Φωτεινό ονείρεμα: μια άλλη πραγματικότητα;

Κατηγορία MAGAZINE, Ύπνος & Όνειρα

ΦΩΤΕΙΝΑ ΟΝΕΙΡΑ  2/2

Από την Αναστασία Νάνου

 

Πειράματα έχουν δείξει ότι κατά τη διάρκεια συνειδητού ονείρου, το άτομο μπορεί να ελέγξει τόσο τις κινήσεις των ματιών του –αλλάζοντας εκούσια την κατεύθυνση του βλέμματος του στο ονειρικό του οπτικό πεδίο– όσο και τη συχνότητα των αναπνοών του.

Ο Αμερικανός ψυχοφυσιολόγος Στίβεν Λαμπέργκ. Πηγή: YouTube
ν

ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ του Χιρν εντυπωσίασε κοινό και ερευνητές, καθώς για πρώτη φορά αποδείχθηκε ότι είναι δυνατό να επικοινωνήσει ένας άνθρωπος με τον εξωτερικό κόσμο, ενώ κοιμάται και βλέπει φωτεινά όνειρα. O Στίβεν Λαμπέργκ, υπεύθυνος του Φωτεινού Ινστιτούτου της Καλιφόρνιας, πραγματοποίησε το ίδιο πείραμα, χωρίς να γνωρίζει τη δουλειά και τις έρευνες του Χιρν πάνω στο ίδιο θέμα.

O Λαμπέργκ επισήμανε το γεγονός ότι το φωτεινό ονείρεμα μπορεί να προσφέρει ένα ευρύ φάσμα έντονων εμπειριών, ξεκινώντας από σεξουαλικές εμπειρίες και φτάνοντας έως πνευματικά οράματα. Το σεξ, στο φωτεινό ονείρεμα είναι ρεαλιστικό, ενώ οι παρατηρήσεις που έγιναν πάνω στους φωτεινούς ονειρευτές που είχαν μια τέτοια είδους εμπειρία, έδειξαν τη σεξουαλική τους διέγερση και σε φυσικό επίπεδο, με στοιχεία όπως η αυξημένη πίεση και οι γρήγορες αναπνοές.

O Λαμπέργκ όμως έχει και τις δικές του προσωπικές εμπειρίες πάνω στο φωτεινό ονείρεμα, που τις περιγράφει στα βιβλία του “Lucid Dreaming: A Concise Guide to Awakening in Your Dreams and in Your Life” και “Lucid Dreaming” Σε μια από αυτές, οδηγούσε ένα σπορ αμάξι, διασχίζοντας πανέμορφα τοπία και έχοντας συνείδηση του φωτεινού ονείρου που βίωνε.

Στη διαδρομή συγκεντρώθηκε για να έρθει σε επαφή με το “Ανώτερο Πνεύμα”. Αμέσως, το αυτοκίνητό του απογειώθηκε μέσα στα σύννεφα, όπου είδε έναν σταυρό, το άστρο του Δαυίδ και μια σειρά από άλλα θρησκευτικά σύμβολα. Καθώς υψωνόταν, ένιωσε να εισέρχεται σε «ένα αχανές μυστικιστικό κόσμο: ένα απέραντο κενό, που ήταν όμως γεμάτο αγάπη». Γεμάτος συγκίνηση και κυριευμένος από ένα δυνατό αίσθημα που το χαρακτήρισε σαν «εκστατική έμπνευση», άρχισε να τραγουδάει…
ν

Φωτεινό ονείρεμα και αστρική προβολή

Μια σημαντική προσφορά των ερευνών πάνω στο φωτεινό ονείρεμα είναι και οι απαντήσεις που, ενδεχομένως, μπορούν να δοθούν πάνω στο θέμα της αστρικής προβολής.

Κάποιοι ερευνητές υποστηρίζουν ότι κατά τη διάρκεια της αστρικής προβολής, το πνεύμα ή το αστρικό σώμα εγκαταλείπει το φυσικό σώμα. H ψυχολόγος Σούζαν Μπλάκμορ, από την άλλη μεριά, υποστηρίζει ότι αυτό που πραγματικά συμβαίνει κατά την διάρκεια της αστρικής προβολής είναι μια φανταστική επανατοποθέτηση του εαυτού μας μέσα στο χώρο. Κάτω από αυτές τις συνθήκες, οι συνηθισμένες λειτουργίες των αισθητήριων οργάνων του σώματός μας, όπως είναι η όραση και η ακοή, παραβιάζονται από τις ψευδαισθήσεις του μυαλού και έτσι δημιουργείται η ψευδής εντύπωση ότι το φυσικό σώμα κινείται μέσα στο χώρο.

O Λαμπέργκ, περιγράφοντας τη δική του εμπειρία αστρικής προβολής, αναφέρει ότι εγκατέλειψε το σώμα του, το οποίο μπορούσε να το δει να κοιμάται στο κρεβάτι, ενώ αυτός κινιόταν ελεύθερα μέσα στο δωμάτιο. Το γεγονός αυτό δεν του έκανε και τόσο μεγάλη εντύπωση, έως τη στιγμή που είδε ένα άλλο άτομο μέσα στο δωμάτιο, το οποίο γνώριζε ότι την περίοδο εκείνη βρισκόταν μακριά…
ν

Στα όρια του ύπνου

Μια παραλλαγή της αστρικής προβολής είναι και η λεγόμενη “Ψευδής Έγερση“, η οποία αποτελεί ένα φωτεινό όνειρο στα όρια μεταξύ ύπνου και συνειδητής κατάστασης. Υπάρχουν περιστατικά ανθρώπων, οι οποίοι έχουν την αίσθηση ότι ξυπνάνε, σηκώνονται από το κρεβάτι τους, πλένονται και τρώνε πρωινό για να ξυπνήσουν λίγο μετά και να συνειδητοποιήσουν ότι όλη αυτή την ώρα κοιμόντουσαν!

Το πρόβλημα με το φαινόμενο του φωτεινού ονειρέματος είναι ότι μπορεί να κατανοηθεί μόνο αν συμβεί σε προσωπικό επίπεδο. Μέχρι τη στιγμή που η επιστήμη θα έχει ανακαλύψει μια μέθοδο ερμηνείας της εγκεφαλικής μας δραστηριότητας, το φαινόμενο αυτό, όπως και τα  φυσιολογικά όνειρα, θα βρίσκεται κάπου στα όρια μεταξύ πραγματικότητας και φαντασίας.
ν


ν

Για να έχετε φωτεινά όνειρα

Υπάρχουν δεκάδες τεχνικές, οι οποίες θα μπορούσαν να μας βοηθήσουν να έχουμε φωτεινά όνειρα. Εκεί που πρέπει να δώσουμε όμως την μεγαλύτερη προσοχή, είναι στη διατήρηση της επίγνωσης αυτών που συμβαίνουν γύρω μας, καθ’ όλη τη διάρκεια των ονείρων μας. Για να το πετύχουμε αυτό, χρησιμοποιούμε τη δύναμη της συνήθειας. O Λαμπέργκ προτείνει να ρωτάμε τον εαυτό μας πολλές φορές κατά τη διάρκεια της μέρας, αν ονειρευόμαστε ή όχι. Σύντομα θα κάνουμε την ίδια ερώτηση στον εαυτό μας, ενώ ονειρευόμαστε.

Ένας άλλος τρόπος, είναι να χειριστούμε τις προσωπικές μας συνήθειες πάνω στον ύπνο. Ρυθμίζουμε το ξυπνητήρι μας δύο ώρες πριν από τη συνηθισμένη ώρα που ξυπνάμε το πρωί. Μόλις χτυπήσει, σηκωνόμαστε, διαβάζουμε ή ασχολούμαστε με κάτι και στη συνέχεια, πέφτουμε ξανά για ύπνο, την ώρα που συνήθως σηκωνόμαστε από το κρεβάτι. Αυτή η διακοπή, λίγο πριν από τη συνηθισμένη ώρα που ξυπνάμε, διαταράσσει τις Γρήγορες Κινήσεις των Ματιών που πραγματοποιούνται προς το τέλος του ύπνου μας και που είναι οι πιο έντονες. Μόλις κοιμηθούμε ξανά, θα εισαχθούμε σε μια ιδιαίτερα ισχυρή, ονειρική κατάσταση, γεγονός που δημιουργεί τις τέλειες συνθήκες για να έχουμε φωτεινά όνειρα.

Υπάρχουν όμως και ηλεκτρονικές μάσκες ύπνου, που μπορούν να μας βοηθήσουν να αποκτήσουμε την εμπειρία αυτή.
ν

Χρησιμότητες του φωτεινού ονειρέματος

Περιπέτεια: προσφέρει μια μοναδική ρεαλιστική αίσθηση περιπέτειας, φαντασιώσεων, ονειρικών εραστών, πτήσεων σε μακρινά μέρη και εξερευνήσεων νέων κόσμων.

Επίλυση προβλημάτων: πολλοί άνθρωποι έχουν αναφέρει ότι κατά τη διάρκεια των φωτεινών ονείρων τους, βρήκαν λύσεις σε θέματα που τους απασχολούσαν. Το φωτεινό ονείρεμα κατέχει μεγαλύτερη δυναμική από αυτή του συνηθισμένου ονειρέματος. O φωτεινός ονειρευτής έχει άμεση, συνειδητή πρόσβαση στην αστείρευτη δημιουργική ικανότητα του μυαλού.

Πνευματική καθοδήγηση: Αμφιβολίες και ερωτηματικά γύρω από ορισμένα κεντρικά ιστορικά πρόσωπα ή απόκρυφα γεγονότα μπορούν να απαντηθούν, καθώς στο φωτεινό ονείρεμα είμαστε σε θέση να πλησιάσουμε και να αντιληφθούμε την αλήθεια, χωρίς τα εμπόδια της καθημερινής ζωής.

Προετοιμασία δραστηριοτήτων στη ζωή και στη δουλειά: Έμπειροι φωτεινοί ονειρευτές αναφέρουν πόσο σημαντικό είναι το γεγονός ότι μπορούν να κάνουν πρόβες στο παίξιμο ενός μουσικού οργάνου, για παράδειγμα, πριν εμφανιστούν για να παίξουν στην πραγματικότητα.

Έρευνα εγκεφαλικών δραστηριοτήτων: Οι δυνατότητες που προσφέρει το φωτεινό ονείρεμα στην αποκάλυψη των μυστηρίων του υποσυνείδητου νου, έχουν μόλις αρχίσει να διαφαίνονται. Ίσως κάποια μέρα να δώσει απάντηση και στο θεμελιώδες ερώτημα: τι είναι το υποσυνείδητο;
v

© 2017 Youmagazine.gr
v

< Επιστροφή

 


1 2

Translate this post