Πέντε ανεβαστικές ασκήσεις γιόγκα για όλους

Κατηγορία Fitness

FITNESS

Posted by Youmagazine Staff

 

Πέντε ασκήσεις που θα σας κάνουν να αισθανθείτε φανταστικά μέσα σε 15 λεπτά της ώρας. Οι ασκήσεις είναι κατάλληλες για όλους, ακόμη και για εκείνους που δεν έχουν γυμναστεί ποτέ.

3321hj541gh4hj45hg46

ν

Η ΠΡΑΚΤΙΚΗ της γιόγκα μπορεί να κάνει θαύματα στη διάθεσή σας, τη σωματική διάπλαση και την ηρεμία μυαλού και ψυχής. Με τον γρήγορο ρυθμό ζωής που έχουμε και τα τρελά ωράρια εργασίας, σπάνια έχουμε χρόνο για τον εαυτό μας. Ακόμη κι αν έχουμε γραφτεί σε ένα γυμναστήριο ή κέντρο γιόγκα, διάφορες υποχρεώσεις μας εμποδίζουν να ακολουθήσουμε το σχετικό πρόγραμμα. Όσο όμως πολυάσχολοι κι αν είστε δεν χρειάζεται να στερηθείτε τα οφέλη της. Το μόνο που χρειάζεται είναι 15 λεπτά την ημέρα για ν’ αποκτήσετε ηλιόλουστη διάθεση, αυξημένη ζωτικότητα και περισσότερη ευεξία.

Πρόσφατα η γιόγκα εντάχθηκε στον κατάλογο της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO, στην προσπάθεια της Διακυβερνητικής Επιτροπής της Σύμβασης για τη Διαφύλαξη της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς να διασώσει άυλα πολιτιστικά αγαθά από ολόκληρο τον κόσμο, όπως χορούς, έθιμα, μουσική, γιορτές, γαστρονομικές δημιουργίες και άλλα ιστορικά στοιχεία της εθνικής κουλτούρας.

Αυτές οι πέντε βασικές στάσεις θα σας βοηθήσουν να αισθανθείτε καλύτερα, όποιο πρόβλημα κι αν έχετε. Επειδή δεν απαιτούν μεγάλο χρονικό διάστημα, μπορείτε να τις εντάξετε στο καθημερινό σας πρόγραμμα.
v

 

Δελφίνι
ν

5121hj541gh4hj45hg46
ν

1. Πάρτε τη στάση του Σκύλου, αντί όμως για τις παλάμες στηριχτείτε στο πάτωμα με τους πήχεις των χεριών, έτσι ώστε το σώμα σας να σχηματίζει ορθή γωνία, στηριζόμενοι στις μύτες των ποδιών και στους πήχεις των χεριών. Τα δάχτυλα των χεριών είναι πλεγμένα μεταξύ τους μπροστά από το κεφάλι.
2. Στη θέση αυτή λυγίστε τα γόνατα προς το έδαφος, χωρίς να μετακινήσετε τις πατούσες και επαναφέρετε στην αρχική στάση της ορθής γωνίας, μιμούμενοι την κυματιστή κίνηση του δελφινιού Κρατήστε τα χέρια σας σταθερά. Η κίνηση αυτή απελευθερώνει τα κανάλια ενέργειας από συσπάσεις, μπλοκαρίσματα και πόνους, και γεφυρώνει τα δύο ημισφαίρια του εγκεφάλου.
3. Επαναλάβατε δέκα φορές, αναπνέοντας κάθε φορά βαθιά.
ν

 

Πολεμιστής Ι
ν

5221hj541gh4hj45hg46
ν

1. Σταθείτε όρθιοι με τα πόδια να έχουν απόσταση περίπου ένα μέτρο το ένα από το άλλο. Στρίψτε το δεξί σας πόδι κατά 90 μοίρες και το αριστερό ελαφρώς προς τα μέσα. Τοποθετείστε τα χέρια σας στους γοφούς και χαλαρώστε τους ώμους, και έπειτα απλώστε τα χέρια σας πλαγίως, με τις παλάμες να κοιτούν κάτω. Λυγίστε το δεξί σας γόνατο κατά 90 μοίρες.
2. Γυρίστε το κεφάλι σας προς τα δεξιά, και παραμείνετε σε αυτή τη στάση για ένα λεπτό. Έπειτα, αλλάξτε πλευρά και επαναλάβετε, κοιτώντας πάντα μπροστά.
3. Μείνετε σε κάθε στάση παίρνοντας 10 βαθιές αναπνοές.
ν

 

Τρίγωνο
ν

5321hj541gh4hj45hg46
ν

1. Με τα πόδια σε διάσταση, απλώστε τα χέρια σας προς κάθε πλευρά. Έπειτα λυγίστε το σώμα σας πάνω από το δεξί σας πόδι. Τα πόδια σας πρέπει να έχουν απόσταση λιγότερο από ένα μέτρο (περίπου 90 εκατοστά), με το πέλμα του δεξιού σας ποδιού πρέπει να είναι γυρισμένο 90 μοίρες, ενώ του αριστερού ποδιού στις 45 μοίρες.
2. Ακουμπήστε το δεξί σας χέρι στο πόδι, πάνω ή κάτω από το γόνατο, και υψώστε το αριστερό σας χέρι προς το ταβάνι.
3. Γυρίστε το κεφάλι σας προς τα πάνω και μείνετε σε αυτή τη στάση για 10 αναπνοές. Επαναλάβετε από την αντίθετη πλευρά.
v

 

Πολεμιστής ΙΙ
ν

5421hj541gh4hj45hg46
ν

1. Στηριχτείτε γερά στο δεξί πόδι και με ελαφρώς λυγισμένο γόνατο σηκώστε το αριστερό πόδι προς τα πίσω, παράλληλα με το έδαφος, ενώ ταυτόχρονα σκύβετε μπροστά. Τεντώστε το αριστερό σας πόδι όσο μπορείτε προς τα πίσω, εκτείνοντας παράλληλα τον κορμό μπροστά, έτσι ώστε από την άκρη του ποδιού έως και το κεφάλι να είστε σε ευθεία γραμμή.
2. Με τα χέρια ενωμένα μπροστά στο κέντρο του στήθους, σηκώστε το κεφάλι και στυλώστε το βλέμμα σας μπροστά μερικά εκατοστά.
3. Σταθείτε στη θέση αυτή παίρνοντας 10 βαθιές αναπνοές και επαναλάβετε με το άλλο πόδι.
v

 

Περιστέρι
ν

5521hj541gh4hj45hg46
ν

1. Πάρτε τη στάση του Σκύλου (στάση #1) με τον κόκκυγα προς το ταβάνι και τις παλάμες στο πάτωμα, σχηματίζοντας ένα Λ, απομακρύνοντας τους ώμους όσο μπορείτε από τα αυτιά. Τα πόδια σας πρέπει να έχουν απόσταση το ένα από το άλλο περίπου όσο ο γοφός σας και τα γόνατα να είναι ελαφρώς λυγισμένα. Φέρτε μπροστά το δεξί πόδι, λυγίζοντας το γόνατο, και διπλώστε το, ακουμπώντας την κνήμη στο έδαφος στο ύψος του ισχίου (γοφού).
2. Από τη θέση αυτή, μετακινήστε την κνήμη παράλληλα με το έδαφος, φέρνοντας τη φτέρνα προς το κέντρο της λεκάνης. Το αριστερό πόδι παραμένει τεντωμένο προς τα πίσω. Σκύψτε κατόπιν προς τα εμπρός, πάνω από τη δεξιά κνήμη, έως ότου το μέτωπο ακουμπήσει στο δάπεδο.
3. Μείνετε στη θέση αυτή όσο διαρκούν 10 αναπνοές. Επαναλάβατε με το άλλο πόδι.
ν
* Αν τα ισχία σας είναι πολύ σφιχτά, τοποθετήστε ένα μαξιλάρι ή μια διπλωμένη κουβέρτα κάτω από το δεξί ισχίο για να βοηθηθείτε σε αυτή τη στάση.
ν
Namaste.

 


Translate this post