Ξεκινήστε τη μέρα σας με νερό και λεμόνι

Κατηγορία Διατροφή

ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Posted by Youmagazine Staff

 

Για κρυολογήματα και γρίπη ένα αναζωογονητικό και αντιφλεγμονώδες ρόφημα με νερό, χυμό λεμονιού, κουρκούμη, τζίντζερ και μέλι.

134k32j5kj5jk16jk616
v

ΠΟΣΕΣ φορές δεν έχουμε ακούσει να λένε ότι ένα ποτήρι με χλιαρό νερό και λίγες σταγόνες λεμονιού κάθε πρωί κάνει καλό στον οργανισμό μας; Μύθος ή αλήθεια; Η απάντηση είναι εκπληκτικά απλή και εξόχως αναζωογονητική. Το νερό και το λεμόνι συνθέτουν ένα φυσικό energizer που ενυδατώνει και οξυγονώνει το σώμα για αρκετό χρονικό διάστημα, σε αντίθεση ας πούμε με τον καφέ, του οποίου τα αποτελέσματα είναι βραχύβια.

Σίγουρα αυτό το μικρό κίτρινο ή πράσινο φρούτο κρύβει πολύ περισσότερα απ’ ό,τι μπορεί να πιάσει το μάτι. Ενώ οι περισσότεροι χρησιμοποιούν το λεμόνι ως βάση για σάλτσες για σαλάτες ή για να προσθέσουν γεύση στα μαγειρευτά και ψητά φαγητά, το λεμόνι έχει να προσφέρει πολύ περισσότερα. Πλούσιο σε κάλιο, φολικό οξύ, βιταμίνη Β6 και θειαμίνη, ο καρπός της λεμονιάς περιέχει επίσης αξιόλογες ποσότητες μαγνησίου, ασβεστίου, φωσφόρου και βιταμινών Α και Ε.

Εκεί όμως που είναι ασυναγώνιστο είναι η περιεκτικότητά του σε βιταμίνη C. Ένα μόνο λεμόνι περιέχει το επιβλητικό 187% της συνιστώμενης ημερήσιας δόσης.

Η βιταμίνη C είναι ένας από τους πιο γρήγορους και ευκολότερους τρόπους για να ενισχύσετε το ανοσοποιητικό σας σύστημα. Βοηθά στην εξουδετέρωση των ελεύθερων ριζών που σχετίζονται με τη γήρανση και τις ασθένειες και είναι επίσης εξαιρετικό για το δέρμα.

Οι διατροφολόγοι αναγνωρίζουν στον χυμό του λεμονιού τις εξής ευεργετικές ιδιότητες:

Τροφοδοτεί τον οργανισμό με ενέργεια.

Βοηθά στην καταπολέμηση του άγχους και της κατάθλιψης. Ακόμη και η μυρωδιά του λεμονιού έχει ευεργετική δράση και ηρεμεί το νευρικό σύστημα.

Δυναμώνει το ανοσοποιητικό μιας και τα λεμόνια περιέχουν την αντιοξειδωτική βιταμίνη C, η οποία μειώνει τον κίνδυνο αναπνευστικών λοιμώξεων. Ακόμη, το ασκορβικό οξύ καταπολεμά τις φλεγμονές και χρησιμοποιείται για τη θεραπεία του άσθματος. Τέλος, η σαπωνίνη έχει αντιμικροβιακές ουσίες που κρατούν μακριά τη γρίπη και το κρυολόγημα.

Τα φλαβονοειδή που περιέχει το λεμόνι βοηθούν το πεπτικό σύστημα να επεξεργαστεί τις τροφές που καταναλώνουμε. Το λεμόνι καθαρίζει και ενεργοποιεί το συκώτι, ενώ η βιταμίνη C έχει αποδειχθεί πως συνδέεται με το μειωμένο κίνδυνο έλκους λόγω του ελικοβακτηριδίου Helicobacter pylori.

Καθαρίζει το δέρμα. Η βιταμίνη C και τα αντιοξειδωτικά που περιέχει το λεμόνι καταπολεμούν τις ελεύθερες ρίζες. Οι βλάβες από τις ελεύθερες ρίζες οφείλονται κυρίως στην έκθεση σε υπεριώδη ακτινοβολία και στις τοξίνες που υπάρχουν στο περιβάλλον. Το αποτέλεσμα είναι η εμφάνιση ρυτίδων.

Επιταχύνει τις θεραπείες.

Συμβάλλει στην ενυδάτωση. Το νερό με λεμόνι ενεργοποιεί το πεπτικό σύστημα και απομακρύνει τις τοξίνες που έχουν συσσωρευτεί στο σώμα από την προηγούμενη ημέρα.
v

334k32j5kj5jk16jk616

Μπορείτε να ενισχύσετε το νερό με λεμόνι και να το μετατρέψετε σε αντιφλεγμονώδες
αφέψημα προσθέτοντας λάιμ, κουρκούμη, τζίντζερ και μέλι. Image: Supplied

v
v

Αναζωογονητικό ελιξίριο (συνταγή)

Ίσως το μεγαλύτερο όφελος από την πόση χλιαρού νερού με λεμόνι είναι ότι βοηθά να διατηρηθεί το σώμα σε αλκαλική κατάσταση. Είναι ενδιαφέρον ότι, ενώ το ίδιο το λεμόνι είναι όξινο, στην πραγματικότητα είναι μια από τις πλέον αλκαλικές τροφές που υπάρχουν.

Οι περισσότερες από τις τροφές που καταναλώνουμε καθημερινά προκαλούν ανισορροπία στα επίπεδα του pH μας. Το στομάχι γεμίζει αλλά η διατροφική αξία τους είναι από «χαμηλή έως μηδενική». Τέτοια παραδείγματα τροφών είναι τα σακχαρώδη προϊόντα, τα μεταποιημένα τρόφιμα, οι υπερβολικά λιπαρές τροφές, το αλκοόλ, ορισμένα κρέατα κ.ά.

Έτσι δεν αποτελεί κατάπληξη που ο οργανισμός μας δεν μπορεί να αντισταθεί στα κρυολογήματα και στη γρίπη που προκαλούν βακτηρίδια και οι ιοί που ευδοκιμούν σε όξινο περιβάλλον. Αν δεν τρεφόμαστε σωστά, επιβάλλεται μια αναθεώρηση της διατροφής μας, και το πρώτο βήμα προς αυτή την κατεύθυνση είναι να πίνουμε ένα φλιτζάνι χλιαρό νερό με τον χυμό μισού λεμονιού κάθε πρωί (με άδειο στομάχι).

Αφήνουμε να περάσουν 30 λεπτά πριν πάρουμε πρωινό. Χρησιμοποιούμε φρέσκα λεμόνια, κατά προτίμηση βιολογικά και τοπικής παραγωγής.

Το νερό πρέπει να είναι «σπασμένο», ούτε πολύ ζεστό, γιατί καταστρέφει τις ενζυμικές ιδιότητες του φρέσκου λεμονιού, ενώ το κρύο νερό εμποδίζει την πέψη.

Μπορείτε να φτιάξετε ένα αντιφλεγμονώδες αφέψημα προσθέτοντας στο νερό με λεμόνι κουρκούμη, τζίντζερ και μέλι στις εξής αναλογίες (για 2 άτομα):

ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ

Μισό λίτρο (500 ml) νερό
1-2 κουταλάκια του γλυκού μέλι (προαιρετικά)
1 λεμόνι σε χυμό
1 λάιμ σε χυμό
1 (2,5 εκ.) κομμάτι κουρκούμη, κομμένο σε φέτες ή τριμμένο
1 (2,5 εκ.) κομμάτι φρέσκο τζίντζερ, κομμένο σε φέτες ή τριμμένο

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Βράζουμε το νερό και τ’ αφήνουμε να κρυώσει μέχρι να γίνει χλιαρό
Ρίχνουμε στο χλιαρό νερό το λεμόνι και τον χυμό λάιμ με το κομμένο σε φέτες ή τριμμένο τζίντζερ και την κουρκούμη και ανακατεύουμε
Το αφήνουμε για 5-10 λεπτά και μετά πίνουμε.

Εναλλακτικά, μπορείτε να ρίξετε το τζίντζερ και την κουρκούμη αποβραδίς και να αφήσετε το νερό όλη τη νύχτα για να απορροφήσει όλα τα συστατικά τους. Το πρωί προσθέτετε το χυμό των λεμονιών.

 


Translate this post