Στήβεν Κινγκ: γιατί οι κλόουν είναι τόσο τρομακτικοί

Κατηγορία ΘΕΜΑΤΑ, Σύγχρονα Μυστήρια

ΣΥΓΧΡΟΝΑ ΜΥΣΤΗΡΙΑ

Από τον Αντώνη Κυριαζή

 

Άραγε οι κλόουν είναι τόσο τρομακτικοί επειδή προέρχονται από μια ψυχική περιοχή της ασυνείδητης πλευράς μας;

24hj54hj64hjh6j638

Αυτός ο κλόουν είχε φωτογραφηθεί πολλές φορές στο Νορθάμπτον να στέκεται έξω από τα σπίτια της περιοχής τρομάζοντας τους ενοίκους. Πηγή: Twitter
v

ΟΙ ΤΡΟΜΑΚΤΙΚΕΣ φιγούρες ορισμένων άγνωστων που ντυμένοι κλόουν στέκονται μπροστά στα σπίτια ή στις γωνίες των δρόμων, παρατηρώντας γύρω τους αμίλητοι, σαν τους νεκρούς της νύχτας, φαίνεται σαν να προέρψονται από κάποιο μυθιστόρημα τρόμου του Στήβεν Κινγκ, όπως το “IT” (Aυτό), είναι όμως πραγματικότητα. Τα τελευταία χρόνια κλόουν αυτού του είδους έχουν κάνει την εμφάνισή τους σε αρκετές πόλεις, σκορπώντας τον φόβο στους κατοίκους.

Δεν πρόκειται για κάποιον αστικό μύθο. Μια από τις πιο πρόσφατες ανατριχιαστικές θεάσεις κλόουν συνέβη στο Γκρίνβιλ της Νότιας Καρολίνας, όπου οι αστυνομικοί είναι ακόμη σαστισμένος από τις αναφορές για κλόουν που στέκονταν σιωπηλοί τις νύχτες στην άκρη στο δάσους ή στα ρείθρα των δρόμων, κοιτάζοντας τα αυτοκίνητα και τους πεζούς με ένα απόκοσμο, αφύσικο βλέμμα.

Το 2013, η ευρύτερη περιοχή του Νορθάμπτον στην Αγγλία, όπως ανέφεραν τα τοπικά μέσα ενημέρωσης, είχε τρομοκρατηθεί από έναν κλόουν –με κόκκινη περούκα, άσπρο μέικ-απ και κρατώντας μερικές φορές μπαλόνια– που στεκόταν αμίλητος έξω από τα σπίτια ή στις άκρες των δρόμων παρατηρώντας τους περαστικούς.

Η εμφάνισή του στο Νορθάμπτον, μια πόλη 215.000 κατοίκων, στα βόρεια του Λονδίνου, έγινε τη χρονιά εκείνη την Παρασκευή 13 Δεκεμβρίου και συνεχίστηκε για αρκετές μέρες, χωρίς ποτέ κανένας να μάθει ποιος ήταν. Το ίδιο άκαρπες ήταν και οι έρευνες της Αστυνομίας, που δήλωσε ότι έψαχνε για δύο εφήβους που έκαναν φάρσες.
v

Ο μυστηριώδης κλόουν του Νορθάμπτον
v


v

Το ίδιο άκαρπες ήταν και οι έρευνες της Αστυνομίας στη Νότια Καρολίνα, αν και το φαινόμενο εντάθηκε σε τέτοιο βαθμό που κάποιος κάτοικος, οπλισμένος με ένα μεγάλο μαχαίρι, κυνήγησε έναν κλόουν, χωρίς όμως κάποιο αποτέλεσμα.

Ο Στήβεν Κινγκ μίλησε πρόσφατα για όλα αυτά, σε συνέντευξή του στη Bangor Daily News.  Όπως ανέφερε ο διάσημος μυθιστοριογράφος, «οι κλόουν είναι ένα πολύ σοβαρό θέμα για να γελάει κανείς μαζί τους».

Αναφερόμενος στις θεάσεις της Νότιας Καρολίνας, ο Κινγκ είπε ότι το φαινόμενο είναι περαστικό, η θέα ωστόσο του κλόουν είναι και θα παραμείνει ανατριχιαστική.

«Τα παιδιά αγαπούν τους κλόουν, αλλά και τους φοβούνται. Οι κλόουν με τα λευκά πρόσωπά τους και τα κόκκινα χείλη είναι τόσο διαφορετικοί και τόσο γκροτέσκοι σε σύγκριση με τους φυσιολογικούς ανθρώπους, που θα μπορούσαν άνετα να περάσουν για σίριαλ κίλερς».

«Αν έβλεπα έναν κλόουν να περιμένει κάτω από μια ερημική γέφυρα ή να βγαίνει από μια σχάρα αποχέτευσης και να έρχεται προς το μέρος μου, με ή χωρίς μπαλόνια, θα φοβόμουν πάρα πολύ», είπε ο Κινγκ.
v

44hj54hj64hjh6j638

Τα παιδιά αγαπούν τους κλόουν, αλλά και τους φοβούνται, δήλωσε σε πρόσφατη συνέντευξή του ο Στήβεν Κινγκ. Image: Supplied
v
v

Ο «αρχαίος εχθρός»

Πιθανόν ο τρόμος που προκαλούν να σχετίζεται με το ότι η συγκεκριμένη εμφάνιση των κλόουν προέρχεται από κάποιο αρχέτυπο από την περιοχή του συλλογικού ασυνείδητου.

Ο Γιουνγκ ορίζει το συλλογικό ασυνείδητο ως εξής: «Η περιοχή της ψυχής που είναι άπειρα αρχαιότερη από την προσωπική ζωή του ατόμου… Φαίνεται ότι περιέχει ορισμένα σχέδια, τα “αρχέτυπα”, που είναι κοινά για όλη την ανθρωπότητα». (Καρλ Γιουνγκ, Η ολοκλήρωση της προσωπικότητας).

Πρόκειται λοιπόν για μια ψυχική περιοχή της ασυνείδητης πλευράς μας που είναι κοινή σε όλους τους ανθρώπους και περιέχει μνήμες αρχαίων εμπειριών του ανθρώπινου είδους, οι οποίες συχνά αναδύονται στα όνειρα ή φανερώνονται μέσω συμβόλων ή μέσω των μύθων των διαφόρων εθνών.

Το συλλογικό ασυνείδητο είναι σαν μια βάση δεδομένων που χρειάστηκε αιώνες για να συγκροτηθεί, αλλά συνοδεύει πλέον κάθε ανθρώπινη ύπαρξη. Εκεί έχουν αποκρυσταλλωθεί πρότυπα ψυχονοητικής συμπεριφοράς και βρίσκονται τα θεμέλια   πολλών εκδηλώσεων του ανθρώπου, όπως οι μύθοι, οι αριθμοί, οι συμβολισμοί, οι αρχές της τέχνης και της επιστήμης.
v

64hj54hj64hjh6j590

Ο Τζόκερ στον Μπάτμαν αντιπροσωπεύει τον «αρχαίο εχθρό», την ύστατη δοκιμασία στο δρόμο της γνώσης. Image: Supplied
v

Ωστόσο τα “αρχέτυπα”, οι παγκόσμιες δηλαδή νοητικές «προδιαθέσεις» ή σχήματα, δεν είναι πάντοτε ούτε ιδεώδη ούτε φιλικά προς τον άνθρωπο, καθώς δεν προέρχονται από την ατομική και προσωπική εμπειρία του καθενός μας στην καθημερινή ζωή. Όπως και οι μορφές του Πλάτωνα (είδη), τα αρχέτυπα δεν έχουν την προέλευση τους στον κόσμο των αισθήσεων, αλλά υπάρχουν από μόνα τους μέσα στην ίδια τη φύση.

Ο Γιουνγκ πίστευε πως τα αρχέτυπα αναδύονται αυθόρμητα στο νου, ειδικά σε καταστάσεις κρίσεων. Μια κρίση ανοίγει την πύλη προς το συλλογικό ασυνείδητο και επιτρέπει σε ένα αρχέτυπο να «περάσει» στον κόσμο μας, να γίνει δηλαδή αντιληπτό από τη συνείδηση.

Μπορεί να αποκαλύψει μια βαθιά αλήθεια, μπορεί όμως να είναι και ένας «αρχαίος εχθρός», το τελευταίο εμπόδιο που πρέπει να ξεπεράσει η ανθρώπινη ψυχή στο ταξίδι της προς το φως.

 


Translate this post