Τρεις θεραπευτικές ασκήσεις Τσι-Γκονγκ

Κατηγορία Μακροβιοτική, Εναλλακτικές θεραπείες

ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΘΕΡΑΠΕΙΕΣ

Posted by Youmagazine Staff

 

Το Τσι-Γκονγκ προσφέρει ενέργεια, δύναμη και καλή υγεία. Η φιλοσοφία του αγκαλιάζει τόσο το σώμα, όσο και το πνεύμα, ακολουθώντας έτσι το αρχαίο ρητό: «νους υγιής εν σώματι υγιεί».

424jkg43jgk4jk667

Το Τσι-Γκονγκ, όπως και το Τάι-Τσι εφαρμόζονται στην Ασία εδώ και χιλιάδες χρόνια. Και τα δύο συστήματα είναι εξαιρετικά δημοφιλή και στη Δύση, χάρη στα οφέλη που προσφέρουν. Image: Supplied
v

ΤΟ ΤΣΙ-ΓΚΟΝΓΚ (κινεζ. τσι ζωτική ενέργεια + γκονγκ άσκηση) είναι ένα κινεζικό είδος άσκησης, ηλικίας 3.000 χρόνων, που συνδυάζει την αναπνοή με τις αργές κινήσεις. Δεν αποτελεί άσκηση με την έννοια που χρησιμοποιεί αυτή τη λέξη ο δυτικός κόσμος. Οι ασκήσεις του δεν περιλαμβάνουν απότομες κινήσεις, δεν καταπονούν την καρδιά και δεν προκαλούν δυσκολίες στην αναπνοή.
Το αποτέλεσμα αυτών των ήπιων κινήσεων ανταγωνίζεται πολλές ώρες γυμναστικής «δυτικού τύπου». Ασκώντας την αρχαία αυτή τεχνική, για πέντε έστω λεπτά καθημερινά, βελτιώνουμε την υγεία μας και ενισχύουμε το πνεύμα μας, καθώς ρυθμίζει την κυκλοφορία του τσι (ζωτική ενέργεια) μέσα στο σώμα.
1924jkg43jgk4jk250Αυτή το είδος άσκησης είναι ιδιαίτερα ωφέλιμο για τον δυτικό άνθρωπο, επειδή το δικό μας σύστημα ασκήσεων είναι επιφανειακό, δεν ασχολείται με τον έλεγχο της ροής της ζωτικής ενέργειας, καταλήγοντας συχνά να προκαλεί βλάβες και να κάνει σκληρούς και δύσκαμπτους τους συνδετικούς ιστούς.
Υπάρχει όμως μια ακόμη δελεαστική ευεργετική προοπτική: η καταπολέμηση του γήρατος. Τα σημάδια της γήρανσης, όπως είναι τα γκρίζα μαλλιά, οι ρυτίδες και η ακαμψία των αρθρώσεων, μπορούν να καθυστερήσουν ή να παρουσιάσουν θεαματική βελτίωση μέσω αυτής της άσκησης.
Επιπλέον, οι αναπνευστικές ασκήσεις, οι στάσεις του σώματος και οι κινήσεις συμβάλλουν στην αύξηση της συγκέντρωση που απαιτείται για να έχουμε καλή απόδοση στις υποχρεώσεις μας, στη διατήρηση της καλής υγείας και στη ρύθμιση της ενέργειας που κυκλοφορεί στο σώμα μας.
Από ιατρική σκοπιά, μελέτες έχουν δείξει ότι το Τσι-Γκονγκ δρα ευεργετικά σε ένα ευρύ φάσμα ιατρικών καταστάσεων, όπως η υπέρταση, οι χρόνιοι πόνοι και η θεραπεία του καρκίνου.
v

Βασικές αρχές του Tσι-Γκονγκ

Έτσι, λοιπόν, η πρακτική του Τσι-Γκονγκ έχει να κάνει με οραματισμό, κίνηση και αναπνοή. Εξασκηθείτε τακτικά, τουλάχιστον τρεις φορές την εβδομάδα για να έχετε τα καλύτερα αποτελέσματα.
Προτιμήστε να φοράτε άνετα ρούχα και μαλακά παπούτσια ή ακόμη καλύτερα να είστε ξυπόλυτοι.
Φροντίστε ο χώρος όπου εξασκείστε να μην έχει ρεύματα ή δυνατές μυρωδιές και να αερίζεται καλά. Όποτε μπορείτε κάνετε Τσι-Γκονγκ στην ύπαιθρο. Θα συγκεντρώσετε έτσι την ενέργεια της φύσης, ενώ τις πρώτες πρωινές ώρες η ενέργεια αυτή είναι ιδιαίτερα δυνατή.
Προτιμήστε να μην τρώτε βαριά ή να πίνετε καφέδες ή αλκοόλ μισή ώρα πριν ή μισή ώρα μετά τις ασκήσεις σας.
Διατηρείτε τα γόνατά σας ελαφρά λυγισμένα και το κεφάλι και την πλάτη όρθια, σε ευθεία θέση. Συγκεντρώστε το βλέμμα σας ίσια μπροστά ή ελαφρά προς τα κάτω.
Παίρνετε βαθιές, αργές αναπνοές. Αν νιώσετε ζάλη, μην θορυβείτε. Είναι επειδή οι περισσότεροι από εμάς δεν έχουμε μάθει να αναπνέουμε βαθιά και η απότομη αύξηση οξυγόνου μέσα μας προκαλεί αυτή την αίσθηση.
v

924jkg43jgk4jk247Διαχωρισμός της ομίχλης από τα σύννεφα

1. Σταθείτε με τα πόδια ανοιχτά στο ίδιο πλάτος με τους ώμους σας. Διατηρείτε τα γόνατά σας λυγισμένα και την πλάτη σας σε ευθεία θέση. Διασταυρώστε τους καρπούς σας ακριβώς μπροστά στο στομάχι σας στην ίδια ευθεία με το τσάκρα του ηλιακού πλέγματος (κάτω από τον αφαλό), με τις παλάμες σας να κοιτάνε προς τα πάνω και το δεξί χέρι πάνω από το αριστερό.
2. Γυρίστε τις παλάμες σας έτσι ώστε να κοιτούν προς τα κάτω.
3. Με αργές κινήσεις ανοίξτε τα χέρια σας στα πλαϊνά του σώματός σας. Καθώς ανοίγετε τα χέρια σας ισιώστε τα πόδια σας.
4. Στον ίδιο χρόνο γυρίστε ξανά τις παλάμες προς τα πάνω και σταυρώστε τα χέρια σας όπως ήταν στην αρχική θέση, ενώ λυγίζετε ξανά τα γόνατα. Επαναλάβετε την άσκηση έξι φορές.
Αναπνοή: Εισπνεύστε καθώς ανοίγετε τα χέρια σας στο πλάι και εκπνεύστε καθώς τα μαζεύετε μπροστά σας. H αναπνοή σας πρέπει να είναι φυσική, μέσω της μύτης.
Στάση και συγκέντρωση: Κρατήστε την πλάτη σας ίσια και κοιτάζετε μπροστά σας, συγκεντρώνοντας τη σκέψη σας στο τσάκρα του ηλιακού πλέγματος. Δεν χρειάζεται να πιέζεστε στην προσπάθειά σας να συγκεντρωθείτε.
v

624jkg43jgk4jk247Κρατώντας μια όμορφη μπάλα

1. Σταθείτε με τα πόδια ανοιχτά στο ίδιο πλάτος με τους ώμους σας. Φέρτε τα χέρια σας στο ίδιο ύψος με το τσάκρα του ηλιακού πλέγματος (κάτω από τον αφαλό σας) σαν να κρατάτε μια μεγάλη μπάλα.
2. Ισιώστε τα πόδια και σηκώστε τα χέρια σας στο ύψος του στήθους.
3. Φέρτε τα χέρια σας μπροστά και μετά χαμηλώστε τα στην ίδια ευθεία με το ηλιακό πλέγμα, ενώ “κρατάτε” πάντα τη νοητή μπάλα. Καθώς κάνετε τις κινήσεις λυγίστε ελαφρά τα γόνατά σας.
4. Ελάτε ξανά στην αρχική σας θέση, διατηρώντας τα γόνατα λυγισμένα και επαναλάβετε την άσκηση έξι φορές.
Αναπνοή: Εισπνεύστε καθώς σηκώνετε τα χέρια στο στήθος και εκπνεύστε καθώς τα χαμηλώνετε και λυγίζετε τα πόδια σας.
Στάση και συγκέντρωση: Για να ωφεληθεί η καρδιά και τα πνευμόνια από την άσκηση αυτή, ανοίξτε το στέρνο σας καθώς σηκώνετε τα χέρια σας. Τα χέρια σας πρέπει να είναι χαλαρά και ελεύθερα στις κινήσεις τους.
v

824jkg43jgk4jk247
v

Ενεργειακός διαλογισμός

Η άσκηση αυτή μπορεί να γίνεται από 5 έως 10 λεπτά τη μέρα, οποιαδήποτε στιγμή θέλετε να χαλαρώσετε και να διατηρήσετε την ενέργειά σας ακμαία. Μπορείτε να φτάσετε μέχρι 20 λεπτά διαλογισμού.
1. Καθίστε σε μια καρέκλα με όρθια πλάτη. Τα πόδια σας ανοιχτά στο ίδιο πλάτος με τους ώμους σας. Ακουμπήστε τις παλάμες σας πάνω στα γόνατά σας και χαλαρώστε τους ώμους. Κλείστε το στόμα και αναπνέετε μέσω της μύτης, χωρίς να πιέζεστε.
2. Κλείστε τα μάτια και ηρεμήστε το μυαλό σας. Δώστε εντολή να χαλαρώσει το σώμα σας, ξεκινώντας από το κεφάλι, κατεβαίνοντας στον αυχένα, στους ώμους, στην πλάτη, στα χέρια, στη μέση και καταλήγοντας στα πέλματα.
3. Το καλύτερο είναι να καθίσετε μπροστά σε έναν απόλυτα κενό λευκό τοίχο. Εάν δεν έχετε κάτι τέτοιο, προσπαθήστε να καθίσετε μπροστά σε κάτι ήπιο που δεν αποσπά την προσοχή σας.
4. Εισπνεύστε από τη μύτη όσο πιο βαθιά όσο μπορείτε, έτσι ώστε να γεμίσει εντελώς το στήθος σας. Κρατήστε την αναπνοή σας μέχρι να νιώσετε ελαφρώς άβολα. Εκπνεύστε από το στόμα όσο περισσότερο γίνεται, έτσι ώστε να αδειάσουν εντελώς οι πνεύμονές σας.
5. Επαναλάβετε αυτό τον κύκλο αναπνοών, εισπνέοντας από τη μύτη και εκπνέοντας από το στόμα, τρεις φορές.
6. Με κάθε εκπνοή, φανταστείτε ότι βγάζετε έξω όλες τις συσσωρευμένες τοξίνες, τα απόβλητα, την ένταση, την ανησυχία, το άγχος, τις ενοχλήσεις και ό,τι άλλο βασανίζει το μυαλό και το σώμα σας.
7. Αυτός είναι ένας θαυμάσιος τρόπος για να ανανεώσετε το μυαλό και το σώμα σας. Να το κάνετε κάθε φορά που μπαίνετε σε κάποιου είδους αγχωτική κατάσταση.
Πόσες τέτοιες αναπνευστικές ασκήσεις κάνουμε; Στην αρχή 10, στη συνέχεια αυξάνουμε τον αριθμό σε 20 και μετά σε 30. Όσο μεγαλύτερος ο αριθμός των αναπνευστικών κύκλων, τόσο μεγαλύτερη η ψυχική δύναμη που εκλύεται. Λέγεται πως αν φτάσει κάποιος στις 100 αναπνοές, είναι τέτοια η πνευματική συγκέντρωση και η εκλυόμενη δύναμη που μπορεί να πετύχει οποιονδήποτε στόχο έχει ορίσει για τον εαυτό του.
8. Σε αυτή την κατάσταση συγκέντρωσης, μπορείτε να πείτε νοερά έναν ψαλμό ή ορισμένους αφορισμούς ή θετικές δηλώσεις που θα δράσουν ενισχυτικά, ενδυναμώνοντας σώμα και πνεύμα. Μερικά παραδείγματα θετικών δηλώσεων:
«Είμαι ένα ανοιχτό κανάλι δημιουργικών ιδεών» – «Έχω απεριόριστη υγεία» – «Μόνο εγώ ελέγχω τις αποφάσεις μου (ή τις συνήθειές μου)» – «Μπορώ να αντισταθώ σε οτιδήποτε εφόσον το επιλέξω» – «Καλωσορίζω την αγάπη –την υγεία, τον πλούτο, την ευτυχία– στη ζωή μου» – «Αποδέχομαι τον εαυτό μου όπως είναι» – «Συγχωρώ τον εαυτό μου για τα λάθη του» – «Κάθε απόφαση που παίρνω είναι ωφέλιμη για μένα» – «Όλα γύρω μου πηγαίνουν καλά και θα συνεχίσουν να πηγαίνουν» – «Είμαι ασφαλής» – «Θα έχω ένα λαμπρό μέλλον» – «Είμαι μια μοναδική και όμορφη ψυχή» – «Δεν κατηγορώ τον εαυτό μου» – «Συγχωρώ τους άλλους για ότι μου έχουν κάνει στο παρελθόν» – «Νιώθω ελεύθερος από φόβους και αμφιβολίες» – «Μπορώ να θεραπεύσω τον εαυτό μου ή μπορώ να θεραπευτώ» – «Η υγεία είναι η φυσική κατάσταση του σώματός μου» – «Αξίζω τα καλύτερα και είμαι πρόθυμος να τα δεχτώ τώρα» – «Σκύβω μέσα μου και ανακαλύπτω πόσο μοναδικός είμαι» – «Αισθάνομαι την ανώτερη δύναμη που με δημιούργησε να αναβλύζει μέσα μου και να με κατακλύζει» – «Είμαι ελεύθερος από πόνους» – «Είμαι ο καλύτερος σε αυτό που κάνω» κ.ά.
9. Αδειάζουμε το μυαλό μας από οποιαδήποτε σκέψη, εικόνα ή ιδέα και αφήνουμε να μας κατακλύσουν οι αναζωογονητικές και θεραπευτικές δυνάμεις της δήλωσης που μόλις κάναμε. Μένουμε σε αυτή την κατάσταση όσο μπορούμε περισσότερο.
10. Ο διαλογισμός δεν είναι τίποτε άλλο από την απόσπαση από τον εξωτερικό κόσμο και τα προβλήματά του, η συγκέντρωση του νου και η επαφή με τον γαλήνιο ανώτερο εαυτό που όλοι έχουμε μέσα μας. Δεν πρέπει να ξεχνάμε πως ο ανώτερος εαυτός είναι ο πυρήνας της ύπαρξής μας. Όσο απομακρυνόμαστε από αυτόν, παρασυρόμενοι από τις σειρήνες του εξωτερικού κόσμου, τόσο αυξάνουν και τα προβλήματα, ο εκνευρισμός, η σύγχυση και η αδυναμία να βρούμε λύσεις για το ποιο είναι το σωστό και το ωφέλιμο.

 


Translate this post