Η σκυλίτσα του Charlie Hebdo που έσωσε κόσμο (vid)

Κατηγορία Ευρώπη

IN MEMORIAM

Posted by Youmagazine Staff

 

Η Λιλά, ένα κόκερ σπάνιελ που ήταν παρούσα στην επίθεση των Ισλαμιστών, βοήθησε πολλούς δημοσιογράφους να σωθούν.

Η Λιλά, η σκυλίτσα του Charlie Hebdo. Πηγή: Twitter

ν

ΣΕ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ της στη γαλλική εφημερίδα Le Monde, μια επιζήσασα από το τρομοκρατικό χτύπημα στο Παρίσι, περιέγραψε πώς η Λιλά, η μασκότ των δημοσιογράφων και σκιτσογράφων του Charlie Hebdo, βοήθησε κάποιους συντάκτες να ξεφύγουν από τους τζιχαντιστές που σκότωσαν 12 από τους συναδέλφους της.

Η δημοσιογράφος Σιγκολέν Βανσόν είπε ότι το κόκερ σπάνιελ, που φοράει ένα κολάρο του Charlie Hebdo, υποδέχτηκε τα μέλη της σύνταξης του περιοδικού, όταν επέστρεψαν στο γραφείο από τις διακοπές των Χριστουγέννων. Η Λιλά είχε ιδιαίτερη αδυναμία στον σκιτσογράφο Jean Cabut, γνωστό ως Καμπού, ο οποίος της έφερε ένα μεγάλο κομμάτι ζαμπόν, ως δώρο για την πρώτη συνεδρίαση του προσωπικού μετά την Πρωτοχρονιά.

Ο σκιτσογράφος Rénald Luzier, γνωστός ως Λουζ, που σχεδίασε το εξώφυλλο του «τεύχους των επιζώντων», της έφερε ένα κομμάτι κέικ.
ν

Η Λιλά έμεινε κοντά στο προσωπικό του περιοδικού όταν έγινε η επίθεση. Πηγή: News media
ν

Το τρομοκρατικό χτύπημα στα γραφεία του περιοδικού έγινε την Τετάρτη 7 Ιανουαρίου 2015, περίπου στις 11:30 π.μ. από δύο ενόπλους, τους αδελφούς Κουασί, μέλη του Ισλαμικού Κράτους (ISIS). Η Σιγκολέν Βανσόν αφηγήθηκε τι ακριβώς συνέβη, λίγες μέρες μετά.
ν

Οι αδελφοί Σαΐντ και Σερίφ Κουασί, οι δράστες της πολύνεκρης επίθεσης στα γραφεία της σατιρικής εφημερίδας Σαρλί Εμπντό. Πηγή: News media
ν

Όταν έγινε το χτύπημα, ο ήχος της Λιλά, που έτρεχε από δωμάτιο σε δωμάτιο, βοήθησε όσους είχαν απομείνει ζωντανοί να ξεπεράσουν την τρομερή κατάσταση στην οποία βρίσκονταν.

«Άκουσα τη Λιλά, άκουσα τα μικρά βηματάκια της, να περνούν πολύ κοντά από τον Μουσταφά», λέει η Βανσόν. (Ο Μουσταφά Ουράντ, υπεύθυνος διόρθωσης στο περιοδικό, σκοτώθηκε).

Η ίδια είχε βγει από την αίθουσα σύνταξης για να φτιάξει καφέ. Άκουσε έναν ήχο («ποπ, ποπ, ποπ») και μια φωνή να λέει «Αλάου Άκμπαρ». Έπεσε στο πάτωμα και κρύφτηκε πίσω από ένα γραφείο.
ν

Τα γραφεία του Charlie Hebdo μετά το μακελειό, στο οποίο έχασαν τη ζωή τους 12 άτομα. Πηγή: Snapper Media
ν

Απέναντί της ήταν ένας συνάδελφός της και αυτός κρυμμένος κάτω από ένα γραφείο.

Ένας μασκοφόρος την πλησίασε και της έβαλε το όπλο στο κεφάλι. Ήταν ο Σαΐντ Κουασί. Της είπε να μη φοβάται γιατί δεν επρόκειτο να σκοτώσουν γυναίκες. «Δεν σκοτώνουμε γυναίκες», είπε. «Αλλά συλλογίσου αυτό που κάνετε. Αυτό που κάνετε είναι κακό».

Έπειτα πρόσθεσε: «Σου χαρίζω τη ζωή. Κι επειδή σου χαρίζω τη ζωή θα πρέπει να διαβάσεις το Κοράνι».

Η Βανσόν, που το μυαλό της δούλευε πυρετωδώς, σκέφτηκε ότι δεν πρέπει να είχαν δει τον Jean-Luc που επίσης κρυβόταν κάτω από ένα γραφείο. Προσπάθησε να μην κοιτάξει προς το μέρος του και τον προδώσει.

Ένας-ένας, οι υπόλοιποι συνεργάτες της δολοφονήθηκαν μπροστά στα μάτια της.

«Κανείς δεν φώναξε. Όλοι πρέπει να είχαν μείνει άναυδοι από το σοκ. Έπειτα τα πάντα σιώπησαν».
ν

Τα θύματα… Αυτή η εικόνα από το 2000 δείχνει πέντε από τους δημοσιογράφους του Σαρλί Εμπντό που σκοτώθηκαν από τους ένοπλους. Πηγή: Snapper Media
ν

«Καθόμουν εκεί σαν παράλυτη. Δεν ήμουν βέβαιη εάν οι ένοπλοι είχαν πραγματικά φύγει. Έπειτα ακούστηκαν πυροβολισμοί από απόσταση, στο δρόμο. Και τότε άκουσα τη Λιλά και τα μικρά βήματά της».

Στο «τεύχος των επιζώντων» που εκδόθηκε την Τετάρτη, η Βανσόν έγραψε: «Στο Charlie Hebdo έχουμε μια σκυλίτσα, ένα κοκκινωπό κόκερ σπάνιελ που μας ειδοποιεί εάν όλα είναι καλά, εάν μπορούμε να σηκωθούμε, εάν (οι τρομοκράτες) έχουν φύγει».

Και προσθέτει με μια δόση πικρού χιούμορ: «Η Λιλά τη γλίτωσε, ίσως επειδή είναι θηλυκό».

Ωστόσο, μια γυναίκα σκοτώθηκε. Ήταν η 54χρονη Elsa Cayat, ψυχίατρος και τακτική αρθρογράφος του περιοδικού. Ήταν ένα από τα 12 θύματα της επίθεσης. Σκοτώθηκε μαζί με επτά δημοσιογράφους, τον θυρωρό, έναν επισκέπτη και δύο αστυνομικούς.
ν

Η δημοσιογράφος Σιγκολέν Βανσόν μετά το τρομοκρατικό χτύπημα, έχοντας βρει καταφύγιο στα γραφεία της Liberation. Πηγή: News media
ν

Ο Καμπού είχε προταθεί από τον σκηνοθέτη Ζαν-Λυκ Γκοντάρ ως «ο καλύτερος σκιτσογράφος της Γαλλίας». Εκτός από τον Καμπού δολοφονήθηκαν οι σκιτσογράφοι Bernard Verlhac (γνωστός ως Tignous) και Georges Wolinski. Πηγή: News media
ν

Το μοιραίο εξώφυλλο. Ο Μωάμεθ γονυπετής οδύρεται: «Είναι φρικτό να σε λατρεύουν τόσοι πολλοί ηλίθιοι». Πηγή: News media
ν

Το βίντεο που ακολουθεί γυρίστηκε στο Charlie Hebdo το 2006, από τον Jérôme Lambert και Philippe Picard και παρουσιάζει αρκετούς σκιτσογράφους και συντάκτες της εβδομαδιαίας σατιρικής εφημερίδας, οι οποίοι δεν ζουν πια. Πολλοί από αυτούς δολοφονήθηκαν νωρίτερα αυτή την εβδομάδα.

Το βίντεο δόθηκε στη δημοσιότητα από τους New York Times και προλογίζεται από τους Lambert και Picard.
ν

Οι σκιτσογράφοι του Charlie Hebdo πριν την επίθεση
v

Charlie Hebdo, Before the Massacre from The New York Times – Video on Vimeo.

ν

 


Translate this post