Προτίμησαν τις διακοπές αντί να πληρώσουν την Εφορία

Κατηγορία NEWS, Οικονομία

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Youmagazine Newsroom

 

Οι φορολογούμενοι προτίμησαν να πάνε διακοπές από το να πληρώσουν την πρώτη δόση της φορολογίας εισοδήματος.

Το 30% των Ελλήνων φορολογουμένων προτίμησε αντί να πληρώσει την πρώτη δόση του φόρου εισοδήματος να ξοδέψει τα χρήματα αυτά στις διακοπές. Image: Supplied
ν

ΜΑΥΡΗ τρύπα 730 εκατ. ευρώ προέκυψε στα έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού τον Ιούλιο, κυρίως λόγω της μη πληρωμής της πρώτης δόσης της φορολογίας εισοδήματος από τους φορολογούμενους.
Τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών δείχνουν ότι τρεις στους δέκα φορολογούμενους δεν πλήρωσαν την πρώτη δόση του φόρου εισοδήματος εντός της προθεσμίας, η οποία έληξε στις 31 Ιουλίου 2017.
Τα εκκαθαριστικά τα οποία απαιτούσαν πληρωμή έως τις 31 Ιουλίου αφορούσαν σε βεβαιωμένους φόρους 1.114.509.000 ευρώ. Στο ταμείο, όμως, μπήκαν μόλις 775,031 εκατομμύρια ευρώ με την εισπραξιμότητα της πρώτης δόσης φόρου εισοδήματος στο 69,5%.
Την ίδια περίοδο παρουσίασε αύξηση κατά 30% ο εγχώριος τουρισμός, πράγμα που σημαίνει ότι οι φορολογούμενοι που δεν πλήρωσαν την α΄ δόσης της Εφορίας στο τέλος Ιουλίου, χρησιμοποίησαν τα χρήματα αυτά για να πάνε διακοπές.
Η κυβέρνηση επαίρεται ότι το πρωτογενές πλεόνασμα στο διάστημα Ιανουαρίου-Ιουλίου 2017 έφτασε τα 3 δισεκατομμύρια ευρώ, παρουσιάζοντας έλλειμμα μόνο 1,3 δισ. ευρώ έναντι ελλείμματος 1,67 δισ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2016.
Στην πραγματικότητα αυτό σημαίνει υστέρηση στα φορολογικά έσοδα, η οποία στα βιβλία αντισταθμίσθηκε από την υπεραπόδοση των προηγούμενων μηνών.
Έτσι, το τελικό αποτέλεσμα του προσωρινού προϋπολογισμού παραμένει θετικό, καθώς οι δαπάνες παραμένουν καθηλωμένες, με υστέρηση περίπου 1,5 δισ. ευρώ έναντι του στόχου.
Από τώρα και στο εξής, όμως, δεν υπάρχει περιθώριο εφησυχασμού, καθώς τα έσοδα έχουν στείλει ανησυχητικά σήματα και τον Σεπτέμβριο έρχεται η β΄ δόση της Εφορίας και η α΄ δόση του ΕΝΦΙΑ.
Ειδικότερα, τον Ιούλιο 2017 το σύνολο των καθαρών εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθε στα 5,1 δισ. ευρώ μειωμένο κατά 663 εκατ. ευρώ σε σχέση με τον μηνιαίο στόχο του ΜΠΔΣ 2018-2021.
Το ανησυχητικό είναι ότι τα καθαρά έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού ανήλθαν σε 4,9 δισ. ευρώ, μειωμένα έναντι του μηναίου στόχου κατά 730 εκατ. ευρώ.
Με άλλα λόγια, 671.000 άτομα προτίμησαν να δαπανήσουν 730 εκατ. ευρώ για να πάνε διακοπές, αντί να τα δώσουν στην Εφορία. Το ποσό αυτό επιμεριζόμενο αντιστοιχεί σε 1.000 περίπου ευρώ ανά άτομο.

 


Translate this post