Οι χρυσές νεκρικές προσωπίδες των Μυκηνών

Κατηγορία ΘΕΜΑΤΑ, Αρχαιολογία

ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑ

Posted by Youmagazine Staff

 

«Οι Οδύσσειες της Προϊστορίας»: Ο κύκλος κυριακάτικων περιπάτων στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο και οι χρυσές νεκρικές προσωπίδες.

Χρυσή νεκρική προσωπίδα, γνωστή με τη συμβατική ονομασία «Μάσκα του Αγαμέμνονα». Από τον Ταφικό Κύκλο Α των Μυκηνών, 16ος αι. π.Χ. Photo: Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο. Πηγή: Supplied
ν

ΜΕ ΤΙΤΛΟ «Οι Οδύσσειες της Προϊστορίας» το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο διοργανώνει έναν νέο κύκλο κυριακάτικων περιπάτων, αρχής γενομένης από την Κυριακή 12 Φεβρουαρίου.
Οι περίπατοι οργανώνονται τη δεύτερη Κυριακή κάθε μήνα και ώρα 12:00 π.μ., στο πλαίσιο των δράσεων που συνοδεύουν την επετειακή έκθεση «Οδύσσειες».
Συγκεκριμένα, το μουσείο προσκαλεί όλους να γνωρίσουν τις μόνιμες εκθέσεις των προϊστορικών και αιγυπτιακών αρχαιοτήτων μέσα από τις θεματικές που αναδεικνύουν οι «Οδύσσειες»: ταξίδια στις θάλασσες της ανατολικής Μεσογείου, μυθικές περιπέτειες σε τόπους μακρινούς, γοητευτικές θεότητες, ισχυροί βασιλιάδες και εμπορικές δραστηριότητες, θα ζωντανέψουν μέσα από τις αφηγήσεις αρχαιολόγων της Συλλογής Προϊστορικών, Αιγυπτιακών, Κυπριακών και Ανατολικών Αρχαιοτήτων. Ο περίπατος θα καταλήγει στην έκθεση «Οδύσσειες».
Οι τρεις πρώτες θεματικές περιηγήσεις είναι:
Κυριακή 12 Φεβρουαρίου, ώρα 12:00 π.μ.
Εξερευνώντας μια νεολιθική οικία: καθημερινά στιγμιότυπα μιας πρώιμης κοινωνίας
Κυριακή 12 Μαρτίου, ώρα 12:00 π.μ.
Ιστορίες κύρους και εξουσίας στο μυκηναϊκό κόσμο
Κυριακή 9 Απριλίου, ώρα 12:00 π.μ.
Αργοναυτική εκστρατεία: Μύθοι και πραγματικότητα
Για την παρακολούθηση της παρουσίασης είναι απαραίτητη η προμήθεια εισιτηρίου και η δήλωση συμμετοχής κατά την προσέλευση. Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.
ν

Οι χρυσές μάσκες

Περίοπτη θέση στην περιήγηση καταλαμβάνουν οι θαυμάσιες χρυσές νεκρικές προσωπίδες των ηγεμόνων των Μυκηνών. Οι μάσκες ανακαλύφθηκαν το 1876 από τον Ερρίκο Σλήμαν κατά τη διάρκεια ανασκαφών στις Μυκήνες. Τρεις από τις χρυσές μάσκες ανακαλύφθηκαν στον Τάφο IV και δύο στον Τάφο V.
Ο Σλήμαν ισχυρίστηκε πως μια από τις μάσκες (αυτή που παρουσιάζεται στην αρχή του άρθρου) ήταν του Αγαμέμνονα, του αρχηγού των Ελλήνων κατά τον Τρωικό Πόλεμο. Ωστόσο, η τρέχουσα έρευνα δείχνει ότι η μάσκα κατασκευάστηκε μεταξύ του 1550 π.Χ. και 1500 π.Χ., πολύ πριν από την εποχή του Αγαμέμνονα.
Από την άλλη πλευρά, πολλοί ερευνητές υποστηρίζουν πως η Μάσκα του Αγαμέμνονα είναι είτε απάτη είτε έχει κατά κάποιο τρόπο αλλάξει. Αν συγκρίνει κανείς το συγκεκριμένο προσωπείο με τα άλλα τέσσερα θα διαπιστώσει σημαντικές διαφορές στα αυτιά, τη γενειάδα και το μουστάκι.
ν


ν


ν


ν

Παρά τις έρευνες και τις συζητήσεις, ποτέ δεν θα μάθουμε αν η Μάσκα του Αγαμέμνονα είναι αυθεντική. Δεν γεννάται όμως θέμα σχετικά με την αυθεντικότητα των υπολοίπων τεσσάρων προσωπείων. Κοιτάζοντας τα εκφραστικά πρόσωπα των ανδρών που έχασαν τη ζωή τους περισσότερα από 3.500 χρόνια πριν, το μυαλό πηγαίνει πίσω στην εποχή του Τρωικού Πολέμου, ενώ ένα ρίγος διατρέχει το κορμί. Αναρωτιέσαι ποιοι να ήταν αυτοί οι άνδρες και πώς πέθαναν, καθώς στέκεσαι σαν υπνωτισμένος και τις κοιτάς.
ν


ν

Η τελευταία μάσκα ξεχωρίζει για το χαραγμένο στο νεκρικό προσωπείο χαμόγελο, που δείχνει ότι περιπαίζει το θάνατο, αλλά σαν ο θάνατος να είναι η είσοδος σε έναν άλλον καινούριο κόσμο. Είναι ένα χαμόγελο χαράς και ικανοποίησης που δεν ταιριάζει σε μια εποχή συνεχούς πολέμου και θανάτων.
Είχε κάνει άραγε ο καλλιτέχνης κάποια συμφωνία με τον νεκρό; Όπως συμβαίνει και με το αινιγματικό μειδίαμα της Μόνα Λίζα, δεν θα το μάθουμε ποτέ. Το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι να του χαμογελάσουμε κι εμείς, όπως μας χαμογελά κι εκείνος από την αιωνιότητα…

 


Translate this post