Το αίνιγμα που το λύνει μόνο 1 στους 100 ανθρώπους

Κατηγορία Brainpower

ILLUSION

Posted by Youmagazine Staff

 

 

Και τώρα η μεγάλη αποκάλυψη…


ν

Πρόκειται για έναν άνδρα που φορά καουμπόικο καπέλο!

ν

Αυτό το σχέδιο δεν είναι το πρώτο αναφορικά με τα ερωτήματα που υπάρχουν για τις διαδικασίες της σκέψης και τον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβανόμαστε τον κόσμο. Το διάσημο δίλημμα της πάπιας-κουνελιού, που παρουσίασε ο Αμερικανός ψυχολόγος Joseph Jastrow το 1899, αποτέλεσε το σημείο εκκίνησης για την έρευνα σχετικά με το πώς λειτουργεί ο εγκέφαλος.
ν

Δείτε το σχέδιο πριν συνεχίσετε
ν


ν

Τι βλέπετε; Μια πάπια ή ένα κουνέλι; Και πόσο εύκολα μπορείτε να βρείτε το άλλο ζώο; Μπορείτε να μεταβείτε από τη μια οπτική γωνία στην άλλη γρήγορα, ή πρέπει να καταβάλλετε κάποια προσπάθεια;

Γι’ αυτό το σχέδιο δεν υπάρχει σωστή ή λάθος επιλογή (αν και οι περισσότεροι μαντεύουν πρώτα την πάπια), είναι μάλλον ζήτημα γρήγορης σκέψης και κατά πόσο μπορείτε να πάτε αμέσως από τη μια παράσταση στην άλλη.
ν

Η τέχνη της αμφισύνδεσης

Όλα αυτά τα χαρακτηριστικά μετράνε στο κατά πόσον είστε ένα δημιουργικό άτομο με ευρεία και καινοτόμα σκέψη. Σύμφωνα με την έρευνα που πραγματοποίησε ο Richard Wiseman με μια ομάδα συναδέλφων του ψυχολόγων στο Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου, οι δημιουργικοί άνθρωποι αντιλαμβάνονται τον κόσμο με διαφορετικό τρόπο απ’ ότι οι υπόλοιποι, καθώς είναι ικανοί να δουν τα πράγματα από πολλές διαφορετικές οπτικές γωνίες.

Ένα πολύ γνωστό χαρακτηριστικό των δημιουργικών ανθρώπων είναι ότι βρίσκουν συνδέσεις, δηλαδή σχέσεις, μεταξύ δύο ανόμοιων και φαινομενικά άσχετων εννοιών ή εντελώς διαφορετικών πραγμάτων. Ο εγκέφαλός τους είναι πολύ πιο γρήγορος όταν εργάζεται για την ερμηνεία διαφορετικών πτυχών μιας έννοιας.

Οι επιστήμονες αποκαλούν την ικανότητα αυτή «αμφισύνδεση». Ένα κλασικό παράδειγμα είναι ο παγκόσμιος βαρυτικός νόμος του Νεύτωνα (ή νόμος της παγκόσμιας έλξης).

Σύμφωνα με την μύθο, ο  Ισαάκ Νεύτων (1642 – 1727) καθόταν σ’ ένα κήπο με μηλιές, όταν ένα ώριμο μήλο έπεσε από το κλαδί πάνω στο κεφάλι του. Κάποιος άλλος θα βλαστημούσε ή θα έπαιρνε το μήλο για να το φάει. Ο Νεύτων όμως, προικισμένος με διανοητικά χαρίσματα, βαθιά παιδεία, επινοητικότητα και περιέργεια, συνέδεσε το μήλο με τη Γη και τους υπόλοιπους πλανήτες, φτάνοντας έτσι στην ανακάλυψη του νόμου της βαρύτητας.

 


1 2

Translate this post