Τα πάντα σχετικά με την Αγία Γραφή ίσως είναι λάθος

Κατηγορία ΘΕΜΑΤΑ, Αρχαιολογία

ΠΡΩΤΗ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ

Posted by Youmagazine Staff

 

Νέα αρχαιολογικά στοιχεία δείχνουν πως τα όσα γνωρίζουμε σχετικά με τα κείμενα της Αγίας Γραφής θα μπορούσε να είναι λάθος.

12c1e3dac325714c2ad4ac08d68

Γράμματα σε πήλινες πινακίδες, γνωστές ως όστρακα, που έφερε στο φως η αρχαιολογική σκαπάνη σε μια ανασκαφή  στο οχυρό Aράντ του Ισραήλ, δείχνουν την ύπαρξη αλφαβητικής γραφής πριν από το 600 π.Χ. Photo: AP / Dan Balilty. Πηγή: Supplied
v

ΟΠΩΣ μεταδίδει το Associated Press, τα βασικά κείμενα της Αγίας Γραφής είναι γραμμένα νωρίτερα από ό,τι πιστευόταν μέχρι σήμερα. Μελετώντας τα όστρακα που έφερε στο φως η αρχαιολογική σκαπάνη στις ανασκαφές ενός οχυρού στο Aράντ του Ισραήλ, οι αρχαιολόγοι με τη βοήθεια μαθηματικών, ανέπτυξαν έναν αλγόριθμο που μπορεί να αποτελέσει το κλειδί για τον καθορισμό της ηλικίας των βιβλικών κειμένων.

Θυμίζουμε ότι την εβραϊκή Αγία Γραφή την αποτελούν δύο βιβλία, η Παλαιά Διαθήκη, που αναφέρεται στην προ Χριστού περίοδο, και η Καινή Διαθήκη, που περιλαμβάνει τη ζωή και τη δράση του Ιησού όπως εξιστορείται στα τέσσερα Ευαγγέλια, τις Πράξεις των Αποστόλων, τις Επιστολές του Παύλου και την Αποκάλυψη του Ιωάννη.

Οι επιστήμονες τώρα, μελετώντας τώρα το ύφος και τον τρόπο γραφής των 16 οστράκων που ανακαλύφθηκαν και που τοποθετούνται χρονολογικά γύρω στο 580 π.Χ., την εποχή δηλαδή που έλαβε χώρα η πολιορκία και η καταστροφή της Ιερουσαλήμ από τους Βαβυλώνιους, η σύλληψη των Εβραίων και η εξορία τους στη Βαβυλώνα, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι πολλά κείμενα της Αγίας Γραφής έχουν γραφτεί σε παλαιότερη περίοδο από αυτή που είναι σήμερα αποδεκτή.

Η μελέτη, που πραγματοποιήθηκε από ομάδα ερευνητών του Πανεπιστημίου του Τελ Αβίβ, δημοσιεύθηκε στα Πρακτικά της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών.
v

22c1e3dac325714c2ad4ac08d68

Ομάδα αρχαιολόγων από το Πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ ανακάλυψε ότι τα κείμενα που ανακαλύφθηκαν στα αρχαία εβραϊκά και που γράφτηκαν από τουλάχιστον έξι διαφορετικούς γραφείς, δείχνουν την ύπαρξη αλφαβητικής γραφής σε μια πολύ παλιά εποχή. Photo: AP / Dan Balilty. Πηγή: Supplied
v

Πιο συγκεκριμένα, μια ομάδα βιβλικών κειμένων, από το βιβλίο του Ιησού του Ναυή μέχρι το δεύτερο βιβλίο των Βασιλέων, γράφτηκαν πολύ πριν από την περίοδο της πολιορκίας και καταστροφής της Ιερουσαλήμ το 587 π.Χ., και όχι μεταγενέστερα, δηλαδή γύρω στο 400 π.Χ. όπως πιστευόταν μέχρι τώρα.

Να σημειωθεί ότι οι επιγραφές που ανακαλύφθηκαν πάνω στα όστρακα δεν είναι περικοπές από βιβλικά, αλλά περιέχουν στοιχεία σχετικά με μετακινήσεις στρατευμάτων, καθώς και υπολογισμούς σχετικά με τις ανάγκες της τροφοδοσίας τους.

Μελετώντας όμως το είδος και το ύφος της γραφής και των γραμμάτων, που φανερώνουν την ύπαρξη ενός υψηλού επιπέδου μόρφωσης στο αρχαίο βασίλειο του Ιούδα, οι ερευνητές διέκριναν έκπληκτοι πολλές ομοιότητες με τη γραφή των βιβλικών κειμένων που αναφέραμε, τα οποία υποτίθεται ότι γράφτηκαν αιώνες αργότερα.

Οι ειδικοί σημειώνουν ότι, μετά από την καταστροφή του βασιλείου του Ιούδα, ένα παρόμοιο επίπεδο μόρφωσης επανεμφανίζεται μόνο γύρω στο 200 π.Χ. και αργότερα στα περίτεχνα και βαθυστόχαστα κείμενα των Χειρογράφων της Νεκρής Θάλασσας. Εκεί, στο Κιρμπέτ Κουμράν, αναπτύχθηκε η περίφημη κοινότητα των Εσσαίων.
v

32c1e3dac325714c2ad4ac08d68

Αν και τα κείμενα των οστράκων δεν είναι από την Αγία Γραφή, η ανακάλυψή τους δείχνει ότι υπήρχε ευρύτερη παιδεία στο αρχαίο βασίλειο του Ιούδα, εποχή κατά την οποία έγινε η σύνθεση των βιβλικών έργων. Photo: AP / Dan Balilty. Πηγή: Supplied
v

Έως τώρα πιστευόταν ότι τα κείμενα της Παλαιάς Διαθήκης άρχισαν να γράφονται την περίοδο που οι Εβραίοι ήταν εξόριστοι στη Βαβυλώνα, και, ενθυμούμενοι το παρελθόν τους και την ιστορία τους, αποφάσισαν να τα καταγράψουν σε περγαμηνές, κάτι που συνεχίστηκε και τους επόμενους αιώνες.

Τώρα όμως φαίνεται πως ορισμένα κείμενα γράφτηκαν πολύ πριν από την πολιορκία και καταστροφή της Ιερουσαλήμ από τον Ναβουχοδονόσορα Β΄ το 587 π.Χ. και όχι μετά. Συγκεκριμένα γράφτηκαν στα τέλη του 7ου αιώνα π.Χ.

Αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που αμφισβητείται η χρονολόγηση των κειμένων της εβραϊκής Βίβλου. Όπως αναφέραμε, μια από τις πιο σημαντικές ανακαλύψεις που σχετίζονται με το θέμα έγινε το 1947, με τα Χειρόγραφα της Νεκράς Θάλασσας που έριξαν ένα νέο φως σχετικά με τη σύνθεση της Βίβλου και για τα οποία θα μιλήσουμε σε επόμενο άρθρο.

Ερωτηματικά προκύπτουν και για την αρχαιότητα των νεώτερων κειμένων που απαρτίζουν την Καινή Διαθήκη. Για παράδειγμα, υπάρχουν ενδείξεις ότι το γραμμένο στα εβραϊκά Ευαγγέλιο του Ματθαίου –το αρχαιότερο από τα ευαγγελικά κείμενα– έχει γραφτεί πριν από την γέννηση του Ιησού, καθώς περιέχει στοιχεία που αντανακλούν μια παλαιότερη παράδοση που ανάγεται στην εποχή του Ιωάννη του Βαπτιστή.

 


Translate this post