Indoors forest: ένα δάσος για το σπίτι ή το γραφείο

Κατηγορία Καινοτομίες, Wellbeing

ΠΡΩΤΗ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ

Από την Γεωργία Μεταξά

 

Το εσωτερικό δάσος είναι η νέα πρόταση στους χώρους της διακόσμησης και της αρχιτεκτονικής.

01347735656638
v

ΑΝΤΙ να πάτε εσείς στο δάσος, έρχεται το δάσος σε εσάς! Ο λόγος για το “Forest Office” που δημιουργήθηκε από την βραβευμένη γαλλική αρχιτεκτονική εταιρεία Christian Pottgiesser Architecturespossibles, χρησιμοποιώντας μια ανακαινισμένη αποθήκη του 19ου αιώνα.
04347735656300Η γυάλινη οροφή στεγάζει χώρους γραφείων με ποικιλίες από το δέντρο φίκος, που φυτεύτηκαν σε ειδικούς χώρους κατά μήκος της αίθουσας. Ο χώρος μιμείται την ατμόσφαιρα ενός καταπράσινου σπιτιού αντί μιας συμβατικής αίθουσας με εταιρικά γραφεία.
Οι εργαζόμενοι μπορούν να δουλεύουν σε ειδικά διαμορφωμένα γραφεία, που περιβάλλονται από γυάλινους θόλους, επιτρέποντας την συγκέντρωση στη δουλειά.
Το γραφείο ολοκληρώθηκε το 2006 για λογαριασμό δύο γαλλικών εταιρειών, της Pons και της Huot.
Ο φίκος μπέντζαμιν ή μπενζαμίνη, γνωστή κοινώς ως «κλαίουσα», είναι ένα είδος συκής (ficus) της οικογένειας των Μορεοειδών, μια οικογένεια φυτών στην οποία ανήκουν γνωστά είδη όπως η συκιά (Ficus carica), η μουριά και το καουτσουκόδεντρο (Castilla elastica).
Είναι ενδημικό φυτό της νότιας και νοτιοανατολικής Ασίας και της Αυστραλίας. Χρησιμοποιείται στην αρχιτεκτονική τοπίου και σε φυσικές συνθήκες μπορεί να φτάσει τα 30 μέτρα σε ύψος. Στην Ελλάδα τα καταφέρνει εξίσου καλά και σε εξωτερικούς χώρους όπου αναπτύσσεται πολύ σε μεγάλες γλάστρες αν η περιποίησή του είναι σωστή.
v

03347735656479
v

Ο φίκος έχει λεπτά κλαδιά με απανωτά χωρίσματα, τα οποία δίνουν στο φυτό ένα κομψό σχήμα, που μοιάζει με δέντρου. Καλύπτεται από μικρά, γυαλιστερά, γλωσσοειδή φύλλα. Είναι φυτό με λίγες απαιτήσεις και σχετικά εύκολο στην φροντίδα του. Το σημαντικότερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει αυτό το φυτό είναι η ξαφνική πτώση των φύλλων του. Αυτό οφείλεται συνήθως σε κάποια μετακίνηση του φυτού, σε έκθεση του σε ρεύματα ή σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού.
v

02347735656577
v

Οπωσδήποτε πρόκειται για μια καλή ιδέα, που ανασταίνει και ζωντανεύει ένα ψυχρό και νεκρό περιβάλλον, όπως βλέπουμε συχνά σε γραφεία, εμπορικά κέντρα, πολυκαταστήματα, εστιατόρια κτλ., αλλά και σε συγκροτήματα κατοικιών που αναρωτιέσαι αν έχουν φτιαχτεί για ζωντανούς ανθρώπους.
Ζωντανά δέντρα, λοιπόν, είναι η καλύτερη πρόταση για την εσωτερική διακόσμηση μεγάλων χώρων.

 


Translate this post