Ξενάγηση στο Ξυπόλητο Πανεπιστήμιο της Ινδίας (βίντεο)

Κατηγορία Εκπαίδευση

ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Posted by Youmagazine Staff

 

Ο Μπάνκερ Ρόι, ιδρυτής του Ξυπόλητου Πανεπιστήμιου στο Ρατζαστάν της Ινδίας, εξηγεί πώς μια αγροτική κοινότητα μπορεί γίνει αυτάρκης.

ν

ΣΤΟ Ρατζαστάν της Ινδίας, ένα πρωτότυπο σχολείο μαθαίνει σε αγρότισσες και αγρότες –συχνά αγράμματους– πώς να γίνουν μηχανικοί ηλιακής ενέργειας, τεχνίτες, οδοντίατροι και γιατροί, στα χωριά τους. Ονομάζεται Ξυπόλητο Κολέγιο (Barefoot College) και ο ιδρυτής του, ο Μπάνκερ Ρόι, μας εξηγεί πώς λειτουργεί.
Το Κέντρο Κοινωνικής Εργασίας και Έρευνας (SWRC), όπως είναι η επίσημη ονομασία του, είναι εθελοντικός εκπαιδευτικός οργανισμός που λειτουργεί σε διαφόρους τομείς εκπαίδευσης, ανάπτυξης δεξιοτήτων, υγείας, ηλεκτροδότησης μέσω ηλιακής ενέργειας τοπικών κοινοτήτων και ενίσχυσης των γυναικών.
Το Ξυπόλητο Πανεπιστήμιο ιδρύθηκε το 1972 στο χωριό Τιλόνια του Ρατζαστάν. Παραδίδει μαθήματα ανάγνωσης, γραφής και λογιστικής σε ενήλικες και παιδιά. Τα κορίτσια υπερτερούν αριθμητικά των αγοριών στα νυκτερινά σχολεία. Το 2008 υπήρχαν περίπου 3.000 παιδιά σε 150 νυκτερινά σχολεία.
Ο ιδρυτής αυτού του εκπαιδευτικού οργανισμού Μπάνκερ Ρόι (Bunker Roy) συμπεριελήφθη από το Time στους 100 ανθρώπους με τη μεγαλύτερη επίδραση στο κοινωνικό σύνολο για το έργο του στο “Ξυπόλητο Κολέγιο”. Ο Γκρεγκ Μόρτενσον έγραψε ότι αυτό το κοινωνικό εθελοντικό σχολείο εκπαίδευσε περισσότερα από 3 εκατομμύρια ανθρώπους σε επαγγέλματα του σύγχρονου κόσμου.
Η μετάφραση στα ελληνικά έγινε από τη Δήμητρα Παπαγεωργίου.
ν

Μπάνκερ Ρόι: Μαθαίνοντας από το ξυπόλητο κίνημα | pkarandreas
ν

ν

 


Translate this post