Ο τυφώνας Ίρμα πλησιάζει στις ακτές της Φλόριδας

Κατηγορία Περιβάλλον

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Youmagazine Newsroom

 

Μετά τις βιβλικές καταστροφές που προκάλεσε στα νησιά της Καραϊβικής, ο τυφώνας Ίρμα πλησιάζει τώρα στη Φλόριδα.

Ζωντανή σύνδεση με δορυφόρο (live stream).

Ο τυφώνας έχει προκαλέσει έως τώρα το θάνατο 21 ανθρώπων και ανυπολόγιστες ζημιές. Πηγή: Youtube
ν

ΒΙΒΛΙΚΗ καταστροφή στα νησιά της Καραϊβικής από τον θηριώδη τυφώνα Ίρμα. Ο τυφώνας, που ένας από τους ισχυρότερους που πλήττουν τον Ατλαντικό εδώ και έναν αιώνα, χτυπά τώρα τις βόρειες ακτές της Κούβας και τις νότιες Μπαχάμες, οδεύοντας προς τη Φλόριδα, αφού ισοπέδωσε μια σειρά νησιών της Καραϊβικής και άφησε πίσω του τουλάχιστον 21 νεκρούς, σύμφωνα με τον μέχρι στιγμής απολογισμό.
Με ανέμους ταχύτητας 250 χιλιομέτρων την ώρα, ο Ίρμα σάρωσε πολλά μικρά νησιά της βορειοανατολικής Καραϊβικής, όπως την Μπαρμπούντα, τον Άγιο Μαρτίνο, τον Άγιο Βαρθολομαίο και τις Βρετανικές Παρθένους Νήσους, ξεριζώνοντας δέντρα, ξηλώνοντας στέγες και γκρεμίζοντας σπίτια.
Περίπου 1,2 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν επηρεαστεί ενώ ο τελικός απολογισμός αναμένεται να είναι πιο βαρύς, με επτά αγνοούμενους μόνο στις γαλλικές κτήσεις.
Η ηλεκτροδότηση διακόπηκε, δεν υπάρχει πόσιμο νερό, ούτε καύσιμα, οι δρόμοι είναι γεμάτοι με συντρίμμια και εν μέρει αδιάβατοι, οι τηλεπικοινωνίες πολύ δύσκολες.
ν

Ζωντανή σύνδεση με δορυφόρο (live stream)

ν

ν

Και νέος τυφώνας στα ίχνη του Ίρμα

Και ενώ ο Ίρμα κατευθύνει τη μανία του προς τη Φλόριδα, ένας νέος τυφώνας ακολουθεί τα ίχνη του Ίρμα.
Πρόκειται για τον τυφώνα Χοσέ, ο οποίος απέχει 950 χιλιόμετρα ανατολικά από τις Μικρές Αντίλλες και ο οποίος ανέβηκε στην κατηγορία 4 της πεντάβαθμης κλίμακας Σαφίρ-Σίμσον με ανέμους άνω των 200 χιλιομέτρων την ώρα. Αυτό ανακοίνωσε πριν από λίγο το αμερικανικό Εθνικό Κέντρο Κυκλώνων (NHC).
Ο τυφώνας, ο οποίος μέσα σε μερικές ώρες ενισχύθηκε φθάνοντας από την κατηγορία 1 στην κατηγορία 4, έχει δυτική-βορειοδυτική κατεύθυνση. Μοιάζει να ακολουθεί τα ίχνη του τυφώνα Ίρμα, αλλά το Αμερικανικό Κέντρο Τυφώνων πιστεύει ότι ο Χοσέ δεν θα φτάσει τελικά στις ΗΠΑ. Ο Ίρμα υποβαθμίστηκε τώρα στην κατηγορία 4, αλλά εξακολουθεί να είναι επικίνδυνος και το Σαββατοκύριακο θα πλήξει το Μαϊάμι.

ν

ν

Στο μεταξύ εκκενώνεται η Νότια Φλόριδα, με 1,4 εκατομμύρια κατοίκους να την έχουν εγκαταλείψει. Όσοι μένουν, προετοιμάζονται σαν να βρίσκονται σε πόλεμο και πρόκειται να δεχτούν επίθεση από έναν ισχυρό εχθρό.
ν

Οι Αμερικανοί εγκαταλείπουν μαζικά τη Φλόριδα, η οποία πρόκειται να δεχτεί την επίθεση του τυφώνα Ίρμα. Photo: AP. Πηγή: Supplied
ν

Εκείνοι που δεν μπόρεσαν να φύγουν, αναζητούν ασφαλές καταφύγιο στα μεγάλα εκθεσιακά κέντρα του Μαϊάμι, για να προστατευθούν από τη μανία της θύελλας. Photo: AFP. Πηγή: Supplied
ν 

Οι καταστροφές που πλήττουν τον τελευταίο καιρό τις ΗΠΑ –ο τυφώνας Χάρβεϊ, οι καταστροφικές πυρκαγιές στο Λος Άντζελες, όπου εξακολουθούν να μαίνονται 80 μεγάλες φωτιές, και τώρα ο τυφώνας Ίρμα, που ακολουθείται από τον τυφώνα Χοσέ και την τροπική καταιγίδα Κάτια που αναπτύσσεται στον Κόλπο του Μεξικού– συνέβησαν μετά την ολική ηλιακή έκλειψη στις 21 Αυγούστου, που έγινε πάνω από τις Ηνωμένες Πολιτείες. Οι ηλιακές εκλείψεις, και μάλιστα τέτοιας διάρκειας, δεν προοιωνίζουν τίποτε το καλό.
ν

ν

ν

Η φωτογραφία που ακολουθεί και ελήφθη από τον αστροναύτη Randy Bresnik του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού, δείχνει την έκταση του τυφώνα στην επιφάνεια της Γης.
ν


ν

Εικόνες ανείπωτης καταστροφής μετά το πέρασμα του τυφώνα Ίρμα. Photo: AFP / Gerben Van Es. Πηγή: Supplied
ν

Πλημμυρισμένος δρόμος στο γαλλικό νησί του Αγίου Μαρτίνου. Photo: AFP / Twitter Rinsy Xieng. Πηγή: Supplied
ν

Βομβαρδισμένο τοπίο. Ό,τι άφησε πίσω του ο τυφώνας Ίρμα μετά το πέρασμά του από το νησί του Αγίου Μαρτίνου. Χιλιάδες οι άστεγοι, ενώ τα τρόφιμα έχουν αρχίσει και σπανίζουν. Photo: AP / Jonathan Falwell. Πηγή: Supplied
ν

 


Translate this post