Από εδώ έως την αιωνιότητα

Κατηγορία Ψυχικές δυνάμεις, Εβδομη Πύλη

ΠΡΩΤΗ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ 10 Μαρτίου 2012

Από τον Ανδρέα Τσάκαλη
ν

 

H ύπαρξη εξωσωματικών εμπειριών, που έχει επιβεβαιωθεί και από πολλές επιστημονικές παρατηρήσεις, αποδεικνύει ότι η ανθρώπινη υπόσταση κατέχει μια μορφή συνείδησης ανεξάρτητη από το σώμα, τόσο ανεξάρτητη, ώστε μπορεί να το αποχωρίζεται και να κινείται αυτόνομα.

221g243g565hn6nm638
v

ΠΟΛΛΑ ΑΤΟΜΑ κατά τη διάρκεια του ύπνου και της ονειρικής κατάστασης, έχουν ζήσει εκούσια ή ακούσια την εμπειρία της απόσπασης από το ίδιο τους το σώμα. Αρχικά δοκιμάζουν το εκπληκτικό αίσθημα ότι κατέχουν ένα αιθέριο σώμα, πιο ανάλαφρο από το φυσικό, με το οποίο μπορούν και βλέπουν το σαρκικό σώμα τους ξαπλωμένο στο κρεβάτι! Στη συνέχεια ανακαλύπτουν με χαρά ότι μπορούν να κινούνται άνετα στον αέρα.
Αντίθετα, άλλα άτομα δοκιμάζουν το φαινόμενο αυτό κατά τη διάρκεια του διαλογισμού, καθώς και σε περιπτώσεις κινδύνου ή κατά τη στιγμή του θανάτου από ατύχημα ή ασθένεια. Σύμφωνα με την παραψυχολογία, στην περίπτωση αυτή έχουμε να κάνουμε με “διχασμό” της αντίληψης, ενώ στην περίπτωση των ευαίσθητων ατόμων και των ενορατικών –που έχουν μεγάλη προδιάθεση για τέτοιες εμπειρίες– μιλάμε για “αστρικό ταξίδι”.
Ας δούμε τη μαρτυρία μιας γυναίκας που βίωσε πολλές φορές κατά το παρελθόν αυτό το φαινόμενο.
«Από παιδί, δεν ξέρω για ποιο λόγο, σε διάφορες συνθήκες και όχι σε κατάσταση ασθένειας έχω νιώσει το ξαφνικό αίσθημα ότι βγαίνω από το σώμα, ότι απομακρύνομαι ή γίνομαι ανάλαφρη, με μια τάση ανόδου προς την οροφή, ή εξόδου από το παράθυρο της κρεβατοκάμαρας. Στο σημείο αυτό ο τρόμος μου είναι τέτοιος, ώστε προσπαθώ με όλες τις δυνάμεις μου να ξαναμπώ στο σώμα. Πριν από την απόσπαση, νιώθω σαν να βρίσκομαι σε καταληψία. Το σώμα μου γίνεται άκαμπτο και δεν αντιλαμβάνομαι τα χέρια και τα πόδια μου. Νιώθω μια κατάσταση υπερβολικής ελαφράδας, αλλά και αγαλλίασης, παρά την αγωνία που δοκιμάζω».
Ένας άλλος διηγείται με τον εξής τρόπο την εμπειρία του: «Μερικές φορές έχω την εντύπωση ότι αποσπώμαι από το σώμα μου. Στέκομαι λίγα μέτρα πιο πέρα, κι αυτό από φόβο· όχι γιατί δεν μπορώ να απομακρυνθώ. Με πλημμυρίζει ένα αίσθημα απελευθέρωσης από όλες τις αγωνίες της ζωής και μια ικανότητα να βλέπω τα προβλήματα από μια ευρύτερη σκοπιά».
Σε αυτές τις εμπειρίες “διχασμού” που ζουν πολλά άτομα, ή στις εμπειρίες της “διπλής παρουσίας”, δηλαδή όταν κάποιος αντιλαμβάνεται την ταυτόχρονη παρουσία του σε δυο διαφορετικά μέρη, η παραψυχολογία έχει δώσει από καιρό ένα επιστημονικό όνομα. Τις αποκαλεί “Out of Body Experiences” (OBE), δηλαδή εξωσωματικές εμπειρίες. H πιο πλήρης μορφή των OBE είναι η λεγομένη επιθανάτια εμπειρία, ή Near Death Experience (NDE). Οι όροι είναι σύγχρονοι, αλλά τα φαινόμενα γνωστά από αιώνες σε όλες τις μεγάλες παραδόσεις.
v

621g243g565hn6nm520

Στην αρχαία Αίγυπτο, το μπα (ψυχή, πνεύμα, πνευματική εκδήλωση) εικονιζόταν ως ένα πουλί
με ανθρώπινο κεφάλι. Το μπα επιβιώνει του θανάτου ενός ατόμου και μεταφέρει το πνεύμα και
την ατομικότητα του θανόντος στην αιωνιότητα. Αργότερα επιστρέφει στη «μούμια» (ανθρώπινο σώμα)
για μια νέα γέννηση. Αυτό οι Αιγύπτιοι το ονόμαζαν «Ανάσταση». Image: Supplied

v

Τα τρία σώματα του ανθρώπου

Οι Αιγύπτιοι, για παράδειγμα, όπως ξέρουμε από τα μαγικά και θρησκευτικά κείμενά τους, καθώς και από τη Βίβλο των Νεκρών, πίστευαν ότι ο νεκρός συνέχιζε να έχει τις ανάγκες των ζωντανών – απ’ όπου και οι πλούσιες προσφορές τροφών. Πίστευαν ακόμη ότι πετούσε γύρω από τον τάφο, με τη μορφή ανθρωποκέφαλου πουλιού, το μπα ή πνεύμα του νεκρού, το οποίο του μετέφερε τροφή.
Εκτός του μουμιοποιημένου σώματος και του πνεύματος, οι Αιγύπτιοι πίστευαν και σε μια τρίτη μορφή μεταθανάτιας ζωής, στο Κα ή ψυχικό σώμα που όντας στη συνοδεία του Όσιρη ζούσε μια ευτυχισμένη ζωή στον ουρανό. Σε αυτές τις τρεις μορφές οι αρχαίοι Έλληνες και αργότερα οι χριστιανοί έδωσαν τα ονόματα “σώμα”, “ψυχή” και “πνεύμα”. Σήμερα ονομάζονται φυσικό σώμα, αιθερικό σώμα και αστρικό σώμα.
Μαρτυρίες για τέτοιους “διχασμούς” απαντώνται όχι μόνο στις μακρινές θρησκευτικές παραδόσεις –π.χ. το ταξίδι της ψυχής του Σαμάνου στις ουράνιες περιοχές– αλλά και σε φιλολογικά έργα, καθώς και σε χρονικά του πρόσφατου παρελθόντος.
Είναι γνωστή η περίπτωση μιας διπλής παρουσίας που σχετίζεται με τον λόρδο Βύρωνα. Μια μέρα, ο εκδότης του και μερικοί στενοί φίλοι του τον συνάντησαν στο Λονδίνο, ενώ αυτός βρισκόταν σε άλλη πόλη. Επίσης υπήρξαν μερικοί που βεβαίωναν ότι τον είχαν δει να υπογράφει το Βιβλίο Επισκεπτών του Βασιλιά, ενώ στην πραγματικότητα βρισκόταν στο Παρίσι, καθηλωμένος στο κρεβάτι από πυρετό.
Στα αρχαία χρόνια ήταν γνωστό το πάθημα του μάντη και θεραπευτή Ερμότιμου από τις Κλαζομενές, που άκμασε γύρω στο 500 π.Χ. Όπως αναφέρει ο Αριστοτέλης στα Μετά τα Φυσικά, ο Ερμότιμος είχε τη δυνατότητα να κινείται εκτός του σώματος και να συλλέγει πληροφορίες για γεγονότα και ανθρώπους σε μακρινές αποστάσεις.
Εγκατέλειπε τελείως το σώμα του τόσο τη νύχτα όσο και τη μέρα, ταξιδεύοντας σε διάφορα μέρη. Κατόπιν επέστρεφε, έχοντας συναντήσει και παρευρεθεί σε πολλά απ’ αυτά που λέγονταν και γίνονταν μακριά, έως ότου μια μέρα, η γυναίκα του παρέδωσε το χωρίς ψυχή σώμα στους εχθρούς του, που το έκαψαν.
v

© 2012-16 Youmagazine.gr

 

 


Translate this post