Μην χάσετε την Μεγάλη Πανσέληνο που γίνεται κάθε 150 χρόνια (vid)

Κατηγορία MAGAZINE, Αστρονομία

ΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ

Posted by Youmagazine Staff

 

Στις 31 Ιανουαρίου, η μεγαλύτερη Πανσέληνος του έτους θα συνοδευτεί από μια σειρά ουράνιων φαινομένων που συμβαίνουν κάθε 150 χρόνια.

Στις 31 Ιανουαρίου ετοιμαστείτε για ένα ουράνιο υπερθέαμα που γίνεται μια φορά κάθε 150 χρόνια. Image: Supplied
ν
ΤΗ ΜΕΡΑ αυτή (31/1/2017) θα γίνουν τρία ξεχωριστά ουράνια συμβάντα – θα έχουμε Υπερπανσέληνο (Μεγάλη Πανσέληνος), ματωμένο φεγγάρι (blue moon) και ταυτόχρονα ολική έκλειψη της Σελήνης.
Λίγες μόνο εβδομάδες μετά την πρώτη Μεγάλη Σελήνη του 2018, μεταξύ 1 και 2 Ιανουαρίου, θα έχουμε αυτή την αστρονομική σπανιότητα με την Πανσέληνο να βάφεται κατακόκκινη εξαιτίας της ολικής σεληνιακής έκλειψης.
Έκλειψη Σελήνης έχουμε όταν η Γη παρεμβάλλεται ανάμεσα στον Ήλιο και τη Σελήνη και καλύπτει με την σκιά της ολόκληρη την σεληνιακή επιφάνεια.
Αν και διεθνώς χρησιμοποιείται ο όρος “blue moon”, στις περιπτώσεις που έχουμε δύο Πανσελήνους μέσα στον ίδιο μήνα, το φεγγάρι εμφανίζεται σαν αιματοβαμμένο (blood moon) όταν συνοδεύεται από ολική έκλειψη.
Το φαινόμενο της Γαλάζιας Σελήνης (blue moon) θα επαναληφθεί ξανά τον Μάρτιο του 2018, όμως δεν θα έχουμε ούτε Υπερπανσέληνο ούτε σεληνιακή έκλειψη.
Το φαινόμενο της Γαλάζιας Σελήνης συμβαίνει μια φορά κάθε δύο με τρία χρόνια.
Το συμβάν της 31ης Ιανουαρίου είχε γίνει στο παρελθόν στις αρχές του δεύτερου μισού του 19ου αιώνα, πριν από 150 χρόνια.
Η ολική έκλειψη της Σελήνης μαζί με την Υπερπανσέληνο στις 31 Ιανουαρίου γίνεται στο ζώδιο του Λέοντα. Από αστρολογική σκοπιά, θα φέρει στην επιφάνεια επικοινωνιακά προβλήματα και οτιδήποτε σχετίζεται με επαφές, συναντήσεις και κατ’ επέκταση συμφωνίες. Λόγω της έκλειψης δεν θα λείψουν οι δυσκολίες, ενώ θα διαταραχθούν οι υφιστάμενες ισορροπίες. Επηρεάζονται περισσότερο τα ζώδια του σταθερού σταυρού (Ταύρος, Λέων, Σκορπιός, Υδροχόος) του 1ου δεκαημέρου.

Τα μέρη της Γης απ’ όπου θα είναι ορατή η ολική σεληνιακή έκλειψη στις 31 Ιανουαρίου 2018. Πηγή: NASA
ν
Η ολική έκλειψη που θα συμβεί στις 31 Ιανουαρίου θα συμβεί πάνω από τον Ειρηνικό Ωκεανό και θα είναι ιδιαίτερα ορατή από την Κεντρική και Ανατολική Ασία, την Ινδονησία, τη Νέα Ζηλανδία και το μεγαλύτερο μέρος της Αυστραλίας. Προχωρώντας προς τα δυτικά, θα είναι ορατή από τη δυτική Ασία και την Ινδία, τη Μέση Ανατολή και την ανατολική Ευρώπη, καθώς και από τις δυτικές Ηνωμένες Πολιτείες.
Στην Αθήνα όμως η έκλειψη θα φθάσει στο μέγιστο σημείο της (δηλαδή η Σελήνη θα βρίσκεται στο σημείο εγγύτερα στο κέντρο της σκιάς της Γης) στις 15:28 το απόγευμα, όταν το φεγγάρι –που θα ανατείλει λίγο πριν τις 18:00– θα είναι ακόμη κάτω από τη γραμμή του ορίζοντα, με αποτέλεσμα το φαινόμενο να μην είναι άμεσα ορατό. Αυτό ωστόσο δεν μειώνει σε τίποτα την σημασία του συμβάντος.

ν

ν

Το φαινόμενο της Υπερπανσελήνου συμβαίνει όταν το ολόγιομο φεγγάρι βρίσκεται στη μικρότερη δυνατή απόσταση από τη Γη.
Σύμφωνα με τη NASA, η πρώτη Υπερπανσέληνος την πρωτοχρονιά του 2018, κατά την οποία το φεγγάρι έφτασε σε απόσταση περίπου 356.600 χιλιομέτρων από τη Γη, ήταν η μεγαλύτερη και λαμπρότερη του 2018.
Το φεγγάρι εμφανίστηκε 14% μεγαλύτερο και 30% φωτεινότερο από την Υπερσελήνη στις 27 Ιουλίου του περασμένου έτους, και αποθανατίστηκε με φωτογραφίες που δημοσιεύτηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης από ανθρώπους σε όλο τον κόσμο.
ν
Η πρώτη Υπερσελήνη του νέου έτους ανατέλλει πάνω από το Λας Βέγκας την 1η Ιανουαρίου 2018. Photo: AP / Richard Brian / Las Vegas Review-Journal. Πηγή: Supplied
ν
Η Υπερσελήνη πάνω από τη Σαντορίνη στις 2 Ιανουαρίου 2018. Πηγή: Twitter @GFoukas
ν
Η Υπερσελήνη πάνω από την παραλία Μπογκατέλ στη Βαρκελώνη στις 2 Ιανουαρίου 2018. Πηγή: Twitter @RobertRamosfoto
ν
Η Υπερπανσέληνος του Ιανουαρίου ονομάζεται επίσης και Σελήνη των Λύκων, επειδή οι λύκοι ουρλιάζουν κατά την διάρκειά της από την πείνα έξω από τα χωριά. Η βαρυτική έλξη της Σελήνης πάνω στη Γη, προκαλεί τοπικούς σεισμούς, καθώς και παλιρροϊκές επιταχύνσεις παγκοσμίως.
ν
Η πρώτη Υπερσελήνη του νέου έτους προκάλεσε μεγάλα παλιρροϊκά κύματα στη βορειοδυτική Ιρλανδία. Πηγή: Twitter @GalwayCityCo
ν
Σύμφωνα με τη λαϊκή παράδοση, εάν η πρώτη Πανσέληνος του έτους είναι λαμπρή, υπόσχεται βροχές και άφθονη συγκομιδή, ενώ εάν είναι κόκκινη σημαίνει ένα ξηρό έτος.
Κατά τη χρονική διάρκεια που η Πανσέληνος μεσουρανεί και τα νερά φουσκώνουν (πλημμυρίδα) η περίοδος είναι τυχερή και τα ζευγάρια που θα παντρευτούν θα είναι γόνιμα.
Η άλως (φωτοστέφανο) γύρω από το φεγγάρι είναι προμήνυμα υγρού και θυελλώδους καιρού.

 


Translate this post