Ανακαλύφθηκε υποβρύχια Πομπηία στις ακτές της Δήλου

Κατηγορία Αρχαιολογία

ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑ          

Posted by Youmagazine Staff

 

Σε βάθος δύο μόλις μέτρων, οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν στις ακτές της Δήλου τα ερείπια ενός αρχαίου οικισμού σκεπασμένου από τη θάλασσα.

Δήλος. Τα ερείπια της αρχαίας πόλης. Στο βάθος διακρίνεται το ιερό όρος Κύνθος με το άντρο του Ηρακλή. Πηγή: Πηγή: Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού
ν

Η είσοδος του άντρου του Ηρακλή.

ΤΑ ΕΡΕΙΠΙΑ ενός αρχαίου οικισμού ανακαλύφθηκαν μέσα στη θάλασσα, στη βορειοανατολική ακτή της Δήλου, σε μικρό βάθος. Μέχρι τώρα πιστευόταν ότι επρόκειτο για λιμενικές εγκαταστάσεις, όμως μια πρόσφατη έρευνα προσδιόρισε ότι πρόκειται για τα ερείπια ενός οικισμού με πολλά εργαστήρια.
Μεταξύ των υποθαλάσσιων ευρημάτων υπάρχουν 16 πήλινα δοχεία, σε διάφορες φάσεις κατασκευής, και ένας κλίβανος (καμίνι), που υποδηλώνει ότι τουλάχιστον ένα από τα κτίρια αυτά ήταν εργαστήριο κεραμικής.
Οι αρχαιολόγοι καταγράφουν τώρα τα λείψανα πολλών άλλων κατασκευών. Ήδη έχει αποκαλυφθεί μια σειρά από μεγάλες πέτρες – τα ερείπια προφανώς των τειχών που κάποτε εκτείνονταν κατά μήκος της ακτογραμμής.
Το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών και η Εφορεία Εναλίων Αρχαιοτήτων έχουν εντοπίσει τοίχους κατοικιών και εργαστηρίων βυθισμένων σήμερα στα νερά του Αιγαίου, έτσι που το νέο εύρημα περιγράφεται από το Discovery News ως μια «μικρή υποθαλάσσια Πομπηία». Τα ευρήματα βρίσκονται μόλις 1,8 μέτρα κάτω από την επιφάνεια του νερού.
ν
Η βάση του αρχαίου κυματοθραύστη που προστάτευε τον βυθισμένο σήμερα οικισμό στη βορειοανατολική ακτή της Δήλου. Πηγή: Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού
ν
Απομεινάρια αγγείων στον βυθισμένο οικισμό. Πηγή: Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού
ν
Κατά μήκος της ακτογραμμής βρέθηκαν και άλλα δομικά στοιχεία, όπως πεσμένες κιονοστοιχίες και τοίχοι. Πηγή: Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού
ν
Σύμφωνα με το Archaeology News Network, κατά μήκος της ακτογραμμής βρέθηκαν και άλλα δομικά στοιχεία, όπως πεσμένες κιονοστοιχίες και τοίχοι, ενώ μεγάλοι ογκόλιθοι ταυτοποιήθηκαν ως μέρος του αρχικού κυματοθραύστη, ο οποίος στη συνέχεια μεγάλωσε για να προστατεύει τα εργαστήρια του οικισμού από τη μανία της θάλασσας.
Το νησί της Δήλου είναι ένας από τους σημαντικότερους αρχαιολογικούς χώρους του κόσμου και για πολλούς αιώνες –από τον 8ο έως τον 1ο αι. π.Χ. – ήταν ένα πολυσύχναστο εμπορικό λιμάνι. Το νησί ονομάστηκε Δήλος (η λέξη σημαίνει Φανερωμένη) επειδή εκεί γεννήθηκε ο θεός του φωτός Απόλλων και η αδελφή του η Άρτεμις. Το ιερό νησί άκμασε επίσης για εκατοντάδες χρόνια ως κέντρο μάθησης και πολιτισμού.
ν
Ο Απόλλων και δεξιά η αδελφή του Άρτεμις σε αττικό ερυθρόμορφο
κύπελλο του 470 π.Χ. Image: Supplied

ν
Το νησί πιστεύεται ότι εγκαταλείφθηκε κάποια στιγμή μεταξύ 4ου και 5ου αιώνα μ.Χ. Καθοριστικό ρόλο στην ερήμωση έπαιξε η απόφαση του Θεοδόσιου Α΄ (347-395), ο οποίος το 380 αναγνώρισε τον χριστιανισμό ως επίσημη θρησκεία της αυτοκρατορίας και δώδεκα χρόνια μετά, το 392, έθεσε εκτός νόμου τις αρχαίες θρησκείες. Πιο πριν, το 382, είχε απαγορεύσει με ποινή θανάτου και δήμευση της περιουσίας ακόμη και την απλή επίσκεψη στους αρχαίους τόπους.
Επειδή θεωρείτο από τους αρχαίους Έλληνες τόπος γέννησης του ηγέτη των Μουσών, στη Δήλο δεν επιτρεπόταν η εκτέλεση οποιασδήποτε κοινής ανθρώπινης δραστηριότητας, όπως είναι οι διασκεδάσεις, η ερωτική πράξη, η γέννηση ή ο θάνατος. Όσους αρρώσταιναν τους μετέφεραν στο διπλανό νησί, τη Ρήνεια.
Στην αρχαιότητα, για να επισκεφθεί κάποιος το νησί έπρεπε να έχει ειδική άδεια (διαβατήριο) από τις αρχές. Πολλές τέτοιες άδειες, σώζονται σήμερα στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Δήλου. Έτσι, χιλιάδες χρόνια τώρα, το νησί παραμένει καθαρό και αμόλυντο όσο λίγοι τόποι πάνω στη Γη.
ν
Η Δήλος το 1847 σε πίνακα του Γερμανού εικαστικού Καρλ Ρότμαν. Image: Supplied
ν

 


Translate this post