. O λόγος γι’ αυτό βρίσκεται στο κριγιαμάνα κάρμα, στο κάρμα δηλαδή που δημιουργούμε αυτή τη στιγμή.
ν

ν

Τρία είδη κάρμα

Το ωροσκόπιό μας αποκαλύπτει την καρμική μας κατάσταση μέχρι τη στιγμή της γέννησής μας. Περιλαμβάνει τα σαμσάρας που αποτελούν τις τάσεις και τις προδιαθέσεις που φέρνουμε μαζί μας στην καρμασάγια, τη συγκέντρωση των πεπρωμένων όλων των προηγούμενων ενσαρκώσεών μας στο αιτιατό σώμα (ψυχή).
Από τη στιγμή της γέννησής μας, οι στάσεις και οι συμπεριφορές που έχουμε στη ζωή διαμορφώνουν τη μελλοντική πορεία του πεπρωμένου μας, είτε θετικά είτε αρνητικά.
Όταν ζούμε με επίγνωση, παίρνουμε σωστές αποφάσεις, λειτουργούμε με συνέπεια, αλλά και συμπόνια∙ τότε είμαστε ικανοί να αλλάξουμε κατά μεγάλο βαθμό το κάρμα που τέθηκε σε εφαρμογή με τη γέννησή μας. Έτσι, η βεδική αστρολογία δεν μας αποκαλύπτει τι θα συμβεί στο μέλλον. Μας πληροφορεί για το τι μπορεί να συμβεί, αν δεν αναλάβουμε συνειδητά να αποφύγουμε ή να αλλάξουμε τα αρνητικά γεγονότα που μας περιμένουν.
Σύμφωνα με τη γιογκική παράδοση, υπάρχουν τρία είδη κάρμα:
α) Το πρώτο είναι αυτό που μπορούμε να αλλάξουμε πολύ εύκολα, όπως θ’ αλλάζαμε γνώμη για ένα απλό θέμα.
β) Το δεύτερο απαιτεί προσπάθεια προκειμένου να το διαμορφώσουμε όπως εμείς θέλουμε. Το πεπρωμένο μας αποτελείται κατά βάση από τα δυο αυτά είδη.
γ) Το τρίτο είδος είναι το αμετάβλητο κάρμα. Περιλαμβάνει τα μαθήματα που δεν είναι δυνατόν να αποφύγουμε και τις εμπειρίες που πρέπει οπωσδήποτε να βιώσουμε, προκειμένου να αναπτυχθούμε πνευματικά.
Κάποιοι άνθρωποι γεννιούνται, για παράδειγμα, με τα φώτα της δημοσιότητας στραμμένα πάνω τους και πρέπει να μάθουν να ζουν μ’ αυτά. Κάποιοι άλλοι πρέπει να βιώσουν το χαμό ενός αγαπημένου προσώπου ή μια σοβαρή ασθένεια. Το ποσοστό, όμως, που αντιστοιχεί στο αμετάκλητο πεπρωμένο μας, είναι μικρό.
Ένα άλλο είδος πεπρωμένου που μπορεί να επηρεάσει τη ζωή μας σε μεγάλο βαθμό, είναι το συλλογικό πεπρωμένο. Οι κοινότητες, οι ομάδες, οι οργανισμοί και τα κράτη έχουν το δικό τους κάρμα. Το συλλογικό κάρμα μπορεί να ισοπεδώσει ή να αλλάξει δραματικά το ατομικό, κυρίως κατά τη διάρκεια ομαδικών εμπειριών, όπως είναι οι πόλεμοι.
Το γεγονός αυτό, υποδεικνύει ότι δεν είμαστε μόνο υπεύθυνοι για τις δικές μας πράξεις, αλλά και για τις πράξεις και τη συμπεριφορά ολόκληρης της κοινότητας στην οποία ανήκουμε, ανάλογα με τις θέσεις που παίρνουμε.
ν

Επόμενο: Καρμικοί λογαριασμοί >

 


1 2

Translate this post