Ποιες δουλειές θα αλλάξουν έως το 2030 (vid)

Κατηγορία Εκπαίδευση, Οικονομία

ΠΡΩΤΗ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ

Posted by Youmagazine Staff

 

• Ποιες δουλειές θα αλλάξουν και ποιες θα εκλείψουν τελείως σε λιγότερο από δέκα χρόνια, σύμφωνα με νέα έρευνα.

• Ποιες αλλαγές θα γίνουν στο χώρο της παιδείας.

Όποια δουλειά και αν κάνετε, σε λίγα χρόνια θα έχει αλλάξει. Image: Supplied
ν

ΠΩΣ ΘΑ ΕΙΝΑΙ η εκπαίδευση και η αγορά εργασίας στο εγγύς μέλλον; Όλες οι δουλειές πρόκειται να αλλάξουν, ενώ ορισμένες θα εκλείψουν τελείως μέσα σε μια δεκαετία, προβλέπει μια νέα έρευνα που έγινε στην Αυστραλία.
Την έρευνα πραγματοποίησε το Foundation for Young Australians (FYA) και σε αυτήν πήραν μέρος 12 εκατομμύρια Αυστραλοί από 400 επαγγέλματα. Σκοπός της έρευνας, με τίτλο “The New Work Smarts”, ήταν να προβλεφθούν οι δεξιότητες και οι ικανότητες που θα είναι απαραίτητες το 2030, ώστε να ευθυγραμμιστεί ανάλογα το εκπαιδευτικό σύστημα της Αυστραλίας. Η έρευνα ολοκληρώθηκε τον Ιούλιο του 2017.
Το γενικό συμπέρασμα της έκθεσης είναι ότι θα υποστούν μεταβολές όλα τα επαγγέλματα και οι τομείς εργασίας, και ότι καμία δουλειά δεν είναι ασφαλής.
Για παράδειγμα, οι σημερινοί 15ρηδες, έως το 2030, θα αλλάξουν κατά μέσο όρο 17 εργοδότες, δοκιμάζοντας την τύχη τους σε 5 διαφορετικούς τομείς σταδιοδρομίας. Αυτό σημαίνει ότι εκτός της αρχικής επαγγελματικής κατεύθυνσης που θα επιλέξουν κατά τη διάρκεια των σπουδών τους, θα πρέπει να είναι έτοιμοι να αποκτήσουν δουλεύοντας άλλες τέσσερις ειδικεύσεις.
Οι ερευνητές προβλέπουν ότι οι νέοι εργαζόμενοι θα δαπανούν κατά μέσο όρο 30 τοις εκατό περισσότερο χρόνο ανά εβδομάδα εργασιακής μάθησης, 100 τοις εκατό περισσότερο χρόνο στην επίλυση προβλημάτων εργασίας και περισσότερο από 77 τοις εκατό περισσότερο χρόνο για ν’ αποκτήσουν τις δεξιότητες που απαιτούνται στους τομείς της Επιστήμης, της Τεχνολογίας, της Μηχανικής και των Μαθηματικών (STEM), σε σχέση με τις σημερινές απαιτήσεις.
ν

Τα επαγγέλματα του μέλλοντος απαιτούν περισσότερες γνώσεις, μεγαλύτερη προσπάθεια και περισσότερη επικοινωνία. Image: Supplied
ν

Ο απαιτητικός νέος κόσμος

Ο όρος STEM χρησιμοποιείται συνήθως όταν αναφερόμαστε στην πολιτική της εκπαίδευσης  και στα προγράμματα σπουδών στα σχολεία για τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας στον τομέα της επιστήμης και της τεχνολογικής ανάπτυξης. Πρόκειται για ένα νέο εκπαιδευτικό πλαίσιο που χρησιμοποιείται παγκοσμίως (πλην φυσικά Ελλάδας), το οποίο έχει επίδραση στην ανάπτυξη του εργατικού δυναμικού, στα θέματα εθνικής ασφάλειας και μεταναστευτικής πολιτικής.
Το νέο αυτό εκπαιδευτικό πλαίσιο εφαρμόστηκε για πρώτη φορά στο Πανεπιστήμιο της Μασαχουσέτης Άμχερστ το 1997. Σήμερα εφαρμόζεται σε όλα τα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα των ΗΠΑ και των υπολοίπων αγγλοσαξονικών χωρών.
ν

Τα ρομπότ θα αντικαταστήσουν τους εργαζόμενους σε πολλούς τομείς της βιομηχανίας και όχι μόνο. Πηγή: New Work Smarts report / Foundation for Young Australians
ν

Σύμφωνα με την έκθεση, ο νέος κόσμος που ξημερώνει θα στηρίζεται στο τρίπτυχο:
Έξυπνη μάθηση – Έξυπνη σκέψη – Έξυπνη πράξη
καθώς στο νέο περιβάλλον εργασίας απαιτούνται συγκεκριμένες δεξιότητες.
• Δεξιότητα ονομάζεται η απαιτούμενη ικανότητα για την άρτια εκτέλεση μιας εργασίας. Για παράδειγμα, ένας μάνατζερ πρέπει να έχει δεξιότητες στη διαχείριση, την επικοινωνία και την αντιμετώπιση προβλημάτων.
• Θεμελιώδεις δεξιότητες: Οι θεμελιώδεις δεξιότητες περιλαμβάνουν τις εγκύκλιες γνώσεις, τη δυνατότητα σύνταξης ενός κειμένου, τον χειρισμό της γλώσσας και τα μαθηματικά.
• Τεχνικές δεξιότητες: Οι τεχνικές δεξιότητες αφορούν συχνά εξειδικευμένες γνώσεις (τεχνογνωσία) πάνω σε ένα συγκεκριμένο έργο, ρόλο ή βιομηχανικό τομέα και απαιτούν τίτλους όπως οι επαγγελματικές άδειες ή τα πιστοποιητικά.
• Επιχειρηματικές δεξιότητες: Οι επιχειρηματικές δεξιότητες είναι μεταβιβάσιμες ικανότητες και αφορούν την επίλυση προβλημάτων, την επικοινωνία, την ομαδική εργασία και τη δημιουργικότητα.
ν

Πώς θα αλλάξει η ζωή ενός λογιστή

Το 2030, ένας λογιστής θα δαπανά πολύ περισσότερο χρόνο απ’ ότι σήμερα στην επικοινωνία, τη μάθηση και την επίλυση προβλημάτων.
Πιο συγκεκριμένα, θα δαπανά 10 περισσότερες ώρες την εβδομάδα στην γραπτή επικοινωνία (συνολικά 36 ώρες αντί 26 σήμερα), 9 > ώρες στη μάθηση (27 αντί 18 σήμερα) 9 > ώρες στην επίλυση προβλημάτων (27 αντί 18), 1 ώρα λιγότερη σε μαθηματικούς υπολογισμούς (14 αντί 15), 10 > ώρες στην προφορική επικοινωνία (22 αντί 12) και 17 > ώρες στις διαπροσωπικές σχέσεις (28 αντί 11).
ν

Πώς θα αλλάξει η εργασία ενός λογιστή. Πηγή: New Work Smarts report / Foundation for Young Australians
ν

Το 2030 ο υπάλληλος όπως τον ξέρουμε σήμερα, που απλώς διεκπεραιώνει μια εργασία, θα αποτελεί παρελθόν.
Οι εργαζόμενοι θα πρέπει, στα πλαίσια της επιχείρησης, να είναι πιο ικανοί και πιο υπεύθυνοι στην επίλυση προβλημάτων αλλά και πιο επικοινωνιακοί, επιδεικνύοντας επιχειρηματικές δεξιότητες 12 ώρες κατά μέσο όρο την εβδομάδα (αύξηση πάνω από 90% σε σχέση με σήμερα), και κριτική σκέψη 15 ώρες την εβδομάδα (αύξηση πάνω από 40%).
Οι μελλοντικοί υπάλληλοι θα πρέπει επίσης να είναι περισσότερο ενθουσιώδεις και πειστικοί, αλλά και καλύτεροι ακροατές, ακούγοντας περισσότερο τους πελάτες και μιλώντας λιγότερο, με τις δεξιότητες αυτές να χρειάζεται να αυξηθούν κατά 17 τοις εκατό για να καλυφθούν οι ανάγκες του 2030.
Οι διευθυντές θα γίνουν λιγότερο σημαντικοί, επεμβαίνοντας σε καίριες μόνο περιπτώσεις, ενώ οι εργαζόμενοι προβλέπεται να γίνουν περισσότερο ανεξάρτητοι και πρωτοβουλιακοί.
«Με το να είναι πιο ευέλικτοι και ανεξάρτητοι, κυρίως μέσω των ψηφιακών πλατφορμών εργασίας, οι εργαζόμενοι θα βασίζονται λιγότερο στη διεύθυνση και δεν θα χρειάζονται κάποιον να τους λέει τι πρέπει να κάνουν», αναφέρει η έκθεση.
«Κατά μέσο όρο, θα δουλεύουν χωρίς προϊστάμενο τρεις ώρες περισσότερο την εβδομάδα απ’ ότι σήμερα, θα λαμβάνουν λιγότερες οδηγίες κατά μια ώρα και θα χρειάζονται δύο ώρες λιγότερο για να συντονιστούν οργανωτικά με συναδέλφους ή ανωτέρους».
ν

Το 2030 θα αυξηθούν δραματικά οι ώρες χρήσης ορισμένων δεξιοτήτων σε όλο το φάσμα της οικονομικής ζωής, μεταφραζόμενες σε δισεκατομμύρια. Πηγή: New Work Smarts report / Foundation for Young Australians
ν

Στον πιο πάνω πίνακα, αρχίζοντας από αριστερά, θα έχουμε αύξηση +3,8 δισ. των ωρών που θα διατίθενται στην κριτική σκέψη, +2,6 δισ. των ωρών που θα αφιερώνονται στη γραπτή επικοινωνία, +3 δισ. στη γενική παιδεία, +4 δισ. στην επίλυση προβλημάτων, +3 δισ. στις επιστήμες και τα μαθηματικά, μείωση κατά -0,1 δισ. των ωρών για την οργάνωση του προσωπικού, -0,5 δισ. του μάνατζμεντ, -0,3 δισ. της διδασκαλίας, αύξηση +0,9 δισ. των ωρών που θα αφιερώνονται στην προφορική επικοινωνία, +1,9 δισ. στην τεχνολογία αιχμής και +0,8 δισ. για τις διαπροσωπικές σχέσεις.
Αν και όλα τα επαγγέλματα θα υποστούν μεταβολές, η έκθεση δίνει συγκεκριμένα παραδείγματα για το πώς θα επηρεαστούν ορισμένες θέσεις εργασίας.
Για παράδειγμα, ένας υπάλληλος ενός φαρμακείου θα ξοδέψει το 2030 πολύ περισσότερο χρόνο σε ψηφιακά καθήκοντα, όπως είναι η ενημέρωση του δικτυακού τόπου της επιχείρησης, η ανάπτυξη και η βελτίωση του eshop και η ανάλυση των δεδομένων των πωλήσεων. Από την άλλη μεριά, οι νέες τεχνολογίες θα ελαττώσουν το χρόνο που οι εργαζόμενοι περνούν με τον διαχειριστή του καταστήματος, καθώς και την απογραφή, ενώ οι φυσικές παραγγελίες θα μειωθούν από 22 ώρες την εβδομάδα το 2006 σε έξι ώρες την εβδομάδα το 2030.
Οι εκπαιδευτικοί όλων των βαθμίδων θα δαπανούν περισσότερο χρόνο στην αλληλεπίδραση με τους σπουδαστές. Οι ώρες από 29 το 2006 θα αυξηθούν σε 33 ώρες το 2030. Αντίθετα, το ανιαρό κομμάτι της διδασκαλίας θα μειωθεί από πέντε ώρες το 2006 σε μια ώρα το 2030.
Οι δάσκαλοι θα δουλεύουν επίσης 10 ώρες επιπλέον «διευκολύνοντας την Αυτοκατευθυνόμενη Μάθηση» το 2030, αναφέρει η έκθεση.
Αυτοκατευθυνόμενη Μάθηση είναι μια διαδικασία, στην οποία τα άτομα αναλαμβάνουν την πρωτοβουλία, με ή χωρίς βοήθεια από άλλους, να διαγνώσουν τις μαθησιακές τους ανάγκες, να διαμορφώσουν τους μαθησιακούς τους στόχους, να προσδιορίσουν πηγές μάθησης, να επιλέξουν και να εφαρμόσουν στρατηγικές μάθησης και να αξιολογήσουν τα μαθησιακά τους αποτελέσματα.
Η έκθεση, τέλος, υπογραμμίζει ότι οι επιχειρηματικές και οι επικοινωνιακές δεξιότητες θα είναι πολύ σημαντικές για τους μελλοντικούς εργαζόμενους, οι οποίοι θα πρέπει να προσαρμοστούν στις νέες ταχέως μεταβαλλόμενες συνθήκες.
ν

Οι γιατροί θα πρέπει να χρησιμοποιούν στο μέλλον περισσότερες «επιχειρηματικές δεξιότητες» (enterprise skills). Πηγή: New Work Smarts report / Foundation for Young Australians
ν

Όπως είπαμε πιο πάνω, ο νέος κόσμος που ξημερώνει θα στηρίζεται στο τρίπτυχο:
Έξυπνη μάθηση – Έξυπνη σκέψη – Έξυπνη πράξη.
Το 2030 οι νέοι θα πρέπει να γνωρίζουν να σκέπτονται έξυπνα, καθώς αυτό είναι απαραίτητο για την επίλυση προβλημάτων και για την επικοινωνία.
Πιο συγκεκριμένα, οι ώρες που θα αφιερώνει κάποιος στην επίλυση προβλημάτων θα αυξηθούν κατά 30% (12 ώρες την εβδομάδα), στην κριτική σκέψη κατά 37,5% (15 ώρες την εβδομάδα), το ίδιο και στη γραπτή επικοινωνία, στις διαπροσωπικές επαφές κατά 17,5% (7 ώρες την εβδομάδα), το ίδιο και για τις ανάγκες της προφορικής επικοινωνίας.
Οι μελλοντικοί εργαζόμενοι θα πρέπει να είναι καλοί χειριστές του λόγου – γραπτού και προφορικού, καθώς μέσω του λόγου θα κλείνονται οι περισσότερες συμφωνίες.
Σπουδαία επίσης θέση κατέχει η κριτική σκέψη, δηλαδή η νοητική και συναισθηματική λειτουργία κατά την οποία το άτομο αξιολογεί την αξιοπιστία των πληροφοριών και αποφασίζει τι να σκεφτεί ή τι να κάνει μέσω συλλογισμών που γίνονται με βάση όλα τα δυνατά στοιχεία που μπορεί να έχει στη διάθεσή του.
Η έκθεση του Ιδρύματος Νέων Αυστραλίας έχει ήδη σταλεί σε όλους τους εκπαιδευτικούς φορείς, γιατί, όπως λέει η πρόεδρος του Ιδρύματος Jan Owen, «αυτή τη στιγμή οι εκπαιδευτικοί διδάσκουν στους νέους λανθασμένες δεξιότητες για το μέλλον».
«Ο τρόπος με τον οποίο το εκπαιδευτικό μας σύστημα αντιλαμβάνεται την ευφυΐα και καθορίζει τι είναι εξυπνάδα και τι όχι, δεν εξοπλίζει του νέους με τις απαιτούμενες δεξιότητες ούτε τους ωθεί στην διά βίου μάθηση», επισημαίνει η κ. Owens.
«Έως το 2030 οι σημερινοί σπουδαστές της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης θα είναι κοντά στην ολοκλήρωση των σπουδών τους, ενώ αυτοί που βρίσκονται στο λύκειο θα έχουν ενταχθεί στην παραγωγή. Για να τους προετοιμάσουμε στην αντιμετώπιση των τότε συνθηκών, θα πρέπει να αλλάξουμε το παραδοσιακό μοντέλο εκπαίδευσης, λαμβάνοντας υπόψη μας τα νέα δεδομένα».
ν

7 amazing technologies we’ll see by 2030 | Tech Insider
ν


ν

© 2017-21 Youmagazine.gr

 


Translate this post