Δημοψήφισμα Βενετίας: υπέρ της αυτονομίας το 90%

Κατηγορία Ευρώπη

ΕΥΡΩΠΗ

Posted by Youmagazine Staff

 

Το 90% των Βενετών ψήφισε “Ναι” για την ανεξαρτησία της περιοχής από τη Ρώμη και την υψηλή φορολογία που τους έχει επιβληθεί.

Οι Βενετοί γιορτάζουν το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος – ένα βήμα πριν την αποσκίρτηση από τη Ρώμη. Πηγή: Supplied
ν

Η ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑ είναι η μόνη διέξοδος για τους Βενετούς να δραπετεύσουν από το αποτυχημένο ιταλικό κράτος και τη μνημονιακή του πολιτική. Αυτό έδειξε το δημοψήφισμα που διεξήχθη στην αυτόνομη περιφέρεια Φρίουλι-Βενετία Τζιούλια μεταξύ 16 και 21 Μαρτίου 2014.
Στο δημοψήφισμα 2,36 εκατομμύρια Βενετσιάνοι, που αντιπροσωπεύουν το 63,2% του εκλογικού σώματος, ψήφισαν υπέρ της απόσχισης σε ποσοστό 89,1%, ενώ μόνο το 10,9% ψήφισε υπέρ της παραμονής.
Οι εκλογείς ψήφισαν μέσω διαδικτύου (στην ιστοσελίδα www.plebiscito.eu), μέσω τηλεφώνου ή σε ένα από τα πολλά εκλογικά τμήματα που είχαν στηθεί στη Βενετία, το Τρεβίζο, την Πάντοβα και τη Βερόνα.
Η περιφέρεια της Βενετίας είναι η  πλουσιότερη οικονομικά και εμπορικά περιοχή της Ιταλίας, γνωστή για την πλούσια πολιτιστική της παράδοση και τα τουριστικά της αξιοθέατα.
Αν και τα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος δεν είναι δεσμευτικά, η συντριπτική υπεροχή του “Ναι” αποτελεί ένα ισχυρό διαπραγματευτικό χαρτί στις συνομιλίες με τη Ρώμη. Σε περίπτωση που τα αιτήματα των κατοίκων δεν γίνουν δεκτά, η Βενετία θα προχωρήσει προς την πλήρη αυτονόμησή της από το ιταλικό κράτος.
ν

Βενετσιάνοι περιμένουν υπομονετικά μέσα στο κρύο για να ψηφίσουν σε εκλογικό τμήμα κοντά στην Πλατεία του Αγίου Μάρκου. Photo: Reuters / Πηγή: Supplied
ν

Ως προς τα επί μέρους ερωτήματα, το 55,7% δήλωσε ότι δεν τους ενοχλεί η παραμονή στην Ευρωπαϊκή Ένωση, το 51,4% ότι θα προτιμούσε να κρατήσει ως νόμισμα το ευρώ, ενώ το 64,5% των ψηφισάντων είπαν ότι θέλουν να παραμείνουν εντός του ΝΑΤΟ.
Εκατοντάδες ακτιβιστές που έχουν ταχθεί υπέρ της ανεξαρτησίας συγκεντρώθηκαν στο Τρεβίζο την Παρασκευή 21 Μαρτίου , κυματίζοντας σημαίες της πρώην Ενετικής Δημοκρατίας μόλις έγιναν γνωστά τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας.
ν

Η λιτότητα εντείνει τις αυτονομιστικές τάσεις

Οι διοργανωτές του δημοψηφίσματος είχαν νωρίτερα προειδοποιήσει την κεντρική κυβέρνηση στη Ρώμη ότι θα σταματήσουν να πληρώνουν φόρους, στην περίπτωση που υπερίσχυε το “Ναι”.
Οι αντίπαλοι της ανεξαρτητοποίησης περιέγραψαν το κίνημα ανεξαρτησίας ως «μαζική τρέλα», αλλά οι Βενετοί, που είναι πολύ περήφανοι για το ένδοξο παρελθόν της περιοχής τους, είναι αποφασισμένοι να προχωρήσουν μέχρι τέλους, ανακτώντας την κυριαρχία στην μεγάλη αυτή διοικητική περιφέρεια.
Με το δημοψήφισμα, η Βενετία γίνεται παράδειγμα για δύο άλλα δημοψηφίσματα που πρόκειται να ακολουθήσουν αυτό το φθινόπωρο, το ένα για ανεξαρτητοποίηση της Σκωτίας από τη Βρετανία και της Καταλονίας από την Ισπανία.
Η Καταλονία είναι η πλουσιότερη από τις 17 αυτόνομες περιοχές που απαρτίζουν το Βασίλειο της Ισπανίας. Έχει πληθυσμό 7 εκατομμυρίων κατοίκων και η μεγαλύτερη πόλη και πρωτεύουσά της είναι η Βαρκελώνη, έδρα της περίφημης “Μπάρτσα”.
Το δημοψήφισμα έχει οριστεί να διεξαχθεί στις 9 Νοεμβρίου 2014, παρά τις έντονες αντιδράσεις της Μαδρίτης.
ν

Ογκώδης διαδήλωση υπέρ της ανεξαρτησίας στο κέντρο της Βαρκελώνης, στις 12 Δεκεμβρίου 2013. Πηγή: Reuters
ν

Οικονομικοί λόγοι (π.χ. λιτότητα, βαριά φορολογία) είναι η πρωταρχική κινητήρια δύναμη πίσω από τις αποσχιστικές διαθέσεις των διαφόρων λαών.
Η Βενετία συγκεκριμένα, στηρίζει οικονομικά ολόκληρη την Ιταλία. Όπως λέει ο εκπρόσωπος του κινήματος ανεξαρτησίας Λουντοβίκο Πιτσάτι: «Ο κύριος λόγος που θέλουμε να αποσχιστούμε από την Ιταλία είναι οικονομικός. Πληρώνουμε 70 δισεκατομμύρια ευρώ φόρους στο ιταλικό κράτος και μόνο ένα κλάσμα επιστρέφει σ’ εμάς. Κάθε χρόνο ζημιωνόμαστε 20 δισ. ευρώ».
Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι στις 16 Μαρτίου 2014, διεξήχθη ανάλογο δημοψήφισμα για την απόσχιση της Κριμαίας από την Ουκρανία και την ένταξή της στη Ρωσική Ομοσπονδία. Το δημοψήφισμα οργανώθηκε από την τοπική κυβέρνηση της Κριμαίας και την τοπική κυβέρνηση της Σεβαστούπολης. Οι ψηφοφόροι με ποσοστό 80,42% επί των εγγεγραμμένων  (1.233.002 ψήφοι) στην Κριμαία, και με ποσοστό 85,56% επί των εγγεγραμμένων  (262.041 ψήφοι) στη Σεβαστούπολη, ψήφισαν υπέρ της ένωσης με την Ρωσία.

 


Translate this post