13χρονη Ελληνίδα παγκόσμια πρωταθλήτρια στο σκάκι

Κατηγορία Ελλάδα

ΣΚΑΚΙ

Posted by Youmagazine Staff

 

Παγκόσμια πρωταθλήτρια στο σκάκι αναδείχθηκε η 13χρονη Σταυρούλα Τσολακίδου από την Καβάλα.

Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας, απέστειλε στη νεαρή σκακίστρια συγχαρητήριο τηλεγράφημα.

Η 13χρονη Σταυρούλα Τσολακίδου, είναι η νέα βασίλισσα του παγκόσμιου σκακιού στην κατηγορία των κορασίδων μέχρι 14 ετών. Image: Supplied
ν
ΤΟ 1999 στο Ερεβάν της Αρμενίας η Μαρία Κουβάτσου έκανε για πρώτη φορά πραγματικότητα το όνειρο πολλών Ελλήνων και Ελληνίδων που παίζουν κορυφαίο σκάκι με διεθνείς επιτυχίες. Έγινε παγκόσμια πρωταθλήτρια στις σκακίστριες μέχρι 20 ετών.
Το Σάββατο το απόγευμα, 30 Δεκεμβρίου 2013, η νεαρή ταλαντούχα σκακίστρια του Σκακιστικού Ομίλου Καβάλας, Σταυρούλα Τσολακίδου, ολοκλήρωσε το παγκόσμιο πρωτάθλημα που παίχτηκε στο Αλ Άιν των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων με 9 βαθμούς σε 11 αγώνες (8 νίκες, 2 ισοπαλίες και 1 ήττα).
Συγκέντρωσε τόσους βαθμούς όσους ακριβώς χρειαζόταν για να αφήσει πίσω της την Αμπντουσατόροβα από το Ουζμπεκιστάν, που έκανε επίσης 9 βαθμούς αλλά βγήκε 2η με το κριτήριο ισοβαθμίας, και άλλες 124 αθλήτριες από 63 χώρες!
«Θερμά συγχαρητήρια για την κατάκτηση της πρώτης θέσης στο παγκόσμιο πρωτάθλημα, σε ένα άθλημα που απαιτεί ιδιαίτερες ικανότητες και ευφυΐα. Είναι μια νίκη που έδωσε σε όλους μας μεγάλη χαρά και αισιοδοξία», αναφέρει στην επιστολή του ο πρόεδρος της Δημοκρατίας.
«Εύχομαι ολόψυχα το μέλλον να είναι γεμάτο από ανάλογες επιτυχίες που θα επιβεβαιώνουν τις πολύ μεγάλες δυνατότητες της νεολαίας μας, στο πλευρό της οποίας η Πολιτεία οφείλει να είναι πάντα αρωγός», προσθέτει ο Κάρολος Παπούλιας.
ν

Η νικηφόρα διαδρομή

Η άγνωστη, για τους πολλούς, πορεία της ξεκίνησε στα τέλη της προηγούμενης δεκαετίας. Η γεννημένη στις 24 Μαρτίου 2000, Σταυρούλα Τσολακίδου, αναδείχθηκε για πρώτη φορά πρωταθλήτρια Ελλάδας το 2009 στην κατηγορία κοριτσιών -10 ετών, τίτλο που τον υπερασπίστηκε με επιτυχία το καλοκαίρι του 2010. Χάρη σ’ αυτόν εκπροσώπησε την Ελλάδα στα Παγκόσμια νεανικά πρωταθλήματα εκείνης της χρονιάς που έγιναν στη Χαλκιδική και κατέκτησε την 6η θέση στις 10χρονες. Τρία χρόνια μετά, στην ίδια διοργάνωση αλλά σε άλλη κατηγορία, θα ανέβαινε στην κορυφή!
Τον Ιανουάριο του 2012, αναδείχθηκε 2η στο Πανελλήνιο νεανίδων -18 ετών. Σε Παγκόσμιο πήγε και πέρυσι, στο Μάριμπορ, και κατετάγη 18η στις 12χρονες. Ήταν η εποχή που έδινε τις μεγάλες μάχες με τη συνομήλική της, Αναστασία Αβραμίδου, για την πρωτοκαθεδρία στη χώρα αλλά έμεινε δύο φορές δεύτερη (2011, 2012) χάνοντας στις λεπτομέρειες το πρωτάθλημα στην κατηγορία -12 ετών.
Κι όμως, στο «ένας εναντίον ενός» η Σταυρούλα ήταν ανώτερη της παίκτριας που αναδείχθηκε πρωταθλήτρια Ευρώπης το Σεπτέμβριο του 2012. Αυτό φάνηκε αργότερα σε δύο χαρακτηριστικές περιπτώσεις: πέρυσι το Δεκέμβριο στο Πανελλήνιο ομαδικό παίδων- κορασίδων που ο ΣΟ Καβάλας πήρε τον τίτλο βάζοντας από κάτω την Πνευματική Στέγη Περιστερίου και φέτος το καλοκαίρι στην αντίστοιχη μονομαχία των δύο ομάδων για το πρωτάθλημα της Α’ Εθνικής. Στις παραπάνω δύο διοργανώσεις η μικρή Καβαλιώτισσα έκανε μόνο νίκες: «5 στα 5» και «7 στα 7»!

 


Translate this post