Δαλμανουθά: Ανακαλύφθηκε μια χαμένη πόλη της Βίβλου

Κατηγορία Αρχαιολογία

ΒΙΒΛΙΚΗ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑ

Posted by Youmagazine Staff

 

Η Δαλμανουθά, η χαμένη πόλη όπου ο Ιησούς πολλαπλασίασε τα ψάρια και τους άρτους, ανακαλύφθηκε από ομάδα αρχαιολόγων.

Το σκάφος αυτό, που ανακαλύφθηκε το 1986 και που στα αρχαία χρόνια ταξίδευε στη Θάλασσα της Γαλιλαίας, συνδέεται με τις πρόσφατες αρχαιολογικές ανακαλύψεις. Τέτοια σκάφη ναυπηγούνταν πριν από 2.000 χρόνια. Image: Supplied

ν

ΜΙΑ ΒΙΒΛΙΚΗ πόλη, τη Δαλμανουθά (Dalmanutha), που περιγράφεται στο Κατά Μάρκον ευαγγέλιο σαν ο τόπος όπου έπλευσε ο Ιησούς με τους μαθητές του αμέσως μετά τον θαυματουργό πολλαπλασιασμό των επτά άρτων, από τους οποίους τράφηκαν 4.000 άτομα, υποστηρίζουν ότι ανακάλυψαν οι αρχαιολόγοι.
Το σχετικό χωρίο, όπως περιγράφεται στο Κατά Μάρκον ευαγγέλιο (κεφ. η΄ 8-10), έχει ως εξής:
8 έφαγον δε και εχορτάσθησαν, και ήραν περισσεύματα κλασμάτων επτά σπυρίδας.
9 ήσαν δε ως τετρακισχίλιοι· και απέλυσεν αυτούς.
10 Και εμβάς ευθύς εις το πλοίον μετά των μαθητών αυτού ήλθεν εις τα μέρη Δαλμανουθά.
8 Έφαγαν δε όλοι και χόρτασαν και μάζεψαν από τα κομμάτια που περίσσευαν επτά μεγάλα κοφίνια.
9 Εκείνοι δε που έφαγαν ήταν τέσσερις χιλιάδες. Και κατόπιν τους έστειλε στα σπίτια τους.
10 Και αμέσως μπήκε στο πλοίο με τους μαθητές του και ήρθε στα μέρη της  Δαλμανουθά.
Αν και η Δαλμανουθά μνημονεύεται μόνο στο ευαγγέλιο του Μάρκου, υπάρχει ένα παρόμοιο απόσπασμα στο ευαγγέλιο του Ματθαίου (κεφ. ιε΄ 39). Και εδώ περιγράφεται ο δεύτερος πολλαπλασιασμός των άρτων και των ιχθύων, με τη διαφορά ότι ο Ιησούς «απολύσας τους όχλους ανέβη εις το πλοίον και ήλθεν εις τα όρια Μαγδαλά».
Δηλαδή το όνομα Δαλμανουθά γίνεται εδώ Μαγδαλά, που θυμίζει βέβαια τη Μαρία Μαγδαληνή.
Η πόλη Μαγδαλά ή Μαγδαληνή έχει ταυτιστεί με κάποια βεβαιότητα με τη σύγχρονη πόλη Μιγδάλ (Migdal), η οποία βρίσκεται στο Βόρειο Ισραήλ. Μιγδάλ σημαίνει “πύργος”. Πρόκειται προφανώς για κάποια οχυρωμένη τοποθεσία, απ’ όπου καταγόταν η Μαρία Μαγδαληνή.
Ο χώρος ανάμεσα στη σημερινή πόλη Μιγδάλ και τις ακτές της Μεσογείου είναι πλούσιος σε αρχαιολογικά ευρήματα, αναφέρει ο Κεν Νταρκ (Ken Dark) του Πανεπιστημίου Ρήντινγκ στην Αγγλία, η ομάδα του οποίου ανακάλυψε την πόλη που πιστεύουν ότι είναι η αρχαία Δαλμανουθά.
ν

Η ευρύτερη περιοχή των ανασκαφών. Τα βουνά στο βάθος οριοθετούν στα νοτιοδυτικά την κοιλάδα Γκινοσάρ, στη βορειοδυτική ακτή της Θάλασσας της Γαλιλαίας, όπου ο Ιησούς πολλαπλασίασε τα ψάρια και τους άρτους. Image: Supplied
ν

Η Θάλασσα της Γαλιλαίας απ’ όπου πηγάζει ο Ιορδάνης ποταμός. Image: Supplied
ν

Ο Νταρκ συνδέει την ανακάλυψή του με την ανακάλυψη το 1986 ενός πλοίου 2.000 ετών, που βρέθηκε στην ακτογραμμή της Μεσογείου και που μέχρι σήμερα είναι το πιο διάσημο τεχνούργημα που συνδέεται με τη συγκεκριμένη περιοχή.
«Έχουμε βρει αγγεία από γυαλί και αμφορείς, όλα ενδείξεις πλούτου», έγραψε στο πρόσφατο τεύχος του περιοδικού Palestine Exploration Quarterly. «Βρήκαμε επίσης οκτώ λίθινες άγκυρες, μαζί με την πρόσβαση στην παραλία όπου έδεναν τα πλοιάρια και οι βάρκες και, φυσικά, το σκάφος του πρώτου αιώνα που ανακαλύφθηκε … όλα αυτά δείχνουν ότι υπήρχε στην περιοχή ανεπτυγμένη αλιεία».
Τα ευρήματα δείχνουν ότι η πόλη ευημερούσε και πιθανόν να επέζησε για αιώνες, καθώς βρέθηκαν κεραμικά θραύσματα που χρονολογούνται από τα τέλη του δεύτερου ή τις αρχές του πρώτου αιώνα π.Χ. έως τον πέμπτο αιώνα μ.Χ., την εποχή της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας.
Πολύ πιθανό κάποια εβραϊκή κοινότητα να ζούσε παράλληλα με μια πολυθεϊστική, καθώς βρέθηκαν κομμάτια ψηφιδωτών και θραύσματα αγγείων που συνδέονται με τις εβραϊκές πρακτικές καθαρότητας κατά την πρώιμη ρωμαϊκή περίοδο.
Στη σύγχρονη Μιγδάλ, μεταξύ των αρχαίων ευρημάτων, υπάρχει ένα κέρας της Αμάλθειας που πιστοποιεί την επίδραση του ελληνικού στοιχείου στην περιοχή.
ν

Οι πόλεις με μαύρα πλάγια στοιχεία αποτελούν την ελληνική Δεκάπολη της Παλαιστίνης.
Πηγή: News Media

ν

Άλλωστε στη ευρύτερη περιοχή της Παλαιστίνης έχουν βρεθεί 154 ελληνικές πόλεις κατά την εποχή του Ιησού Χριστού, η οποία περιλάμβανε τα σημερινά κράτη Ισραήλ, Ιορδανία, Λίβανο και Συρία, σύμφωνα με χάρτη του κ. Κωνσταντίνου Γεωργακόπουλου, καθηγητή της Ιστορίας της Επιστήμης.
Οι πιο διάσημες ήταν οι δέκα ελληνικές πόλεις κοντά στη Θάλασσα της Γαλιλαίας, γνωστές με το όνομα Δεκάπολις. Οι πόλεις, κείμενες ως επί το πλείστον ανατολικά του ποταμού Ιορδάνη, ιδρύθηκαν κατά την ελληνιστική και ρωμαϊκή εποχή.
ν

 


Translate this post