Ανακαλύφθηκε υποβρύχιος οικισμός στην Αργολίδα

Κατηγορία Αρχαιολογία

ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑ

Youmagazine Newsroom

 

Μεγάλης κλίμακας οικισμός της 3ης χιλιετίας π.Χ. ανακαλύφθηκε στην υποθαλάσσια περιοχή κοντά στο σπήλαιο Φράγχθι. Δείτε το βίντεο.

Λίθινη θεμελίωση του εξωτερικού οχυρωματικού τείχους. Πηγή: Supplied
ν
ΜΕΓΑΛΗΣ κλίμακας βυθισμένος οικισμός της 3ης χιλιετίας π.Χ. εντοπίστηκε από Ελβετούς αρχαιολόγους στην υποθαλάσσια περιοχή κοντά στο σπήλαιο Φράχθι, στον όρμο Κοιλάδας στην Αργολίδα, στο νότιο τμήμα του νομού.
Τον οικισμό έκτασης τουλάχιστον 12 στρεμμάτων έφεραν στο φως οι ερευνητές της Εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτων του υπουργείου Πολιτισμού και της Αρχαιολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Γενεύης. Σε βάθος από ένα έως τρία μέτρα εντοπίστηκε η θεμελίωση πλήθους κτισμάτων διαφόρων τύπων (ορθογώνια, κυκλικά και αψιδωτά), τμήμα της οχύρωσης και πλακόστρωτα, που πιθανώς αποτελούσαν τους δρόμους του προϊστορικού παραθαλάσσιου οικισμού.
Η έρευνα ξεκίνησε το 2014 με στόχο να εντοπιστεί η προηγούμενη ανθρώπινη δραστηριότητα στο ανατολικό άκρο του κόλπου της Αργολίδας, στην ανατολική Πελοπόννησο. Ο οικισμός φαίνεται ότι ήταν περιτειχισμένος.
Τμήματα των θεμελίων του τείχους, μαζί με θραύσματα αγγείων, τοποθετούν τον οικισμό στο 2500 π.Χ. Στην υποθαλάσσια περιοχή ανακαλύφθηκαν ακόμη πέτρινα εργαλεία, λεπίδες οψιδιανού και άλλα αντικείμενα.
Όσο για τις τρεις υπερμεγέθεις πεταλόσχημες θεμελιώσεις, που βρέθηκαν προσαρτημένες στη γραμμή του οχυρωματικού τείχους, δεν αποκλείεται να στήριζαν αρχαίους πύργους.
Ο οικισμός είναι αρχαιότερος του Τρωικού Πολέμου ή τουλάχιστον τοποθετείται χρονικά σε εκείνη τη μακρινή περίοδο της ιστορίας. Οι υποθαλάσσιες ανασκαφές θα συνεχιστούν μέχρι τα μέσα του μήνα.
ν

ν

Τη διεύθυνση της υποβρύχιας ανασκαφής έχουν η προϊσταμένη της Εφορεία Εναλίων, Αγγελική Σίμωσι και ο διευθυντής της Ελβετικής Σχολής καθηγητή Karl Reber, με υπεύθυνους επί τόπου την καταδυόμενη αρχαιολόγο της ΕΕΑ Δέσποινα Κουτσούμπα και τον λέκτορα ελληνικής προϊστορίας του Πανεπιστημίου της Γενεύης Julien Beck. Τα προκαταρκτικά συμπεράσματα της έρευνάς θα παρουσιαστούν στο κοινό στις 16 και 17 Αυγούστου, με επισκέψεις κολυμβητών στον όρμο Λαμπαγιαννάς.
ν
Τμήμα πλακόστρωτου από τον βυθισμένο οικισμό. Πηγή: Supplied
ν
Τρισδιάστατη απεικόνιση της λίθινης θεμελίωσης του τείχους, που απολήγει σε υπερμεγέθη πεταλόσχημη κατασκευή. Photo: Achraf el Kashef. Πηγή: Supplied
ν
Η παραλία Λαμπαγιαννάς στον όρμο Κοιλάδας στην Αργολίδα. Πηγή: Supplied

 


Translate this post