Ισχυρός σεισμός 6,3 Ρίχτερ χτύπησε τη Λέσβο (βίντεο)

Κατηγορία Περιβάλλον

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Youmagazine Newsroom

 

ΒΙΝΤΕΟ δείχνει τη γη να «χορεύει» και τα σπίτια να καταρρέουν από τον ισχυρό σεισμό των 6,3 Ρίχτερ που χτύπησε τη Λέσβο και τα παράλια της Δυτικής Τουρκίας.

Νεκρή μια 45χρονη γυναίκα που είχε εγκλωβιστεί στα συντρίμμια του σπιτιού της στο χωριό Βρίσα, ενώ υπάρχουν και 15 τραυματίες.

Το βίντεο δείχνει τις εκτεταμένες καταστροφές που προκάλεσε ο ισχυρός σεισμός που έπληξε το νησί της Λέσβου. Πηγή: Facebook / Αποστόλης Παρασκευόπουλος
ν
ΤΟΥΡΚΙΚΑ ΜΜΕ και χρήστες του διαδικτύου μεταδίδουν εικόνες από τη στιγμή του ισχυρού σεισμού που ταρακούνησε στις 15:28 το μεσημέρι της Δευτέρας τα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου.
Το μέγεθος της έντασης του σεισμού  που συνέβη στα νότια της Μυτιλήνης αναδεικνύουν οι πρώτες εικόνες από το νησί της Λέσβου.
Ο σεισμός μεγέθους 6,3 της κλίμακας Ρίχτερ, σύμφωνα με το αμερικανικό Geological Survey, προκάλεσε εκτεταμένες ζημιές στη Πλωμάρι και τα γύρω χωριά. Το επίκεντρο του σεισμού εντοπίζεται στο Αιγαίο, 11 χιλιόμετρα νοτίως του Πλωμαρίου, όπου κατέρρευσαν πολλά παλιά σπίτια.
Οι μεγαλύτερες ζημιές αναφέρονται στο χωριό Βρίσα, όπου τραυματίστηκαν περίπου δέκα άτομα. Σε πιο σοβαρή κατάσταση βρίσκεται ο σύζυγος της 45χρονης γυναίκας που εγκλωβίστηκε και αργότερα ανασύρθηκε νεκρή από ομάδα της ΕΜΑΚ.
Τα βίντεο που ακολουθούν από το facebook δείχνουν παλιές κατοικίες να έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές.
Εικόνες και φωτογραφίες από το χωριό Βρίσα των 800 κατοίκων (το οποίο αργότερα εκκενώθηκε) ανάρτησε από το πρώτο λεπτό στο facebook, ο χρήστης Αποστόλης Παρασκευόπουλος:
ν

ν
Όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Στέλιος Πανσεληνάς, κάτοικος της Βρίσας, «εννιά στα δέκα σπίτια του χωριού είτε έχουν γκρεμιστεί είτε έχουν υποστεί μεγάλες ζημίες». Ωστόσο, όπως διευκρίνισε αυτό αφορά τα παλιά σπίτια του χωριού, καθώς τα νεότερα δεν έχουν τόσο σοβαρές ζημίες.
«Όλα τα παλαιά κτίσματα έχουν πέσει, μόνο τα νέα έχουν διασωθεί» ανέφερε ο κ. Πανσεληνάς, που σημείωσε ακόμη ότι αγνοείται μια γυναίκα η οποία εκείνη την ώρα κοιμόταν σε ένα από τα παλιά κτίσματα του χωριού. Επίσης ο κ. Πανσεληνάς δήλωσε ότι οι περίπου 800 κάτοικοι βρίσκονται εκτός χωριού, ενώ έχουν φτάσει στην περιοχή τέσσερα οχήματα της πυροσβεστικής και οχήματα της περιφέρειας Βορείου Αιγίου.
Εικόνες από ζημιές καταγράφονται όμως και στη Μυτιλήνη, όπως τις μεταδίδει η τοπική εφημερίδα emprosnet.gr.

ν

ν

Τον τελευταίο καιρό έχει αυξηθεί η σεισμική δραστηριότητα στην περιοχή του Ανατολικού Αιγαίου με αρκετούς σεισμούς 5,5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ.
Στις 17 Αυγούστου του 1999, ένας εξαιρετικά ισχυρός σεισμός πάνω από 7,0 βαθμούς της κλίμακας Ρίχτερ, με επίκεντρο την πόλη Ιζμίτ (Νικομήδεια) χτύπησε την πυκνοκατοικημένη περιοχή γύρω από την Κωνσταντινούπολη, σκοτώνοντας πάνω από 17.000 ανθρώπους.

 


Translate this post