Κάτι τρώει τον Ντα Βίντσι ζωντανό…

Κατηγορία Τέχνες

ΠΡΩΤΗ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ

Posted by Youmagazine Staff

 

Τα έργα του Λεονάρντο Ντα Βίτσι δέχονται επίθεση από μια «ασθένεια» που απειλεί να τα εξαφανίσει και οι επιστήμονες αγωνίζονται να τα σώσουν.

163UI6I6JYKVJH437Κάτω από επίθεση … Μια «πληγή» εν είδη χαρακιάς εμφανίστηκε σε ένα λίγο γνωστό πορτρέτο του Λεονάρντο ντα Βίντσι. Αλλά και η διάσημη αυτοπροσωπογραφία με κόκκινη κιμωλία απειλείται από ένα σαράκι που την τρώει σιγά-σιγά. Photo: AP. Πηγή: Supplied
v

ΠΟΝΟΚΕΦΑΛΟ έχει προκαλέσει σε ειδικούς και συντηρητές η εμφάνιση μιας άγνωστης «ασθένειας» που απειλεί με αφανισμό μερικές από τις πιο ανεκτίμητες δημιουργίες της Αναγέννησης. Οι επιστήμονες υποπτεύονται ότι πρόκειται για έναν μύκητα που απειλεί τα έργα του Λεονάρντο με αφανισμό.

Πιο συγκεκριμένα, το χαρτί όπου είναι σχεδιασμένο με κόκκινη κιμωλία το πορτρέτο ενός γενειοφόρου άνδρα που πιστεύεται ότι είναι μια αυτοπροσωπογραφία του διάσημου εφευρέτη και καλλιτέχνη και που χρονολογείται από το 1512, έχει γεμίσει από κόκκινα στίγματα. Οι κηλίδες αυτές, που είναι γνωστές ως «foxing», πιστεύεται ότι προέρχονται είτε από μια χημική αντίδραση στο χαρτί είτε είναι προϊόν εισβολής βακτηρίων ή μυκήτων. Σε κάθε περίπτωση, πρόκειται για κάτι «θανατηφόρο».
v

263UI6I6JYKVJH437Αυτοπροσωπογραφία του Λεονάρντο Ντα Βίντσι. Σχέδιο με κόκκινη κιμωλία,
1510-1515. Πηγή: Supplied

v

Ο Λεονάρντο ντα Βίντσι (15 Απριλίου 1452 – 2 Μαΐου 1519) αποτελεί την αρχετυπική μορφή του αναγεννησιακού ουμανιστή και καλλιτέχνη, ενσαρκώνοντας τον Homo Universalis. Αυτή η ιδιοφυής προσωπικότητα, εκτός από αρχιτέκτονας, ζωγράφος και γλύπτης, υπήρξε και μουσικός, εφευρέτης, μηχανικός, ανατόμος, γεωμέτρης, παλαιοντολόγος και γιατρός.

Εκτός από τα παραπάνω, ο ντα Βίντσι ενδιαφερόταν για την αστρονομία, τη βοτανική, τη συγγραφή, την ιστορία και τη χαρτογραφία. Μεταξύ των πιο διάσημων έργων του συγκαταλέγονται η Μόνα Λίζα και ο Μυστικός Δείπνος.

Συντηρητές από το Πανεπιστήμιο Φυσικών Πόρων και Επιστημών Ζωής στη Βιέννη λένε ότι κατάφεραν να εντοπίσουν την αιτία που απειλεί με αφανισμού τα έργα του Λεονάρντο.

Πιστεύουν ότι η αιτία βρίσκεται στα μικροσκοπικά σωματίδια σιδήρου που έχουν ενσωματωθεί στο χαρτί από την εποχή της Αναγέννησης, δημιουργούν μικροσκοπικές που ευθύνονται για τις ζημιές στη δομή του χαρτιού.

Αυτές οι ζημιές δημιουργούν σημεία αδυναμίας στα οποία μπορεί να αναπτυχθεί ο μύκητας.

Η πρόκληση είναι τώρα να κρατήσουν καθαρό το χαρτί, βρίσκοντας έναν τρόπο να σκοτώσουν τον μύκητα, χωρίς να καταστρέψουν το σχέδιο που υπάρχει σε αυτό.

 


Translate this post