Ζωή μετά θάνατον: Ναι, υπάρχει, λένε οι επιστήμονες

Κατηγορία Ιατρικά, Ψυχικές δυνάμεις

ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Posted by Youmagazine Staff

 

Οι επιστήμονες λένε ότι η συνείδηση συνεχίζει να υπάρχει ακόμη κι όταν η καρδιά του ανθρώπου έχει σταματήσει να χτυπά.

1321FF1523VUIO543535

Οι επιστήμονες λένε ότι έχουν βρει αποδείξεις ότι οι άνθρωποι, ακόμη κι όταν έχουν κηρυχθεί κλινικά νεκροί, έχουν αντίληψη των όσων συμβαίνουν. Image: Supplied
v

Ο ΘΑΝΑΤΟΣ είναι το αναπόφευκτο τέλος της ζωής, αλλά οι επιστήμονες πιστεύουν ότι ίσως έχουν βρει κάποιο φως στο τέλος του τούνελ. Βέβαια αν σκεφτούμε ότι αυτό το είχε ισχυριστεί και ο Σωκράτης, ο οποίος, λίγο πριν πεθάνει, περιέγραφε στους μαθητές του τον τόπο στον οποίο θα πήγαινε μετά θάνατον (Φαίδων 110b), τότε οι επιστήμονες άργησαν κατά 2.500 χρόνια.
Όπως και να ’χει, η ζωή μετά τον θάνατο έχει επιβεβαιωθεί από εμπειρογνώμονες, οι οποίοι λένε ότι η συνείδηση συνεχίζει συνεχίζει να υπάρχει ακόμη κι όταν η καρδιά ενός ανθρώπου έχει σταματήσει να χτυπά.
Μελετώντας τις περιπτώσεις 2.060 ανθρώπων που είχαν υποστεί καρδιακή ανακοπή, Βρετανοί επιστήμονες επιβεβαίωσαν ότι η σκέψη παραμένει ζωντανή μετά το θάνατο, και ταυτόχρονα βρήκαν πειστικές αποδείξεις για την επιθανάτια εμπειρία (NDE) ενός ασθενή που είχε κηρυχθεί νεκρός από το νοσηλευτικό προσωπικό.
Οι επιστήμονες γενικά πιστεύουν ότι ο εγκέφαλος σταματά κάθε δραστηριότητα 30 δευτερόλεπτα αφότου η καρδιά πάψει να χτυπά, σταματώντας να στέλνει αίμα σε όλο το σώμα, και ότι οι αισθήσεις νεκρώνονται την ίδια στιγμή.
Ωστόσο, η έρευνα που έγινε από το Πανεπιστήμιο του Σαουθάμπτον δείχνει το αντίθετο.
Σε πρώτη φάση οι επιστήμονες βρήκαν ότι οι άνθρωποι συνεχίζουν, κατά περίεργο τρόπο να έχουν αντίληψη του περιβάλλοντος ακόμη και τρία λεπτά μετά το θάνατο.
Αναφερόμενος στην πρωτοποριακή έρευνα, ο επικεφαλής ερευνητής δρ Sam Parnia δήλωσε: «Σε αντίθεση με την επικρατούσα αντίληψη, ο θάνατος δεν είναι ένα αμετάκλητο συμβάν, αλλά μια δυνητικά αναστρέψιμη διαδικασία που συμβαίνει όταν από κάποια σοβαρή ασθένεια ή ατύχημα η καρδιά, οι πνεύμονες και ο εγκέφαλος σταματήσουν να λειτουργούν.
»Αν στα πρώτα λεπτά γίνουν προσπάθειες ώστε να αντιστραφεί αυτή η διαδικασία, π.χ. με καρδιοπνευμονική αναζωογόνηση, τότε το περιστατικό καταγράφεται ως “ανατάξιμη καρδιακή ανακοπή”. Εάν όμως οι προσπάθειες δεν καρποφορήσουν, ονομάζεται “θάνατος”».
Και οι 2.060 ασθενείς που μετείχαν στην έρευνα από 15 νοσοκομεία στην Αυστρία, τις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο, είχαν βιώσει από κάποιας μορφής καρδιακή προσβολή ή ανακοπή. Από αυτούς το 40 τοις εκατό ανέφερε ότι ήταν σε θέση να θυμηθούν πράγματα τα οποία συνέβαιναν γύρω τους, ενόσω αυτοί ήταν κλινικά νεκροί.
v

4321FF1523VUIO543535

Δύο τοις εκατό των ασθενών που συμμετείχαν στην έρευνα περιέγραψαν ότι βίωσαν μια εμπειρία που μοιάζει πολύ με την αστρική προβολή. Image: Supplied
v

Σύμφωνα με τον δρα Parnia, όλοι έχουν τέτοιες εμπειρίες, όμως οι περισσότεροι ασθενείς δεν τις θυμούνται όταν αποκτούν ξανά τις αισθήσεις τους είτε λόγω των επιπτώσεων της εγκεφαλικής βλάβης είτε εξαιτίας των κατασταλτικών φαρμάκων. Αυτός είναι και ο λόγος που μόνο το δύο τοις εκατό μπορεί και θυμάται τι συνέβαινε όταν θεωρούνταν κλινικά νεκροί.
Είναι ενδιαφέρον πάντως ότι το 50 τοις εκατό των ερωτηθέντων ανέφερε ότι ναι μεν δεν είχαν αντίληψη του τι συνέβαινα γύρω τους, βίωναν όμως –να και κλινικά νεκροί– ένα απερίγραπτο αίσθημα φόβου.
Η πιο σημαντική ίσως διαπίστωση είναι η εξωσωματική εμπειρία ενός 57χρονου άνδρα, ο οποίος περιέγραψε με πλήρη ακρίβεια τον διάλογο γιατρών και νοσοκόμων ενόσω κειτόταν αναίσθητος στο χειρουργείο.
«Αυτό είναι πολύ σημαντικό όσον αφορά τις αποδείξεις», λέει ο δρ Parnia, «δεδομένου ότι έχει συχνά θεωρηθεί ότι η επιθανάτια εμπειρία είναι αποτέλεσμα παραισθήσεων ή ψευδαισθήσεων που σημειώνονται είτε πριν σταματήσει η καρδιά είτε όταν επαναλειτουργήσει, και ότι τελικά είναι μια εμπειρία που δεν αντιστοιχεί σε πραγματικά γεγονότα.
»Στην περίπτωση του συγκεκριμένου ασθενή, η συνείδηση φαίνεται ότι λειτουργούσε κατά τη διάρκεια μιας περιόδου τριών λεπτών, όταν δεν υπήρχε καρδιακός παλμός.
»Αυτό είναι παράδοξο, δεδομένου ότι ο εγκέφαλος συνήθως παύει να λειτουργεί μέσα σε 20 με 30 δευτερόλεπτα από τη στιγμή που η καρδιά σταματήσει να χτυπά. Επιπλέον, η ανάμνηση των όσων συνέβησαν σε αυτή την περίπτωση ήταν σωστή καθώς επαληθεύσαμε τα γεγονότα».
v

5321FF1523VUIO543534Σημ. Η μελέτη του δρα Sam Parnia έχει δημοσιευτεί στο ιατρικό περιοδικό Resuscitation (pdf). Η μελέτη ξεκίνησε το 2008 και τελείωσε τον περασμένο Δεκέμβριο, οπότε και δημοσιεύτηκαν τα αποτελέσματα. Από τις 2.060 καρδιακές ανακοπές κατά τη διάρκεια της μελέτης, 140 ασθενείς επέζησαν και μπόρεσαν να δώσουν συνεντεύξεις. Από αυτούς, 101 ασθενείς ανέφεραν με λεπτομέρειες τα όσα ένιωσαν όσο ήταν κλινικά νεκροί, ενώ 9 ασθενείς βίωσαν μια επιθανάτια εμπειρία (NDE). Από τους 9 ασθενείς, δύο είχαν λεπτομερείς αναμνήσεις με επίγνωση του φυσικού περιβάλλοντος, που ύστερα από έρευνα πιστοποιήθηκαν ως ακριβείς.

 


Translate this post