Πρώτη η Ελλάδα παγκοσμίως στην «σκιώδη οικονομία»

Κατηγορία NEWS, Οικονομία

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Youmagazine Newsroom

 

Η «σκιώδης οικονομία» της Ελλάδας κατέχει την πρώτη θέση παγκοσμίως καθώς ανέρχεται στο 21,5% του ΑΕΠ.

ν

Η «ΣΚΙΩΔΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ» της Ελλάδας κατατάσσεται στην πρώτη θέση στον κόσμο, υπολογιζόμενη στο 21,5% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος, σύμφωνα με στοιχεία που επικαλείται σε δημοσίευσή του το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ και τα οποία προκύπτουν από προηγούμενη μελέτη του Ινστιτούτου Εφαρμοσμένων Οικονομικών Ερευνών του Πανεπιστημίου του Τύμπινγκεν στη Γερμανία (IAW).
Η μελέτη του IAW, η οποία διεξήχθη τον Φεβρουάριο του 2017 και δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Forbes, ορίζει ως παραοικονομία τα αδήλωτα κέρδη από παράνομες δραστηριότητες (πορνεία, ναρκωτικά, εμπόριο όπλων, λαθρεμπόριο καπνού, αλκοόλ, πετρελαιοειδών κ.ά.), τα χρήματα από δωροδοκίες, την αδήλωτη εργασία, την απόκρυψη εσόδων και τις επιχειρηματικές συναλλαγές στις οποίες δεν ακολουθούνται νόμιμες διαδικασίες και φυσικά δεν καταβάλλονται φόροι.
Η μελέτη καταγράφει τις 12 πρώτες «σκιώδεις οικονομίες» στον κόσμο, επισημαίνοντας ότι μια παραοικονομία μπορεί να εκτιμηθεί μόνο έμμεσα:
1) Ελλάδα 21,5% ΑΕΠ
2) Ιταλία 19,8% ΑΕΠ
3) Ισπανία 17,2% ΑΕΠ
4) Νορβηγία 12,2% ΑΕΠ
5) Γερμανία 10,4% ΑΕΠ
6) Καναδάς 9,8% ΑΕΠ
7) Αυστραλία 9,4% ΑΕΠ
8) Βρετανία 9,4% ΑΕΠ
9) Ιαπωνία 8,6% ΑΕΠ
10) Ολλανδία 8,4% ΑΕΠ
11) Ελβετία 6,0% ΑΕΠ
12) ΗΠΑ 5,4% ΑΕΠ
Οι σκιώδεις οικονομίες κοστίζουν στα έθνη παγκοσμίως τρισεκατομμύρια ευρώ το χρόνο, και φυσικά αποτελούν τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία μετά την επίσημη.
Σύμφωνα με τη μελέτη, ενώ στις αρχές της δεκαετίας του 1990 την πρωτοκαθεδρία είχαν οι χώρες του Ανατολικού Μπλοκ, όπως η Ρωσία και η Γεωργία, με σκιώδεις οικονομίες 44% και 64% αντίστοιχα, σήμερα το φαινόμενο έχει μεταφερθεί στις χώρες του ευρωπαϊκού νότου.
ν


ν

Το ότι η Ελλάδα κατέχει την πρώτη θέση παγκοσμίως στην παραοικονομία δεν είναι περίεργο, αν αναλογιστούμε ότι είναι μια χώρα που σχεδόν δεν παράγει τίποτα. Αυτό οφείλεται στην υψηλή ανεργία και στο γεγονός ότι το μεγαλύτερο μέρος του ενεργού πληθυσμού είναι αδρανοποιημένο εξαιτίας της ανικανότητας και των άστοχων επιλογών των εκάστοτε κυβερνώντων.
Και βέβαια όλοι καταδικάζουμε την παραοικονομία, αποφεύγουμε όμως να θέσουμε την χείρα επί των τύπων των ήλων. Στην προκειμένη περίπτωση τα σημάδια από τα καρφιά έχουν τη μορφή αριθμών.
Στην Ελλάδα σήμερα των 11,03 εκατομμυρίων κατοίκων υπάρχουν:
4.690.163 μη εργαζόμενοι (άνεργοι, φτωχοποιημένοι, νέοι, παιδιά κτλ.)
2.714.034 συνταξιούχοι
770.000 απασχολούμενοι στον δημόσιο τομέα
2.642.102 εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα
Χονδρικά έχουμε:
8.404.197 μη εργαζόμενους (76% του πληθυσμού)
2.642.102 εργαζόμενους (24% του πληθυσμού)
Οι δημόσιοι υπάλληλοι (μόνιμοι δημόσιοι υπάλληλοι στον στενό δημόσιο τομέα στα ΝΠΔΔ και στους ΟΤΑ, υπάλληλοι των ΔΕΚΟ, των ΝΠΙΔ και των δημοτικών επιχειρήσεων) προστίθενται στους μη εργαζόμενους επειδή δεν παράγουν πλούτο.
Έχουμε επομένως μια χώρα στην οποία τα 3/4 των κατοίκων της είναι ανενεργοί και κάθονται περιμένοντας κάποιον να τους θρέψει και μόνο το 1/4 των κατοίκων είναι δραστήριοι και ενεργοί.
Έρχεται επομένως κανείς στη δυσάρεστη θέση να πει ότι ευτυχώς που υπάρχουν από τη μια μεριά η παραοικονομία και από την άλλη τα δάνεια –άσχετα αν τα πληρώνουμε με υποτέλεια στους δανειστές– διαφορετικά θα είχαμε όλοι πεινάσει.

 


Translate this post