Ο βελονισμός μπορεί να νικήσει την κατάθλιψη

Κατηγορία ΘΕΜΑΤΑ, Ψυχολογία, Εναλλακτικές θεραπείες

ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΘΕΡΑΠΕΙΕΣ

Posted by Youmagazine Staff

 

Ο Βελονισμός και η Συμβουλευτική μπορεί να βοηθήσουν αποτελεσματικά τα άτομα που πάσχουν από κατάθλιψη, υποστηρίζει μελέτη του Πανεπιστημίου Γιορκ στην Αγγλία.

 

ΓΙΑ ΤΑ άτομα με κατάθλιψη, ο βελονισμός θα μπορούσε να είναι το κομμάτι που λείπει από ένα ολοκληρωμένο σχέδιο αντιμετώπισης. Αυτό υποστηρίζει μια νέα μελέτη του Πανεπιστημίου του Γιορκ στην Αγγλία.
Η μελέτη, που δημοσιεύεται στο περιοδικό PLOS Medicine, δείχνει ότι η προσθήκη βελονισμού ή παροχής συμβουλών στη συνήθη φροντίδα για την κατάθλιψη συμβάλλει στη μείωση των συμπτωμάτων της πάθησης σε βραχυπρόθεσμο έως μεσοπρόθεσμο ορίζοντα.
Η μελέτη διενεργήθηκε από ομάδα ερευνητών του Πανεπιστημίου, με επικεφαλής τον δρα Χιου ΜακΦέρσον (Hugh MacPherson), του Τμήματος Επιστημών Υγείας. Σύμφωνα με αυτή, ο βελονισμός, όταν εφαρμοστεί σε επίπεδο πρωτοβάθμιας φροντίδας, έχει κάποια ευεργετικά αποτελέσματα μετά από τρεις μήνες σε ασθενείς με επαναλαμβανόμενα επεισόδια κατάθλιψης.
Αν και πολλοί ασθενείς θέλουν να ακολουθήσουν μια θεραπεία χωρίς φάρμακα, υπάρχουν περιορισμένα στοιχεία που να υποστηρίζουν τη χρήση του βελονισμού ή την παροχή συμβουλών στην αντιμετώπιση της κατάθλιψης, λέει ο δρ. Χιου ΜακΦέρσον. Στη νέα μελέτη, η ερευνητική ομάδα πήρε τυχαίους ασθενείς που έπασχαν από κατάθλιψη, οι οποίοι δέχτηκαν να κάνουν 12 εβδομαδιαίες συνεδρίες βελονισμού. Συνολικά πήραν μέρος 302 ασθενείς, οι μισοί από τους οποίους ακολούθησαν τη συνήθη φαρμακευτική αγωγή. Μια άλλη ομάδα ασθενών, δέχτηκαν οι μισοί να πάρουν μέρος σε 12 εβδομαδιαίες συνεδρίες παροχής συμβουλών (151 άτομα), και οι άλλοι μισοί να δεχτούν τις συνήθεις φροντίδες.
Ύστερα από τρεις μήνες, υπήρχε θεαματική βελτίωση της κατάθλιψης τόσο από την εφαρμογή του βελονισμού όσο και από την παροχή συμβουλών, αν και δεν υπήρχε ιδιαίτερη διαφορά αποτελεσματικότητας ανάμεσα στο Βελονισμό και τη Συμβουλευτική.
ν

 

Ο βελονισμός αποδείχθηκε περισσότερο αποτελεσματικός από τη θεραπεία των ασθενών με ψυχοφάρμακα, καθώς το 96,7% των ατόμων με κατάθλιψη παρουσίασαν βελτίωση ύστερα από δύο εβδομάδες. Image: Supplied
ν

«Απ’ όσο γνωρίζουμε, όμως, η μελέτη μας είναι η πρώτη που αξιολογεί αυστηρά τις κλινικές και οικονομικές επιπτώσεις του βελονισμού και της παροχής συμβουλών σε ασθενείς που χρήζουν πρωτοβάθμιας φροντίδας που είναι και οι πλέον αντιπροσωπευτικοί όσων υποφέρουν από κατάθλιψη» λέει ο δρ. ΜακΦέρσον.
Και προσθέτει: «Έχουμε στοιχεία που αποδεικνύουν ότι ο βελονισμός σε σχέση με τη συνήθη ιατρική φροντίδα και η παροχή συμβουλών σε σχέση με τη συνήθη ιατρική φροντίδα είναι δύο τεχνικές που σχετίζονται με σημαντική μείωση των συμπτωμάτων της κατάθλιψης, βραχυπρόθεσμα και μεσοπρόθεσμα, και δεν συνδέονται με σοβαρές ανεπιθύμητες ενέργειες».
ν

Οι αιτίες της κατάθλιψης

Η Συμβουλευτική είναι απαραίτητη, γιατί, όπως έχει διαπιστωθεί, η κατάθλιψη είναι αποτέλεσμα της χαμηλής αυτοεκτίμησης, η οποία με τη σειρά της πηγάζει από τα χαμηλά επίπεδα ενέργειας του ατόμου.
Αυτό που προκαλεί κατάθλιψη είναι το αίσθημα της αποτυχίας στη ζωή, στον επαγγελματικό τομέα, τις προσωπικές φιλοδοξίες ή τις προσωπικές σχέσεις. Το αίσθημα της αποτυχίας “ρίχνει” ψυχολογικά το άτομο, που αρχίζει να αισθάνεται ματαιότητα, κούραση, απογοήτευση και κλείνεται στον εαυτό του. Αισθάνεται ότι η ζωή τον έχει απορρίψει και δεν έχει πια να του δώσει τίποτε το καλό.
Από άλλες μελέτες, έχει αποδειχτεί ότι για να ελκύσει κάποιος κάτι καλό στη ζωή του πρέπει να έχει ενέργεια υψηλής συχνότητας. Η χαμηλή ενέργεια προσελκύει όλα τα αρνητικά.
Το να έχει κάποιος υψηλά επίπεδα ενέργεια είναι κυρίως αποτέλεσμα θέλησης. Είναι επομένως καθαρά εσωτερικό ζήτημα του ατόμου. Η Συμβουλευτική μπορεί να βοηθήσει προς αυτή την κατεύθυνση, διαλύοντας τα ψυχικά εμπόδια, τα οποία ορθώνονται μπροστά στο άτομο και το ακινητοποιούν επειδή κάνει το λάθος να περιμένει πότε θα αλλάξουν και θα βελτιωθούν υπέρ του οι εξωτερικές συνθήκες ή πότε πρόσωπα και πράγματα θα γίνουν πιο ευνοϊκά. Αυτό όμως, δηλαδή η μεταβολή των εξωτερικών συνθηκών επ’ ωφελεία του ατόμου, είναι κάτι που δεν συμβαίνει σχεδόν ποτέ. Ο έμπειρος πάροχος συμβουλών θα το δείξει αυτό στο άτομο και θα προσπαθήσει να το κάνει να εστιαστεί και να αφυπνίσει την εσωτερική του θέληση.
Από την άλλη μεριά, ο Βελονισμός μπορεί να βοηθήσει το άτομο, ξεμπλοκάροντας την ενέργεια που έχει συσσωρευτεί στα διάφορα ενεργειακά κέντρα, ώστε να αρχίσει και πάλι να ρέει ελεύθερα χωρίς περιορισμούς.

 


Translate this post