Οι γυναίκες έχουν μικρότερο εγκέφαλο, αλλά είναι πιο έξυπνες

Κατηγορία ΘΕΜΑΤΑ, Brainpower

MIND

Posted by Youmagazine Staff
ν

 

Αν και οι άνδρες έχουν μεγαλύτερο εγκέφαλο, οι γυναίκες είναι πολύ πιο αποτελεσματικές, αποκαλύπτει μια νέα ολλανδική έρευνα.

Στα τεστ μνήμης, οι γυναίκες τα πηγαίνουν πολύ καλύτερα, παρά το γεγονός ότι οι άνδρες έχουν μεγαλύτερους εγκεφάλους.

Σε ένα ζευγάρι, η γυναίκα είναι αυτή που λέει τι πρέπει να γίνει και ο άνδρας το πώς θα γίνει αυτό.

Αν και οι άνδρες έχουν υψηλότερο IQ κατά τέσσερις μονάδες, οι γυναίκες τα καταφέρουν πολύ καλύτερα στα τεστ μνήμης, αποκαλύπτει η νέα μελέτη. Πηγή: News Media
ν
ΕΙΝΑΙ γνωστά τα αστεία των ανδρών για τις γυναίκες οδηγούς ή για τις ξανθιές. Όπως όμως λένε οι ειδικοί, οι γυναίκες έχουν σε ορισμένα πράγματα καλύτερες επιδόσεις, παρά το γεγονός ότι οι άνδρες έχουν μεγαλύτερο εγκέφαλο.
Παρ’ ότι οι άνδρες έχουν υψηλότερο IQ κατά σχεδόν τέσσερις μονάδες, η καινούρια έρευνα βρήκε ότι οι γυναίκες είναι πιο αποτελεσματικές στα τεστ μνήμης.
Η έρευνα, που έγινε από το Πανεπιστήμιο Εράσμους στο Ρότερνταμ της Ολλανδίας, βασίστηκε στις μαγνητικές απεικονίσεις περίπου 900 ανδρών και γυναικών.
Οι απεικονίσεις έδειξαν ότι αν και οι άνδρες διαθέτουν κατά 14% μεγαλύτερο εγκέφαλο από τις γυναίκες και υπερτερούν στα τεστ IQ κατά 3,75 μονάδες, οι γυναίκες χρησιμοποιούν τον εγκέφαλό τους πολύ πιο αποδοτικά από τους άνδρες.
Αναφερόμενος στα αποτελέσματα των τεστ IQ, ο επικεφαλής της έρευνας Dr Dimitri van der Linden δήλωσε: «Διαπιστώσαμε ότι οι εγκέφαλοι των ανδρών είναι μεγαλύτεροι από των γυναικών και η ανάλυσή μας δείχνει ότι αυτός είναι ο λόγος που οι γυναίκες παρουσίασαν χαμηλότερη μέση γενική ευφυΐα σε μια σειρά δοκιμών.
»Γνωρίζουμε από προηγούμενες έρευνες ότι οι εγκέφαλοι των γυναικών είναι καλύτερα οργανωμένοι και ότι επεξεργάζονται τις πληροφορίες πιο αποτελεσματικά, αλλά δεν εξετάζαμε αυτό στη μελέτη μας».
Παραδόξως, το συμπέρασμα της ολλανδική μελέτης, αν και δέχεται ότι ο γυναικείος εγκέφαλος είναι πιο εύστροφος, είναι ότι οι άνδρες υπερέχουν επειδή έχουν μεγαλύτερο εγκέφαλο.
ν


ν

Το μέγεθος του εγκεφάλου στα φύλα και κατά πόσον αυτό επηρεάζει τη νοημοσύνη και τις γνωστικές λειτουργίες συζητείται έντονα στην επιστημονική κοινότητα από την εποχή του Δαρβίνου.
Ως γνωστόν, ο Δαρβίνος πίστευε ότι η γυναίκα είναι απλώς «καλύτερη από ένα σκυλί», ενώ θεωρούσε ότι από άποψη ευφυΐας «οι εγκέφαλοι των γυναικών είναι στα μισά του δρόμου μεταξύ ενός παιδιού και ενός άνδρα».
Παλαιότερα, οι Πατέρες της χριστιανικής Εκκλησίας πίστευαν ότι οι γυναίκες δεν έχουν καν ψυχή και ότι –λόγω της ευστροφίας τους– είναι εκπρόσωποι του Διαβόλου στη γη.
Αν και έχει περάσει σχεδόν ενάμισης αιώνας από τον Δαρβίνο, οι σύγχρονοι επιστήμονες τείνουν να στηρίζουν τις απόψεις του, καθώς πιστεύουν ότι οι άνδρες έχουν υψηλότερη νοημοσύνη λόγω του μεγαλύτερου σε μέγεθος εγκεφάλου.
Ο όγκος του εγκεφάλου μετριέται με σαρώσεις MRI (Magnetic Resonance Imaging ή αλλιώς Απεικόνιση Μαγνητικού Συντονισμού). Η ολλανδική έρευνα έλαβε υπόψη τις σαρώσεις και τις γνωστικές εξετάσεις από 896 άτομα ηλικίας 22 έως 37 ετών, ως μέρος του Human Connectome Project, και τα πορίσματα δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό Intelligence.
ν

Διακριτοί ρόλοι

Η μελέτη έδειξε ότι οι άνδρες τα πηγαίνουν καλύτερα σε θέματα προσανατολισμού στο χώρο, όμως οι γυναίκες πρώτευσαν με διαφορά στα τεστ μνήμης, ένα από τα οποία ζητούσε να περιγράψουν με τη σειρά 18 εικόνες που είδαν μόνο μια φορά.
Σχολιάζοντας την ολλανδική έρευνα, ο Δρ. Τζόζεφ Ντέβλιν (Joseph Devlin), επικεφαλής της πειραματικής ψυχολογίας στο University College London, δήλωσε: «Είναι μια καλά οργανωμένη μελέτη, αλλά τα στοιχεία δεν είναι αρκετά ισχυρά για να αποδείξουν ότι οι μεγαλύτεροι αρσενικοί εγκέφαλοι είναι πιο έξυπνοι από τους μικρότερους θηλυκούς εγκεφάλους.
»Οι εγκέφαλοι ανδρών και γυναικών είναι διαφορετικοί και γνωρίζουμε ότι ο προσανατολισμός στο χώρο είναι ελαφρώς καλύτερος στους άνδρες απ’ ό,τι στις γυναίκες, ενώ οι γυναίκες έχουν καλύτερο και πιο πλούσιο λεξιλόγιο. Γι’ αυτό θα πρέπει να είμαστε επιφυλακτικοί απέναντι στους ισχυρισμούς ότι οι άνδρες είναι πιο έξυπνοι από τις γυναίκες, ειδικά όταν υπάρχουν λίγα ή καθόλου αποδεικτικά στοιχεία, ενώ υπάρχουν πολλά αποδεικτικά στοιχεία για το αντίθετο».
Πράγματι, μια προηγούμενη έρευνα του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας έδειξε ότι οι εγκέφαλοι των γυναικών είναι μεν μικρότεροι, αλλά μπορούν να εκτελούν ταχύτερα υπολογισμούς, λόγω των καλύτερων συνδέσεων μεταξύ των εγκεφαλικών κυττάρων.
Πέρα από το ότι είναι πιο ανθεκτικές, οι γυναίκες υπερτερούν και σε άλλους τομείς, καθώς είναι πιο συμπονετικές, αλτρουίστριες και υποστηρικτικές, πιο αποφασιστικές στους σκοπούς τους, αλλά και πιο ρεαλίστριες, έχοντας καλύτερες σχέσεις με την κοινή λογική απ’ ότι οι άνδρες. Τα ζευγάρια στα οποία η γυναίκα λέει τι πρέπει να γίνει και ο άνδρας το πώς πρέπει να γίνει αυτό, είναι πιο επιτυχημένα και έχουν μεγαλύτερη διάρκεια κοινής ζωής.
ν

© 2017 Youmagazine.gr

 

 


Translate this post