Η τέχνη του να θυμάσαι ποιος είσαι

Κατηγορία Ψυχολογία, Διπλός Ορίζοντας

GPS FOR THE SOUL

Από την Γεωργία Μεταξά

 

Η καθημερινή ζωή είναι μια σκιά της αληθινής ζωής που θα μπορούσαμε να έχουμε, γιατί είμαστε πολύ περισσότερα από όσα νομίζουμε. Μπροστά μας ανοίγεται ένας δρόμος προς τα αστέρια, αλλά εμείς μπορούμε να δούμε μόνο πολύ κοντά. Πώς θα μάθουμε όμως ποιοι είμαστε αληθινά;

2135HJ42354BN78865
v

ΣΤΗ ΜΥΘΟΛΟΓΙΑ υπάρχουν πέντε ποταμοί που κυλούν στον Άδη, στον κόσμο των νεκρών. Ένας από αυτούς είναι ο ποταμός της Λήθης και οι ψυχές, πριν γεννηθούν ξανά, πρέπει να πιουν από το νερό του. Έτσι, όταν βρεθούν ξανά στη ζωή, δεν θυμούνται τις προηγούμενες ενσαρκώσεις, αλλά ούτε και το λόγο για τον οποίο ήρθαν ξανά στη ζωή.
Πολλοί πνευματικοί δάσκαλοι και σύγχρονοι στοχαστές τονίζουν πόσο σημαντικό είναι να «θυμάσαι ποιος είσαι». Μια έννοια πολύ κοντά στο αρχαίο ρητό «γνώθι σαυτόν». Πράγματι, φαίνεται να υπάρχει ένα μέρος τους εαυτού μας, το οποίο είναι κρυμμένο από το συνειδητό μυαλό μας.
Ο Γερμανός φιλόσοφος Μάρτιν Χάιντεγκερ, που επηρέασε με τις ιδέες του το κίνημα του υπαρξισμού, χρησιμοποίησε τη Λήθη για να συμβολίσει την «απόκρυψη της ύπαρξης», κάτι που είδε σαν σημαντικό πρόβλημα στη φιλοσοφία. Ο Χάιντεγκερ πίστευε ότι τα πάντα έχουν ουσία και ότι η ουσία είναι κρυμμένη από τους ανθρώπους. Το έργο μας είναι να φέρουμε αυτό που είναι κρυμμένο έξω στην αλήθεια.
Αυτό συμφωνεί με την περίφημη ρήση του Ηράκλειτου: «Φύσις κρύπτεσθαι φιλεί» (Στη φύση αγαπά να κρύβεται).
Ο Ρούντολφ Στάινερ, Αυστριακός φιλόσοφος και ιδρυτής της Ανθρωποσοφίας, προχώρησε ακόμη περισσότερο την ιδέα αυτή, γράφοντας: «Συχνά τίθεται το ερώτημα γιατί δεν γνωρίζουμε τίποτα πριν από τη γέννηση και μετά το θάνατο. Αυτή είναι λάθος ερώτηση. Θα έπρεπε να ρωτήσουμε, πώς μπορούμε να αποκτήσουμε τέτοια γνώση;»
Πολλοί από εμάς αισθανόμαστε σαν να «έχουμε βρεθεί εδώ ξανά» και είναι μια πολύ συνηθισμένη κατάσταση για πολλούς ταξιδιώτες να βιώνουν ένα de ja vu σε μέρη που επισκέπτονται για πρώτη φορά. Τι είναι αυτή η βαθιά αίσθηση και νοσταλγία που μας καταλαμβάνει και που μας κάνει να αισθανόμαστε ότι υπάρχει και κάτι άλλο στη ζωή πέρα από αυτό που βλέπουμε, ακούμε και συλλαμβάνουμε με τις αισθήσεις καθημερινά;
Μήπως ένα κομμάτι μέσα μας επιθυμεί έντονα να ενωθεί ξανά με τον αληθινό εαυτό και να βιώσει μια διάσταση πολύ πιο πλούσια από την τωρινή;
Αν είναι έτσι –ότι είμαστε εδώ για ένα συγκεκριμένο σκοπό και ότι το κυρίως έργο για να ξεκινήσει το ταξίδι είναι να θυμηθούμε– τότε πώς το κάνουμε αυτό;
v

Βήμα πρώτο – Δεν μπορείς να το κατανοήσεις

Το πρώτο βήμα είναι να κατανοήσουμε ότι δεν μπορούμε να ανακαλύψουμε το κρυμμένο με τη λογική. Στην πραγματικότητα, το μυαλό μας είναι αυτό που μας κρατά παγιδευμένους μέσα στα όρια της περιορισμένης σύγχρονης πραγματικότητας. Αυτό είναι που όρισε και ο Χάιντεγκερ σαν «απόκρυψη της ύπαρξης».
Οι νευροεπιστήμονες σήμερα μάς λένε ότι το συνειδητό μυαλό είναι ικανό να διαχειριστεί μόλις 2.000 μονάδες πληροφοριών το δευτερόλεπτο, ενώ το σύνολο του μυαλού –υποσυνείδητο και συνειδητό– μπορεί να επεξεργαστεί κάπου 4 δισεκατομμύρια!
Αυτό σημαίνει πως ό,τι αντιλαμβανόμαστε ως πραγματικότητα, τελικά δημιουργεί την πραγματικότητα. Πιστεύοντας ότι η πραγματικότητα υπάρχει με ένα συγκεκριμένο τρόπο, το μυαλό φιλτράρει υποσυνείδητα τα πάντα, αφήνοντας απ’ έξω ό,τι δεν συμφωνεί με τις ιδέες του συνειδητού. Έτσι οι 2.000 μονάδες των πληροφοριών που δέχεται το συνειδητό μυαλό, αντικατοπτρίζουν τις πάγιες ιδέες που έχουμε για τον κόσμο.
Το ερώτημα είναι αν ο κόσμος γύρω μας, τα πάντα όλα, μπορούν να περιγραφούν με 2.000 ιδέες. Με 2.000 λέξεις πάντως είναι αδύνατο.
Αυτό είναι και το στοιχείο στο οποίο αναφέρονται πολλοί σαμάνοι διαφόρων παραδόσεων με πιο γνωστό ίσως τον Δον Χουάν, τον Μεξικανό μάγο για τον οποίο έγραψε ο Κάρλος Καστανέντα. Στα βιβλία του Καστανέντα, ο Δον Χουάν επαναλαμβάνει συνέχεια: «Όλα στη μαγεία στηρίζονται στο χειρισμό του σημείου συναρμολόγησης». (Δηλαδή το σημείο του συνειδητού όπου συνθέτεις την εικόνα του κόσμου από τα στοιχεία που αντιλαμβάνεσαι γύρω σου).
v

Βήμα δεύτερο – Δεν μπορείς να ξέρεις πού πηγαίνεις

Το επόμενο βήμα, μετά τη συνειδητοποίηση ότι καθημερινά συναρμολογούμε έναν κατά συνθήκην κόσμο και ότι δεν μπορούμε να ανακαλύψουμε τον κρυμμένο εαυτό με τη λογική, το επόμενο λοιπόν βήμα είναι να δεχτούμε την αβεβαιότητα.
Ο πνευματικός δάσκαλος Γεώργιος Γκουρτζίεφ, στο έργο του Η ζωή είναι πραγματική μόνο όταν Είμαι, γράφει: «Υπάρχουν πράγματα, για την κατανόηση των οποίων απαιτείται μια διαφορετική κατάσταση ύπαρξης».
Η κατανόησή μας συνδέεται άμεσα με την κατάσταση στην οποία βρισκόμαστε. Επομένως, δεν είναι δυνατό να αντιληφθούμε κάποια φαινόμενα έως ότου μετατοπιστεί η αντίληψή μας.
Το παράδοξο εδώ είναι ότι για να μετατοπιστεί η αντίληψή μας θα πρέπει να απαγκιστρωθούμε από τον κόσμο της λογικής και να δώσουμε την άδεια στον εαυτό μας να δεχτεί την αβεβαιότητα.
Με άλλα λόγια, ο κόσμος είναι ένα μυστήριο, το οποίο δεν μπορούμε να ελπίζουμε ότι θα κατανοήσουμε ποτέ. Παρ’ όλα αυτά, πρέπει να προσπαθήσουμε.
Υπάρχουν περισσότερα πράγματα στον κόσμο από αυτά που γνωρίζουμε και κατανοούμε και γι’ αυτό θα πρέπει να αφεθούμε στο άγνωστο.
v

Βήμα τρίτο – Δράσε με θάρρος

Η διαίσθηση μπορεί να μην έχει πάντα λογική, αλλά προέρχεται από μια βαθύτερη γνώση, την οποία δεν μπορεί να αντιληφθεί το «λογικό» μυαλό. Η διαίσθηση μάς επιτρέπει να ακούμε και να ενεργούμε με βάση βαθύτερες αλήθειες και αυτές είναι που μας οδηγούν σωστά στη ζωή.
Τα γεγονότα ξεδιπλώνονται κατά τη διάρκεια της ζωής μας και μόνο εκ των υστέρων συνειδητοποιούμε το αληθινό νόημα πολλών από αυτά που μας συμβαίνουν.
Αν αναλογιστείτε κάποια πολύ σημαντικά γεγονότα που συνέβησαν στη ζωή σας και τα οποία σας οδήγησαν εδώ που βρίσκεστε σήμερα, ίσως μπορέσετε να εντοπίσετε τρία ή τέσσερα κομβικά σημεία στη διαδρομή σας.
Και τώρα ρωτήστε τον εαυτό σας – τα είχατε σχεδιάσει αυτά τα γεγονότα;
Αναλογιζόμενοι το σημείο στο οποίο βρίσκεστε σήμερα, μπορείτε να σηκώσετε την κουρτίνα του παρελθόντος και να δείτε ότι κάποια πράγματα συνέβησαν προκειμένου να είστε εδώ που είστε σήμερα.
Και αυτό σημαίνει ότι αυτό που είστε σήμερα καθόρισε τα γεγονότα εκείνα και όχι το αντίστροφο.
Τώρα, πρέπει να βρείτε το θάρρος να σταματήσετε να συλλογίζεστε τι μπορεί να συμβεί, και να δεχτείτε τη στιγμή όπως αυτή έρχεται μέσα στην απεραντοσύνη του χρόνου.
Αν μπορείτε να κάνετε τις τρεις αυτές κινήσεις:
– Να εγκαταλείψετε την ανάγκη να καταλάβετε ακριβώς τι συμβαίνει
– Να δεχτείτε την αβεβαιότητα, και
– Να δράσετε με θάρρος
Τότε είστε σε καλό δρόμο για να θυμηθείτε τον αληθινό σας εαυτό και να ανακαλύψετε την αληθινή ζωή.
ν

© 2016 Youmagazine.gr

 


Translate this post