Η ώρα της αντιστροφής των πόλων της Γης πλησιάζει

Κατηγορία ΘΕΜΑΤΑ, Περιβάλλον

ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Youmagazine Newsroom

 

Ύστερα από 780.000 χρόνια, οι μαγνητικοί πόλοι της Γης ετοιμάζονται να αντιστραφούν, λένε οι επιστήμονες.

Απεικόνιση των μαγνητικών πεδίων της Γης. Πηγή: Youtube
v

ΜΙΑ περίεργη ανωμαλία στο μαγνητικό πεδίο της Γης κάνει τους επιστήμονες να εικάζουν ότι επίκειται η αντιστροφή των πόλων της Γης ύστερα 780.000 χρόνια. Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή.
Όπως είναι γνωστό, η Γη περιβάλλεται από ένα μαγνητικό πεδίο, το οποίο γίνεται αντιληπτό από τη λειτουργία της μαγνητικής πυξίδας. Το μαγνητικό πεδίο προστατεύει τη Γη, και κατ’ επέκταση τη ζωή πάνω της, από τη βλαβερή ακτινοβολία από το διάστημα, από φορτισμένα σωματίδια όπως πρωτόνια. Χωρίς το μαγνητικό πεδίο, η ατμόσφαιρα της Γης θα αλλοιωνόταν, έτσι που η ζωή δεν θα μπορούσε να αναπτυχθεί, όπως συμβαίνει σήμερα.
Η ανακάλυψη του γεωμαγνητικού πεδίου ανάγεται στην αρχαιότητα, όταν έγινε αντιληπτή η ιδιότητα του ορυκτού μαγνητίτη, όταν το αιωρούμενο τμήμα του προσανατολιζόταν στην κατεύθυνση Βορρά-Νότου.
Ωστόσο, οι μαγνητικοί πόλοι δεν συμπίπτουν με τους γεωγραφικούς πόλους της Γης, αλλά ο άξονάς τους έχει κλίση 11,5° σε σχέση με τον γεωγραφικό άξονα.
ν

ν

Οι αιτίες που δημιούργησαν το γήινο μαγνητικό πεδίο δεν είναι ακόμη γνωστές, αν και υπάρχουν διάφορες θεωρίες. Αυτό που είναι γνωστό είναι ότι το μαγνητικό πεδίο, αν και φαίνεται να είναι διαχρονικά σταθερό, στην πραγματικότητα κάποτε αλλάζει.
Πράγματι, επειδή η Γη είναι ζωντανός οργανισμός, ύστερα από εκατοντάδες χιλιάδες χρόνια, το μαγνητικό πεδίο μεταβάλλεται, έτσι που ο Βορράς γίνεται Νότος και ο Νότος γίνεται Βορράς. Αυτό ονομάζεται αντιστροφή των πόλων. Η αντιστροφή δεν γίνεται αιφνίδια μέσα σε μια στιγμή, αλλά σταδιακά μέσα στα χρόνια. Όταν όμως συμβαίνει αυτό, η ασπίδα της Γης εξασθενεί σε μεγάλο βαθμό. Κάτι τέτοιο συμβαίνει τα τελευταία χρόνια.
ν

Αριστερά, το μαγνητικό πεδίο της Γης όπως το έχουμε συνηθίσει. Δεξιά, ένα παράδειγμα του τι μπορεί να συμβεί κατά τη διάρκεια μιας αντιστροφής. Photo: NASA / Gary Glazmaier. Πηγή: Supplied
ν

Όπως αναφέρει το Conversation, οι γεωφυσικοί επιστήμονες συνειδητοποίησαν πρόσφατα ότι εδώ και 160 χρόνια το μαγνητικό πεδίο της Γης αδυνατίζει συνεχώς και η έντασή του έχει μειωθεί σε ανησυχητικό ποσοστό.
Η εξασθένιση του μαγνητικού πεδίου εντοπίζεται σε μια τεράστια περιοχή του νότιου ημισφαίριου, που εκτείνεται από τη Ζιμπάμπουε έως τη Χιλή, και είναι γνωστή ως Ανωμαλία του Νότιου Ατλαντικού.
Η ένταση του μαγνητικού πεδίου είναι τόσο αδύναμη εκεί, ώστε κινδυνεύουν οι δορυφόροι που βρίσκονται σε τροχιά πάνω την περιοχή, καθώς το γεωμαγνητικό πεδίο δεν μπορεί να τους προστατεύσει από την κοσμική ακτινοβολία, η οποία επηρεάζει τα ευαίσθητα ηλεκτρονικό όργανά τους.
Και το πεδίο συνεχίζει να γίνεται ασθενέστερο κάθε μέρα που περνά, προμηνύοντας ακόμη περισσότερο δραματικά γεγονότα, συμπεριλαμβανομένης μιας παγκόσμιας αντιστροφής των μαγνητικών πόλων της Γης.
ν

Μια περίεργη ανωμαλία στο μαγνητικό πεδίο του Νότιου Ατλαντικού έχει ανησυχήσει τους επιστήμονες που εικάζουν ότι επίκειται μια αντιστροφή των πόλων της Γης, ύστερα από 780.000 χρόνια. Image: Supplied

ν

Σε πρώτη φάση, η αλλαγή θα επηρεάσει όλα τα συστήματα πλοήγησης, καθώς και τα δίκτυα μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας. Το θέαμα των βόρειων φώτων (Βόρειο Σέλας) θα αρχίσει να εμφανίζεται σε διαφορετικά γεωγραφικά πλάτη, όμως το πιο ανησυχητικό όλων είναι ότι θα έχουμε κατακόρυφη αύξηση των ποσοστών του καρκίνου, επειδή η επιφάνεια της Γης θα βομβαρδίζεται από ακόμα περισσότερη κοσμική ακτινοβολία.
Φυσικά αγνοούμε τι άλλο μπορεί να συμβεί, αφού δεν υπάρχουν ιστορικά στοιχεία για τις δυνάμεις που ασκούνται κατά τη διάρκεια μιας παγκόσμιας αντιστροφής των πόλων.
ν

Γεωμαγνητική καταιγίδα πάνω από την Αλμπέρτα
ν

ν

 


Translate this post