Πώς θα βοηθήσετε το παιδί σας να ξεπεράσει το άγχος

Κατηγορία Παιδί & Γονείς

ΠΑΙΔΙ & ΓΟΝΕΙΣ

Posted by Youmagazine Staff

 

Η πρώτη μέρα στο σχολείο, ένα διαζύγιο και άλλες αγχωτικές καταστάσεις μπορεί να προκαλέσουν φοβερό άγχος στα παιδιά – κάτι που πρέπει να αντιμετωπιστεί εν τη γενέσει του.

ν

ΜΕ ΤΟΝ ίδιο τρόπο που αγχώνονται οι ενήλικες για διάφορα πράγματα, έτσι ακριβώς αγχώνονται και τα παιδιά. Αν το παιδί σας φαίνεται δυστυχισμένο ή δυσκολεύεται να τα βγάλει πέρα με την καθημερινότητά του, τότε διαβάστε παρακάτω τους τρόπους με τους οποίους μπορείτε να το βοηθήσετε.

Όταν η 7χρονη Σοφία άρχισε να δυσκολεύεται να κοιμηθεί τη νύχτα, η μητέρα της δεν το πήρε πολύ στα σοβαρά γιατί πίστεψε ότι ήταν κάτι παροδικό. Η κατάσταση της Σοφίας όμως επιδεινώθηκε και άρχισε να κλαίει στον ύπνο της. Τότε ξυπνούσε και παρακαλούσε να κοιμηθεί στο κρεβάτι των γονιών της. «Αυτό συνεχίστηκε για εβδομάδες. Όταν τη ρωτούσα τι όνειρα έβλεπε και τρόμαζε, η απάντησή της ήταν ότι δεν θυμόταν» λέει η μητέρα της.

Ξαφνικά η Σοφία άρχισε να τραβάει τα μαλλιά της. «Τραβούσε μία-μία τις τρίχες των μαλλιών της, ενόσω έβλεπε τηλεόραση ή έκανε τα μαθήματά της. Όταν το είδα αυτό, κατάλαβα ότι κάτι δεν πήγαινε καλά. Προσπάθησα να καταλάβω τι έχει ρωτώντας τη να μου πει, αλλά δεν μπορούσε να μου δώσει καμία απάντηση».

Μετά από μια σειρά επισκέψεων σε παιδοψυχολόγο, οι γονείς της Σοφίας ξαφνιάστηκαν από τις απαντήσεις που πήραν. Η μικρή ένιωθε να καταπιέζεται από τη 10χρονη μεγαλύτερη αδελφή της και επιπλέον ήταν η πρώτη της χρονιά στο σχολείο, κάτι που της προκαλούσε αρκετό άγχος. Αισθανόταν επίσης ότι η δασκάλα της δεν τη συμπαθούσε.

Τα παιδιά, αλλά και οι γονείς συχνά φτάνουν στα όριά τους, προσπαθώντας να προλάβουν όλα όσα πρέπει να κάνουν και να είναι εντάξει με τις υποχρεώσεις τους. Στους γονείς όμως πέφτει το μεγαλύτερο βάρος και θα πρέπει να μπορούν να είναι κοντά στο παιδί και να καταλαβαίνουν πότε μία κατάσταση του δημιουργεί μεγάλο άγχος. Σε τέτοιες περιπτώσεις καλό είναι να ζητούν τη συμβουλή ενός ειδικού.

Ειδικά σε περιόδους μεγάλων αλλαγών για το παιδί, όπως είναι το ξεκίνημα του σχολείου, ένα διαζύγιο, ένας θάνατος μέσα στην οικογένεια, είναι δυνατόν να δημιουργηθεί μια πολύ αγχωτική κατάσταση γι’ αυτό. Οι αλλαγές είναι δύσκολες, αλλά τα παιδιά δεν έχουν το λεξιλόγιο που χρειάζεται για να εκφράσουν τα συναισθήματά τους. Τις περισσότερες φορές δεν καταλαβαίνουν καν τι είναι αυτό που τους συμβαίνει. Έτσι θα πρέπει εμείς να κοιτάμε για σημάδια που δείχνουν ότι το παιδί μας περνάει μια πολύ αγχωτική περίοδο στη ζωή του και αυτά είναι:

  • Οποιαδήποτε δραματική αλλαγή στη συμπεριφορά του.

  • Η βραδινή ούρηση στο κρεβάτι.

  • Ξεσπάσματα οργής.

  • Κλείσιμο στον εαυτό του.

  • Άσχημος ύπνος, εφιάλτες και τρίξιμο των δοντιών κατά τη διάρκεια του ύπνου.

  • Τράβηγμα μαλλιών.

  • Φοβίες.

  • Πονοκέφαλοι, ναυτίες, προβλήματα με το στομάχι και δυσκολίες στην αναπνοή.

    ν

Τι μπορείτε να κάνετε για να τα βοηθήσετε

– Μιλήστε τους

Όσο περισσότερο μιλάτε με τα παιδιά σας, τόσο το καλύτερο. Μέσα από την επικοινωνία μαζί τους θα μπορέσετε να καταλάβετε πολλά και τα παιδιά σας θα είναι χαρούμενα για το χρόνο που τους αφιερώνετε. Οι λέξεις, άλλωστε, όπως μας λένε και οι ειδικοί, αποφορτίζουν το συναίσθημα. Και μόνο που μιλάμε γι’ αυτό, ένα μέρος από το βάρος φεύγει και γίνεται πιο εύκολο να το διαχειριστούμε. Όπως συμβαίνει και με κάθε αρνητικό συναίσθημα, μόλις το αναλύσουμε, χάνει τη δύναμή του.
ν

ν

– Δείξτε τους τον τρόπο

Βοηθήστε τα παιδιά σας να αντιμετωπίσουν μια δύσκολη κατάσταση, κάνοντας ένα βήμα κάθε φορά. Για παράδειγμα, κάνετε μια συμφωνία ότι θα πάτε στο καινούριο σχολείο μαζί τους, από τη στιγμή που θα συμμετέχουν στις διάφορες δραστηριότητες με τα υπόλοιπα παιδιά. Την επόμενη φορά, κάνετε τη συμφωνία να μείνετε την πρώτη μισή ώρα. Μπορείτε επίσης να παίξετε διάφορους ρόλους σε δύσκολες καταστάσεις που μπορεί να αντιμετωπίσουν. Ενθαρρύνοντας το παιδί σας να είναι ανεξάρτητο, το βοηθάτε να αποκτήσει μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση. Με τον τρόπο αυτό το διδάσκετε επίσης πώς να αντιμετωπίζει δύσκολες καταστάσεις.

– Ομαλή εισαγωγή στο νέο περιβάλλον

Προτού ξεκινήσει το σχολείο, επισκεφθείτε το χώρο μαζί με το παιδί σε ανύποπτες στιγμές. Μια απλή επίσκεψη που θα το φέρει σε επαφή με το νέο περιβάλλον ή η γνωριμία με την καινούρια δασκάλα θα διώξει αρκετό από το άγχος του. Το ίδιο ισχύει και για την πρώτη επίσκεψη στον οδοντίατρο. Αν πάτε μαζί για να δει ο γιατρός εσάς, τότε το παιδί θα αισθανθεί μεγαλύτερη οικειότητα και άνεση στο ιατρείο. Μην αφήσετε επίσης να ακούσει αρνητικά σχόλια ή πράγματα που θα μπορούσαν να το φοβίσουν από άλλα παιδιά ή ενήλικες.

– Μην υποτιμάτε τους φόβους τους

Ο φόβος που αισθάνονται για κάτι είναι αληθινός. Λέγοντάς τους «μην γίνεσαι χαζό, δεν υπάρχουν τέρατα κάτω από το κρεβάτι σου» δεν τα βοηθάει και πολύ. Αν τους δώσετε όμως ένα φυλαχτό που έχει όλη τη δύναμη της «αγάπης της μαμάς» για να το έχουν δίπλα στο μαξιλάρι τους, τότε ίσως καταφέρετε να διώξετε τα κακά τέρατα που εμποδίζουν τον ύπνο τους. Αν το παιδί σας δείχνει να επηρεάζεται και να στοιχειώνεται από τρομακτικές εικόνες και φιγούρες, απομακρύνετε απ’ το δωμάτιό του οτιδήποτε θα μπορούσε να του προκαλέσει φόβο.

– Αφήστε τα να εκφραστούν ελεύθερα

Τα παιδιά, όπως και οι μεγάλοι, έχουν κι αυτά ανάγκη να εκφράζονται ελεύθερα κατά καιρούς, ακόμη κι αν πουν κάτι αρνητικό. Δεν είναι δυνατόν να αγαπάνε το σχολείο ή το μικρότερο αδελφάκι τους κάθε μέρα. Θα υπάρξουν και στιγμές που θα εκνευριστούν μαζί τους και θα νιώσουν την ανάγκη να το πουν ελεύθερα.

– Μην τους μεταφέρετε τους φόβους σας

Αν το παιδί σας δει ότι αντιδράτε με φόβο και πανικό σε μια ορισμένη κατάσταση, τότε παίρνει ένα μήνυμα φόβου για τη συγκεκριμένη κατάσταση και το πιθανότερο είναι ότι θα υιοθετήσει τους ίδιους φόβους με τους δικούς σας. Να θυμάστε ότι όσο πιο ψύχραιμοι και συγκροτημένοι είστε απέναντι σε οτιδήποτε σας συμβαίνει, τόσο πιο σίγουρο και ασφαλές θα νιώθει και το παιδί σας.

– Δείξτε ότι σαν γονείς είστε ενωμένοι

Είναι σημαντικό να δίνετε μια εικόνα ενότητας και ομόνοιας σαν γονείς απέναντι στο παιδί σας. Οι έντονες προστριβές και οι συνεχείς εκνευρισμοί μεταξύ σας είναι πολύ πιθανόν να δημιουργήσουν άγχος στο παιδί. Ακόμη κι αν έχετε σοβαρές διαφορές μεταξύ σας, βρείτε έναν τρόπο να μην φτάνουν μέχρι το παιδί σας.
ν

 


Translate this post