Σε αναζήτηση ενός οράματος για το μέλλον

Κατηγορία Διπλός Ορίζοντας

ΠΡΩΤΗ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ

Από τον Ανδρέα Τσάκαλη

 

H αναζήτηση ενός οράματος εξακολουθεί ακόμη και σήμερα να είναι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για να ανακτήσει κανείς την αίσθηση του δέους, την αίσθηση της ιερότητας του κόσμου και να συνδεθεί με τη Μητέρα Γη.

1455423HG43HJ4HJ432
v

ΑΠΟ τους πρώτους βιβλικούς προφήτες που αποσύρονταν στην ερημιά αναζητώντας μια θεία αποκάλυψη, έως τους πιο σύγχρονους Ινδιάνους που πήγαιναν σε απόμερους λόφους με την ελπίδα ότι το Μεγάλο Πνεύμα θα τους έστελνε κάποιο όραμα που θα όριζε το πεπρωμένο τους, η αναζήτηση ενός εσωτερικού κόσμου πέραν της καθημερινής υλικής πραγματικότητας, συνιστά μια από τις αρχαιότερες παραδόσεις της ανθρώπινης φυλής.
Εδώ και χιλιάδες χρόνια άνθρωποι αποσύρονταν μόνοι στη φύση για να βρουν απαντήσεις στα ερωτήματα της ζωής και να αποκτήσουν πνευματική σοφία. O θεραπευτής και σοφός Χείρωνας, ο Ορφέας, ο Επιμενίδης, ο Φερεκύδης, ο Δημόκριτος, ο Ευριπίδης και άλλες μεγάλες φυσιογνωμίες της αρχαίας Ελλάδας είναι γνωστό ότι για μεγάλα διαστήματα αποσύρονταν σε άντρα και σπήλαια.
Στην Ινδία οι σανιάσι και οι γιόγκι ζούσαν σε δάση και πολλοί Κινέζοι ταοϊστές δεν αποχωρίζονταν ποτέ τα γραφικά μοναστήρια τους που ήταν κτισμένα πάνω σε βουνοπλαγιές.
Αν και πολλοί από τους αρχαίους τρόπους έχουν ξεχαστεί, υπάρχει ένα μέσο με το οποίο ο καθένας μπορεί να περάσει από το “άνοιγμα” ανάμεσα στους δύο κόσμους και να εισέλθει σε μυστικές διαστάσεις. Αυτή η απόσυρση, αυτή η αναζήτηση, είναι μια πανάρχαια τελετή περάσματος, ένα ταξίδι προς το κέντρο της ψυχής.
Καθώς σπεύδουμε προς το μέλλον, οι παγίδες της σύγχρονης ζωής μάς απομονώνουν από τη φύση και δεν αφήνουν χώρο για την εσωτερική αναζήτηση.
Χάνουμε την ικανότητα να αφουγκραζόμαστε το κάλεσμα της ψυχής μας.
Στις πόλεις, όπου κατοικούμε, έχουμε χάσει την άμεση επαφή με ορισμένα φυσικά φαινόμενα, αλλά και με ποτάμια, βουνά, πηγές, λίμνες, λιβάδια, ερημικά τοπία, ζώα και πουλιά – πράγματα που όλα γενικά μας παρέχουν έμπνευση και οράματα, οιωνούς και μηνύματα από την περιοχή του πνεύματος.
v

2455423HG43HJ4HJ432
v

Έχουμε ξεχάσει πώς να παρατηρούμε αυτά τα σημάδια, πώς να ακούμε τα μηνύματα του ανέμου και πώς να αντλούμε σοφία από τα δέντρα.
H απόκτηση χρημάτων, η παρακολούθηση των τεχνολογικών εξελίξεων και οι οικογενειακές υποχρεώσεις, καθιστούν δύσκολη την ηρέμηση του νου και το άνοιγμα της καρδιάς.
Ελάχιστοι είναι σήμερα εκείνοι που κατανοούν αληθινά ποιες δυνάμεις άγουν και φέρουν τη ζωή τους και διαμορφώνουν το πεπρωμένο τους.
v

Αινιγματικά βήματα γύρω από έναν κύκλο

Το εγχείρημα αυτό μπορεί να πάρει τη μορφή ενός ταξιδιού στη φύση, την Άνοιξη ή το καλοκαίρι, για απομόνωση και ενδοσκόπηση, πράγμα που ενθαρρύνει την ανάδυση από τα μέσα απαντήσεων και πιθανών λύσεων σε προσωπικά προβλήματα και ερωτήματα. Με αυτό τον τρόπο μπορεί να ξεκινήσει κανείς μια διαδικασία απλοποίησης, ανακαλύπτοντας τι είναι αληθινά σημαντικό στη ζωή.
Μπορείτε να αρχίσετε προσεγγίζοντας την πηγή και την αιτία κάποιου πόνου που νιώθετε, έτσι ώστε να θεραπευτεί. H αναζήτηση αυτή μπορεί επίσης να σας χαρίσει σιγουριά για το μέλλον σας, καθώς και να σας βοηθήσει να αποκτήσετε πνευματικό βάθος. Είναι μια πράξη δύναμης που μπορεί να αλλάξει της ζωή σας για πάντα.
Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να ξεκινήσει κάποιος μια αναζήτηση. Φυσικά δεν ζούμε στην εποχή των Αργοναυτών που ταξίδευαν για να βρουν το Χρυσόμαλλο Δέρας, ούτε στην εποχή των Ιπποτών που έψαχναν για το Άγιο Δισκοπότηρο. Σήμερα μπορεί κανείς να αρκεστεί σε μια πεζοπορία στην άγρια φύση, ή στο προσκύνημα σε έναν ιερό τόπο. H αναζήτηση μπορεί ακόμη να είναι σχετικά απλή, όπως το να καθίσετε ένα απόγευμα ήρεμοι στο δάσος, ή μπορεί να βιωθεί και με το να μείνετε μόνοι στο σπίτι σας.
Από τα σημαντικότερα οφέλη της αναζήτησης είναι η αυτογνωσία, δηλαδή η ανακάλυψη του ποιος είστε πραγματικά, μέσω εξερεύνησης των προτύπων της ζωής σας.
Αυτά τα πρότυπα, αυτές οι βάσεις της ζωής, είναι γεμάτα χάρη, ρυθμό και συμμετρία και αποτελούν μέρος του μεγάλου ιστού του κόσμου.
Μπορείτε να δείτε τα πρότυπα αυτά στον τρόπο με τον οποίο τα κλαδιά διατάσσονται στα δέντρα περιβάλλοντας τον κορμό, ή στον τρόπο με τον οποίο ο άνεμος μετακινεί την άμμο σ’ ένα ερημικό τοπίο.
Όμοια πρότυπα γεννά η εναλλαγή των εποχών, καθώς και ο συνεχής κύκλος της γέννησης, του θανάτου και της αναγέννησης. Υπάρχουν επίσης μέσα στην ίδια τη ζωή σας. Μέσα στην ηρεμία της αναζήτησης μπορείτε να εξετάσετε τους επαναλαμβανόμενους κύκλους της ζωής σας.
Έχοντας συμφωνήσει με τον εαυτό σας ν’ αρχίσετε την αναζήτηση, αποφασίστε με ποιο τρόπο θα προχωρήσετε.
Υπάρχουν πολλά και διαφορετικά είδη που μπορεί να ταιριάζουν στη δική σας προσωπικότητα, στο δικό σας τρόπο ζωής. Για παράδειγμα, η αναζήτηση μπορεί να είναι ατομική, ή με μια ομάδα που να έχει κάποιον πιο έμπειρο από εσάς στα θέματα αυτά.
v

3455423HG43HJ4HJ433
v

H ανεξάρτητη αναζήτηση γίνεται χωρίς ομάδα. Όμως μπορείτε να πάρετε κάποιον φίλο μαζί σας στην ερημιά. Αυτό μπορεί να είναι μια θαυμάσια κίνηση και να οδηγήσει σε μια επωφελή εμπειρία και για τους δυο, αν φυσικά διαλέξετε το κατάλληλο άτομο.
Θυμάμαι ένα ζευγάρι που πήγε για έναν τέτοιο σκοπό σε ένα ερημονήσι. O σύζυγος έστησε τη σκηνή και έφτιαξε τον καταυλισμό, ενώ η γυναίκα του κατασκεύασε έναν ιερό κύκλο, όπου αποσύρθηκε για μια τριήμερη αναζήτηση. O άντρας, που ήταν καλλιτέχνης, ζωγράφισε το τοπίο κατά τη διάρκεια του χρόνου απόσυρσης της συζύγου. H γυναίκα είπε ότι, παρ’ όλο που ήταν αρκετά μακριά και δεν έβλεπε τη σκηνή τους και το μέρος όπου ζωγράφιζε ο άντρας της, ένιωθε ασφαλής γνωρίζοντας ότι βρισκόταν κάπου κοντά. Και οι δύο επιβεβαίωσαν ότι η εμπειρία τους ήταν θετική.
v

Φτιάχνοντας έναν ιερό κύκλο

Ουσιαστικά η αναζήτηση ενός οράματος είναι μια τελετουργία “περάσματος”, ένα τυπικό, μια φυσική αναπαράσταση ενός εσωτερικού πνευματικού ταξιδιού. H τελετουργία και το τυπικό επιτρέπουν μια βαθύτερη σύνδεση ανάμεσα στην ανθρώπινη και την πνευματική περιοχή.
Βασικό στοιχείο της τελετουργίας είναι ο μαγικός κύκλος, αν και είναι ίσως προτιμότερο να χρησιμοποιήσουμε τον ινδιάνικο όρο “θεραπευτικός τροχός”. O τροχός, που είναι επίσης ένα αρχαίο ελληνικό σύμβολο, είναι ένας κύκλος που φτιάχνεται από πέτρες ή κλαδιά. Μέσα σ’ αυτόν μπορείτε να κάθεστε κατά τη διάρκεια της πολύωρης διαδικασίας της αναζήτησης.
O τροχός είναι ένας παλλόμενος κύκλος ενέργειας που εμποτίζει την ύλη, έμψυχη και άψυχη. Είναι σύμβολο κάθε κυκλικής διαδικασίας, κάθε μάνταλα ή λαβύρινθου και αντιπροσωπεύει τον κύκλο της γέννησης, της ζωής, του θανάτου και της επαναγέννησης.
Όταν μπαίνετε στον θεραπευτικό τροχό, εισέρχεστε σε ιερό έδαφος: είναι ένας τόπος γαλήνης, ηρεμίας και φωτός. Είναι ο “χώρος στον οποίον ανήκετε”, δηλαδή η γενέτειρα και αληθινή πατρίδα σας, εκεί που αντιλαμβάνεστε τον άξονα του κόσμου. Έτσι ο τροχός είναι ένα σημείο μέσω του οποίου μπορείτε να διέλθετε πέρα από τις ορατές, προς τις αόρατες περιοχές. Είναι ένας τόπος αγάπης, δεκτικότητας, φανέρωσης του εαυτού, μεταμόρφωσης και ανάληψης στον ουρανό.
v

4455423HG43HJ4HJ250

O τροχός για την αναζήτηση ενός οράματος φτιάχνεται, όπως είπαμε, από πέτρες. Ωστόσο μπορεί να γίνει και από κλαδάκια, ξύλα ή κουκουνάρες. Μερικοί προτιμούν μικρούς πασσάλους φτιαγμένους από ξερά κλαδιά που υπάρχουν γύρω. Σφηνώνουν τους πασσάλους στο έδαφος και σε τέσσερις απ’ αυτούς, που αντιπροσωπεύουν τα σημεία του ορίζοντα, δένουν κορδέλες από χρωματιστό ύφασμα.
v

Οι τέσσερις κατευθύνσεις

O κύκλος δύναμης από πέτρες χαρίζει ένα αίσθημα δύναμης, σταθερότητας και πεποίθησης. O τρόπος που θα τις διαλέξετε, το σχήμα και το μέγεθός τους, είναι σημαντικά στοιχεία και ενδείξεις. Καθώς τις διαλέγετε και τις τοποθετείτε, παρακολουθήστε τα αισθήματα που σας δημιουργούν. Στη συνέχεια καλείτε τα τέσσερα στοιχεία της φύσης.
Αρχίστε παίρνοντας την πέτρα που συμβολίζει την ανατολή ή την αντίστοιχη κορδέλα, αν προτιμάτε να χρησιμοποιήσετε υφασμάτινες ταινίες, και καλέστε το πνεύμα του αέρα και της ανατολής να εισέλθει στον ιερό κύκλο. H Ανατολή συμβολίζει τη νοητική όψη του εαυτού, κάθε ξεκίνημα, αφετηρία ή νέο εγχείρημα, την άνοιξη και γενικά την έμπνευση. Τοποθετήστε την πέτρα στην ανατολική μεριά της περιφέρειας του κύκλου και, καθώς γυρίζετε προς το κέντρο, νιώστε την ενέργεια του περιγραμμένου χώρου σας.
Κινούμενοι δεξιόστροφα, τοποθετήστε τη νότια πέτρα. O Νότος είναι ο τόπος του νερού, της βροχής και της διαίσθησης. Παρόμοια κάνετε το ίδιο για τη δύση και το βορρά. H Δύση αντιστοιχεί στο πυρ, στην πνευματική όψη, τις εφευρέσεις και ανακαλύψεις, το φθινόπωρο και τη μεταμόρφωση. O Βορράς είναι η γη, το φυσικό σώμα, η σοφία, ο χειμώνας και η ενδοσκόπηση. Καθένα απ’ αυτά τα στάδια εισάγει νέα δύναμη μέσα στον κύκλο.
Πριν καθίσετε μέσα στον κύκλο εξαγνιστείτε με καπνούς φασκομηλιάς. Ανάβετε μια μικρή φωτιά και ρίχνετε μπόλικα ξερά κλαδάκια φασκόμηλου. Κατόπιν, γεμίζοντας της φούχτες σας με καπνούς, “πλένετε” το πρόσωπο και τα μαλλιά (για να έχετε δεκτικό νου), τα μάτια (για να βλέπετε τα αόρατα πράγματα), τα αυτιά (για να ακούσετε την αλήθεια), το λαιμό (για ειλικρινή ομιλία) και το στήθος σας (για να είναι η καρδιά γεμάτη αγάπη).
Και τι ακριβώς κάνετε μέσα στον κύκλο; Ό,τι σας έρχεται καλύτερα. Στέκεστε, ξαπλώνετε, μισοκοιμάστε, σκέφτεστε, διαλογίζεστε, προσεύχεστε, τραγουδάτε, χορεύετε. Γενικά ανοίγετε την καρδιά σας, διώχνοντας κάθε δυσάρεστη σκέψη, φόβο ή ανησυχία. Μένοντας ήρεμοι και ατάραχοι έρχεστε σε επαφή με το πνεύμα.
Τι άλλο κάνετε; Παρατηρείτε το περιβάλλον γύρω σας, αναπνέετε ελεύθερα, κρατάτε σημειώσεις, γελάτε, κλαίτε, αφήνεστε, συγχωρείτε, θεραπεύετε, αγαπάτε!
v

5455423HG43HJ4HJ250
v

Κατά τη διάρκεια των τριών ημερών, που είναι ένα καλό διάστημα για τη διαδικασία αναζήτησης, μπορεί να έχετε κάποια αποκάλυψη, όραμα, νέα ιδέα – ή και τίποτε. Περάστε όμορφα αυτή τη χρονική περίοδο στην αγκαλιά της φύσης και μην περιμένετε με ανυπομονησία κάποιο παράδοξο συμβάν. Το αποτέλεσμα της αναζήτησης μπορεί να έλθει μερικές ώρες, ή και μέρες αργότερα, μετά από το τέλος του τριήμερου τυπικού.
v

Όταν το παζλ συμπληρώνεται

Από μια άποψη, κάθε εμπειρία που συμβαίνει κατά τη διάρκεια της τελετουργίας του “περάσματος” είναι ένα μέρος του οράματος που αναζητάτε. Σιγά-σιγά, σαν τις ψηφίδες ενός μωσαϊκού, τα κομμάτια μαζεύονται, ώσπου τελικά η εικόνα να συμπληρωθεί και να φανεί.
Έχοντας ολοκληρώσει την τελετή, με έναν τρόπο που δεν μπορείτε να παρακολουθήσετε με τις πέντε αισθήσεις, φυτεύονται σπόροι στο γόνιμο έδαφος της ψυχής που μπορεί να καρποφορήσουν στα επόμενα χρόνια, ακόμη κι αν δεν έχετε δει πλήρως την τελική μορφή που έλαβε το όραμά σας.
Στην αναζήτησή σας έχετε επικαλεστεί το πνεύμα, τους εσωτερικούς οδηγούς, καθώς και τον ανώτερο εαυτό σας. Να είστε βέβαιοι ότι ο τρόπος με τον οποίο πήρατε τις απαντήσεις ήταν ο καλύτερος για εσάς.
Καλό είναι να υιοθετήσετε μια λεπτή και ευγενική στάση απέναντι στον εαυτό σας τις πρώτες ώρες και ημέρες μετά τη διαδικασία αναζήτησης. Ας είναι μια περίοδος στοχασμού, μοναξιάς, ολοκλήρωσης, θεμελίωσης και ανάπαυσης. Μερικοί νιώθουν εκστασιασμένοι και ενθουσιώδεις, ενώ άλλοι εξαντλημένοι.
Μη γυρίσετε στην καθημερινή ρουτίνα, πριν ολοκληρώσετε πλήρως την αναζήτηση. Καλύτερα να συντομεύσετε την όλη τελετουργία, προκειμένου να αφήσετε χρόνο για την ολοκλήρωση της διαδικασίας, επειδή αυτή η περίοδος είναι τόσο σημαντική, όσο και το κύριο τυπικό. Βρείτε το χρόνο να συλλογιστείτε βαθιά όσα βιώσατε.
Ανεξάρτητα όμως από το είδος της αναζήτησης, σε ένα βαθύτερο επίπεδο συγκεντρώσατε πνευματική ενέργεια. Είναι σημαντικό τώρα να προβάλλετε αυτή την ενέργεια σε άλλους. Έτσι, ολοκληρώστε τη διαδικασία στέλνοντας ευλογίες και καλές σκέψεις σε εκείνους που γνωρίζετε και αγαπάτε, ακόμη και σε όσους δεν γνωρίζετε – σε όλα γενικά τα πλάσματα της Μητέρας Γης.

 

© 2016 Youmagazine.gr

 


Κράτα το

Translate this post