Ανατρέπεται η θεωρία του μετεωρίτη στην Τουνγκούσκα

Κατηγορία ΘΕΜΑΤΑ, Σύγχρονα Μυστήρια

ΣΥΓΧΡΟΝΑ ΜΥΣΤΗΡΙΑ

Posted by Youmagazine Staff

 

Ρώσοι επιστήμονες έχουν βρει στοιχεία που υποδηλώνουν ότι η έκρηξη στην Τουνγκούσκα δεν προκλήθηκε από την πτώση μετεωρίτη.

Φωτογραφία του 1953 που δείχνει τα χτυπημένα δέντρα από το ωστικό κύμα που ισοπέδωσε 2.000 τετρ. χλμ. δάσους στην Τουνγκούσκα 45 χρόνια πριν. Photo: AP. Πηγή: Supplied
ν

ΑΠΟ ΤΑ ΠΛΕΟΝ ανεξήγητα περιστατικά στον πλανήτη μας είναι η έκρηξη που συνέβη πριν από 109 χρόνια στην Τουνγκούσκα της Σιβηρίας – μια έκρηξη που ισοπέδωσε 80 εκατομμύρια δέντρα σε μια έκταση 2.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων.
Γνωστή ως «Συμβάν της Τουνγκούσκα» η μεγάλη αυτή καταστροφή, που μπορεί να συγκριθεί με την έκρηξη μιας πυρηνικής βόμβας, συνέβη σε μια ακατοίκητη περιοχή κοντά στον ποταμό Τουνγκούσκα, παραπόταμο του ποταμού Γενισέι της Σιβηρίας, στο Κρασνογιάρσκ της Ρωσίας, στις 7:14 π.μ. τοπική ώρα (3:14 θερινή ώρα Ελλάδας), στις 30 Ιουνίου 1908 (17 Ιουνίου με το παλαιό ημερολόγιο, που ήταν τότε ακόμα σε χρήση στη Ρωσία και στην Ελλάδα), ισοπεδώνοντας 2.000 τετρ. χλμ. δάσους, ενώ δένδρα σε ακόμα μεγαλύτερη απόσταση τσουρουφλίστηκαν από την έκρηξη.
Σύμφωνα με την επικρατούσα θεωρία, η πιθανότερη αιτία για την καταστροφή ήταν η εκρηκτική διάλυση στη γήινη ατμόσφαιρα ενός μεγάλου μετεωρίτη, ή μικρού αστεροειδούς ή και θραύσματος κομήτη, η οποία πρέπει να έλαβε χώρα σε ύψος από 5 έως 10 χιλιόμετρα πάνω από την επιφάνεια της Γης. Υπάρχουν διαφορετικές εκτιμήσεις για τις διαστάσεις του ουράνιου αυτού σώματος, γενικά πάντως συμφωνούν ότι είχε διαστάσεις μερικών δεκάδων μέτρων.
Παρ’ ότι το μετέωρο ή ο κομήτης εξερράγη στον αέρα, η ενέργεια που απελευθερώθηκε ήταν τόσο μεγάλη (από 5 έως 30 μεγατόνοι TNT ή το χιλιαπλάσιο της ατομικής βόμβας της Χιροσίμα), ώστε θέρισε περίπου 80 εκατομμύρια δέντρα σε μια έκταση πάνω από 2,15 εκατομμύρια στρέμματα. Μια έκρηξη αυτού του μεγέθους θα μπορούσε να καταστρέψει μια μεγάλη πόλη.
Βεβαίως πρόκειται για υπόθεση, καθώς είναι πολύ δύσκολο να γνωρίζουμε με βεβαιότητα τι ακριβώς συνέβη. Να σημειωθεί ότι στην περιοχή δεν έχουν βρεθεί θραύσματα μετεωρίτη.
Όπως αναφέρει το Sputnik International, η θεωρία του μετεώρου αμφισβητείται τώρα από μια ομάδα Ρώσων επιστημόνων από το Κρασνογιάρσκ και Νοβοσιμπίρσκ. Η ομάδα ανέλυσε ιζηματογενή δείγματα από τα κατώτερα στρώματα της λίμνης Cheko – μια λεκάνη υδάτων που πιστεύεται ότι συγκεντρώθηκαν στον κρατήρα που σχηματίστηκε από την έκρηξη στην Τουνγκούσκα.
ν

Τρισδιάστατη απεικόνιση της λίμνης Cheko στην Τουνγκούσκα της Σιβηρίας. Η στάθμη του νερού έχει μειωθεί κατά 40 μέτρα για να φανεί ο κρατήρας. Πηγή: University of Bologna
ν

Οι Ρώσοι επιστήμονες, αναλύοντας τα δείγματα που πήραν από τη λίμνη Cheko, διαπίστωσαν ότι η λίμνη προϋπήρχε στην περιοχή και δεν σχηματίστηκε από την έκρηξη. Μέχρι τώρα πιστευόταν ότι η λίμνη δεν υπήρχε καθόλου πριν από το 1908.
Σύμφωνα με τα όσα αναφέρει η Ρωσική Γεωγραφική Εταιρεία στο σχετικό δελτίο Τύπου, «η χρονολόγηση των δειγμάτων που συγκεντρώσαμε έδειξε είναι περίπου 280 ετών, πράγμα που σημαίνει ότι η λίμνη είναι παλαιότερη από το συμβάν. Οι ερευνητές πίστευαν μέχρι τώρα ότι σχηματίστηκε από την έκρηξη, επειδή δεν είχαν συλλέξει υλικό από τα κατώτερα στρώματα».
«Αυτό αποδεικνύει ότι η λίμνη Cheko είναι πολύ αρχαιότερη από το Συμβάν της Τουνγκούσκα και δεν είναι αποτέλεσμα της πτώσης κάποιου μετεωρίτη», καταλήγει η ανακοίνωση.
Η ανακάλυψη αυτή δημιουργεί το ερώτημα: «Αν η έκρηξη της Τουνγκούσκα δεν προκλήθηκε από την πτώση κάποιου σώματος από το διάστημα, τότε από τι προκλήθηκε;»
v

Translate this post