Βρέθηκε η ταφική πλάκα του Ιησού στην Ιερουσαλήμ;

Κατηγορία ΘΕΜΑΤΑ, Αρχαιολογία

ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑ

Posted by Youmagazine Staff

 

Εργαζόμενοι στον Πανάγιο Τάφο βρήκαν πιθανώς την πέτρινη πλάκα πάνω στην οποία τοποθετήθηκε το σώμα του Ιησού μετά τη σταύρωση.

224gjk6gk6jkk76j7782

Η στιγμή που οι εργάτες μετακινούν το μαρμάρινο σκέπασμα που καλύπτει τον λεγόμενο τάφο του Ιησού Χριστού, στην Εκκλησία του Παναγίου Τάφου στην Ιερουσαλήμ. Photo: Dusan Vranic / National Geographic. Πηγή: Supplied
v

ΣΤΟΝ ΕΣΩΤΑΤΟ θάλαμο του Ναού του Παναγίου Τάφου που βρίσκεται στη χριστιανική συνοικία της παλαιάς πόλης της Ιερουσαλήμ, στο λεγόμενο Άγιο Κουβούκλιο, που καλύπτει τον τάφο του Ιησού, μια ομάδα αποκατάστασης αρχαιοτήτων μετακίνησε για πρώτη φορά εδώ και πεντακόσια χρόνια, την μαρμάρινη πλάκα που καλύπτει το άνοιγμα του τάφου, πίσω από την οποία πιστεύεται ότι βρίσκεται το «ταφικό κρεβάτι»,  πέτρινη πλάκα που κάποτε δέχτηκε το σώμα του Ιησού, όταν το κατέβασαν από το σταυρό.

Οι εργασίες αποκατάστασης, που γίνονται μετά από πολλούς αιώνες και συγκεκριμένα από το 1555, και κινηματογραφούνται από το National Geographic, είναι υπό την επίβλεψη Ελλήνων τεχνικών και αρχαιολόγων, με επικεφαλής την Αντωνία Μοροπούλου, καθηγήτρια στη Σχολή Χημικών Μηχανικών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου.

Ο ναός θεωρείται ότι βρίσκεται στη θέση του Γολγοθά, τον λόφο στον οποίο σταυρώθηκε και τάφηκε ο Ιησούς Χριστός.

Βέβαια ακόμη δεν έχει βρεθεί τίποτα, οι αρχαιολόγοι όμως είναι αισιόδοξοι ότι θα λύσουν το μυστήριο της ταφής του Ιησού, καθώς και σε άλλα μέρη των Αγίων Τόπων έχουν κατά καιρούς ανακαλυφθεί τάφοι της εποχής της σταύρωσης.
v

724gjk6gk6jkk76j7782

Ο μεγαλοπρεπής τρούλος του Ναού της Αναστάσεως, κάτω από τον οποίο βρίσκεται το Κουβούκλιο του Πανάγιου Τάφου. Πηγή: Flickr
v

Ο Πανάγιος Τάφος (ή Ναός της Αναστάσεως) είναι μνημείο που κουβαλάει επάνω του αρχιτεκτονικές μνήμες από όλες τις εποχές. Εξωτερικά δεν ανήκει σε κανέναν ρυθμό. Είναι στην ουσία ένα συγκρότημα κτιρίων, ασύνδετων μεταξύ τους, το οποίο περιλαμβάνει εκκλησίες, παρεκκλήσια υπόγεια, αποθήκες, βοηθητικούς χώρους, διαδρόμους, υπνοδωμάτια, μπαλκόνια. Από το κέντρο του υψώνεται ως ουράνιος θόλος ο μεγαλοπρεπής τρούλος του. Κάτω από τον τρούλο βρίσκεται το Άγιο Κουβούκλιο που καλύπτει τον πέτρινο τάφος, όπου σύμφωνα με την παράδοση τάφηκε και αναστήθηκε ο Ιησούς.

Το Άγιο Κουβούκλιο είναι κτίσμα του 12ου αιώνα που οικοδομήθηκε πάνω σε ένα αρχαιότερο κτίσμα του 4ου αιώνα. Ο ναός έχει καεί πολλές φορές και η τελευταία φορά που αποκαταστάθηκε ήταν το 1810 μετά από μια πυρκαγιά το 1808. Επίσης στο πρώτο μισό του 19ου αιώνα υπέστη σοβαρές ζημιές από δύο σεισμούς (1834, 1836).  Σήμερα χρήζει ανάγκης επισκευών, καθώς επί χρόνια είναι εκτεθειμένος στην υγρασία και τους καπνούς των κεριών.
v

624gjk6gk6jkk76j7782

Μια πιστή αγγίζει ένα ψηφιδωτό στο Ναό της Αναστάσεως (ή Πανάγιου Τάφου), όπου παραδοσιακά θεωρείται από πολλούς να είναι η περιοχή της σταύρωσης του Ιησού Χριστού, στην Παλιά Πόλη της Ιερουσαλήμ. Photo: AP. Πηγή: Supplied
v

Οι υπεύθυνοι του ναού έκλεισαν το Κουβούκλιο την Τετάρτη το βράδυ, επιτρέποντας στο ειδικό συνεργείο τεχνικών και αρχαιολόγων να ανασηκώσει τη μαρμάρινη πλάκα που φράζει το μέρος όπου θάφτηκε και αναστήθηκε ο Ιησούς. Θυμίζουμε ότι η πλάκα αυτή δεν έχει μετακινηθεί εδώ και αιώνες. Και οι αρχαιολόγοι ελπίζουν να ανακαλύψουν κάτι σημαντικό εκεί.

Κάτω από τη μαρμάρινη πλάκα υπάρχει μια δεύτερη πέτρινη, η οποία είναι γκρίζου χρώματος και έχει πάνω της χαραγμένο έναν μικρό σταυρό που χρονολογείται από τον 12ο αιώνα, την εποχή των Σταυροφόρων. Η πλάκα έχει ραγίσει στη μέση και κάτω από αυτή διακρίνεται ένα στρώμα βράχου υπόλευκου χρώματος.

Οι αρχαιολόγοι πάντως πιστεύουν ότι καμία από αυτές δεν είναι εκείνη πάνω στην οποία τοποθετήθηκε το σώμα του Ιησού μετά την αποκαθήλωση από το σταυρό και ότι πιθανώς τοποθετήθηκε στο στρώμα βράχου από κάτω. Όλα αυτά βέβαια είναι υποθέσεις.

Οι αρχαιολόγοι έχουν μόνο 60 ώρες στη διάθεσή τους για να εργαστούν, να μελετήσουν και να καταγράψουν το εσωτερικό του τάφου. Έτσι, εργάζονται νυχθημερόν.

Η ομάδα αποκατάστασης θα σφραγίσει στο τέλος ερμητικά τον τάφο, ώστε να μην μπορεί κάποιος να εισέλθει στο ιερό αυτό μέρος. Ωστόσο, ένα μέρος του θα παραμείνει σε κοινή θέα μέσω ενός ορθογώνιου παράθυρου, ώστε οι προσκυνητές να δουν, για πρώτη φορά, ένα μέρος του τοίχου από ασβεστόλιθο όπου πιστεύεται ότι τάφηκε ο Ιησούς.

 


Translate this post