Τσι-γκονγκ: Η πύρινη παλάμη του Βούδα

Κατηγορία Εναλλακτικές θεραπείες

ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΘΕΡΑΠΕΙΕΣ

Από την Αναστασία Νάνου

 

Πώς μπορείτε να βελτιώσετε την υγεία σας, ασκώντας την αρχαία αυτή τεχνική, για πέντε μόνο λεπτά καθημερινά.

221hj3142hj35hj53bvb5
v

ΟΙ ΚΙΝΕΖΙΚΟΙ θρύλοι βρίθουν από ιστορίες που περιγράφουν τα εκπληκτικά κατορθώματα των ιερέων και πολεμιστών Σαολίν. Ιστορίες καθ’ όλα αληθινές. Αυτές όμως οι ασυνήθιστες δυνάμεις δεν ανήκουν στο χώρο του παραφυσικού. Βρίσκονται καθαρά μέσα στο πεδίο των ανθρώπινων δυνατοτήτων και είναι διαθέσιμες στον καθένα που θα αποφασίσει να εξασκηθεί για την απόκτησή τους.
Αυτές οι δυνάμεις επιτυγχάνονται μέσω της άσκησης του Τσι-γκονγκ, ενός αρχαίου είδους άσκησης που συνδυάζει την αναπνοή με τις αργές κινήσεις. Οι ασκήσεις αυτές δεν περιλαμβάνουν απότομες κινήσεις, δεν καταπονούν την καρδιά και δεν προκαλούν δυσκολίες στην αναπνοή. Το αποτέλεσμα αυτών των ήπιων ασκήσεων ανταγωνίζεται τις πολλές ώρες γυμναστικής «δυτικού τύπου».
Το Τσι-γκονγκ ρυθμίζει την κυκλοφορία του τσι (ζωτική ενέργεια) μέσα στο σώμα. Η βελτίωση της ροής της ζωτικής αυτής ενέργειας εκδηλώνεται ως βελτίωση της υγείας. Αυτή η άσκηση είναι ιδιαίτερα ωφέλιμη για τον δυτικό άνθρωπο, επειδή το δικό μας σύστημα ασκήσεων είναι εξωτερικό, καταλήγοντας να προκαλεί βλάβες και να κάνει σκληρούς και δύσκαμπτους τους συνδετικούς ιστούς.
Υπάρχει όμως και άλλη μια εξαιρετικά δελεαστική ευεργετική προοπτική: τα σημάδια της γήρανσης όπως είναι τα γκρίζα μαλλιά, οι ρυτίδες και η ακαμψία των αρθρώσεων, μπορούν να καθυστερήσουν ή να παρουσιάσουν θεαματική βελτίωση μέσω αυτής της άσκησης.
v

Τι είναι η πύρινη παλάμη

Η πύρινη παλάμη προέρχεται από το πολεμικό Τσι-γκονγκ, ένα είδος άσκησης που είχαν αναπτύξει στην αρχαία Κίνα οι φρουροί των ναών, οι σωματοφύλακες και οι πολεμιστές-φρουροί των δρόμων διαμέσου των οποίων γινόταν η διακίνηση του εμπορίου.
Το Τσι-γκονγκ εξαιτίας της εκπληκτικής και άμεσης δράσης του έχει προσελκύσει σε μεγάλο βαθμό την προσοχή των γιατρών της Δύσης. Μια άλλη μεγάλη χρησιμότητά του είναι η βοήθεια που μπορεί να προσφέρει σε ανθρώπους που υποφέρουν από κάποιο χρόνιο πόνο.
Μπορείτε να εφαρμόσετε την τεχνική της πύρινης παλάμης όρθιοι ή καθιστοί. Εάν έχετε αδύνατη καρδιά, μπορείτε να την εκτελείτε μισοξαπλωμένοι. Ωστόσο, για να έχει καλύτερα αποτελέσματα, θα πρέπει να προτιμήσετε την όρθια θέση.
v

Εκτελώντας τις ασκήσεις

331hj3142hj35hj53b300ΚΙΝΗΣΗ 1. Σταθείτε όρθιοι με το δεξί σας χέρι πάνω από το αριστερό και τις παλάμες στραμμένες προς τα επάνω (φωτο δεξιά). Πάρτε μια βαθιά εισπνοή από τη μύτη και κατόπιν βγάλτε το 70% του αέρα έξω. Πάρτε μια βαθιά εισπνοή και βγάλτε όλο τον αέρα έξω. Πάρτε μια βαθιά εισπνοή και βγάλτε το 30% του αέρα έξω. Εισπνεύστε από τη μύτη και εκπνεύστε από το στόμα. Μην ανησυχείτε τόσο για την επίτευξη των ακριβών ποσοστών του αποβαλλόμενου κάθε φορά αέρα που απαιτεί η άσκηση. Η βελτίωση θα έρθει με τη συνεχή εξάσκηση.
Το μυστικό της επιτυχίας της άσκησης βρίσκεται ακριβώς σε αυτά τα ποσοστά. Οι αναπνοές, όταν συνδυαστούν κατάλληλα, ενεργοποιούν τη ροή του τσι για να επιφέρουν το ποθητό αποτέλεσμα. Η γνώση αυτών των ποσοστών είναι απαραίτητη γιατί δίχως αυτή η άσκηση δεν έχει αποτέλεσα.
Στη συνέχεια σταθείτε με τα μάτια κλειστά για τρία ή πέντε λεπτά. Χαλαρώστε. Μην μετράτε το χρόνο∙ αφήστε να σας πλημμυρίσει μια αίσθηση χαλάρωσης και ηρεμίας. Όταν θα είστε έτοιμοι, πάρτε τρεις βαθιές εισπνοές και ανοίξτε τα μάτια σας για να ξεκινήσετε το Τσι-γκονγκ. Την πρώτη φορά είναι καλό να τα έχετε ανοιχτά ώστε να μπορείτε να βλέπετε τις κινήσεις. Όταν βεβαιωθείτε ότι κατέχετε καλά την κίνηση, επαναλάβετέ την με κλειστά μάτια.
431hj3142hj35hj53b300ΚΙΝΗΣΗ 2. Γυρίστε την παλάμη του δεξιού χεριού προς τα κάτω και αρχίστε να σηκώνετε αργά τα χέρια σας. Θα πρέπει να είστε σχεδόν ακίνητοι. Ένα συνηθισμένο λάθος στην εκτέλεση αυτής της άσκησης είναι οι βεβιασμένες κινήσεις. Θα πρέπει να «αισθάνεστε» αυτό που κάνετε. Αν δεν «αισθάνεστε» την άσκηση, σημαίνει ότι βιάζεστε. Σηκώστε αργά τα χέρια σας στο ύψος του στήθους (φωτο δεξιά).
Ο στόχος του Τσι-γκονγκ είναι να σας βοηθήσει να διορθώσετε τις ανισορροπίες που έχουν συγκεντρωθεί κατά τη διάρκεια της ζωής σας. Για παράδειγμα, από αρνητικά συναισθήματα όπως ο θυμός, το άγχος και η θλίψη, έως σωματικούς τραυματισμούς, κακή διατροφή ή έλλειψη άσκησης. Αυτές οι ανισορροπίες εμποδίζουν την ελεύθερη ροή της ζωτικής ενέργειας στο σώμα μας, ή να την κάνουν να ρέει πολύ γρήγορα. Η άσκηση αυτή θα σας βοηθήσει να ισορροπείτε την ενέργεια τσι καλύτερα.
531hj3142hj35hj53b236ΚΙΝΗΣΗ 3. Γυρίστε αργά τις παλάμες σας μέχρι αυτές να είναι στραμμένες προς τα έξω. Επαναλάβετε την κίνηση όσο το δυνατόν βραδύτερα, εκτελώντας διαδοχικές, αργές κινήσεις.
ΚΙΝΗΣΗ 4. Απομακρύνετε αργά τα χέρια σας από τον κορμό σας μέχρι αυτά να τεντωθούν τελείως προς τα εμπρός.
Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τις κινήσεις του Τσι-γκονγκ για την προώθηση της αυτο-ίασης. Εάν εκπαιδευτείτε επαρκώς στη διαχείριση του τσι, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τις ικανότητές σας για να βοηθήσει να θεραπευθούν και άλλοι.
ΚΙΝΗΣΗ 5. Φέρτε τα χέρια σας πίσω μέχρι το μέσον της απόστασης –στην οποία τα φέρατε στην κίνηση 4– από τον κορμό σας και μετά τεντώστε τα πάλι σε πλήρη πρόταση. Κατόπιν διπλώστε τα πάλι πίσω, μέχρι που να φτάσουν στο ύψος των ώμων.
631hj3142hj35hj53b300ΚΙΝΗΣΗ 6. Τοποθετήστε τα χέρια σας όπως δείχνει η φωτογραφία, με την αριστερή σας παλάμη να βρίσκεται αρκετά πιο ψηλά από τη δεξιά. Κινήστε αργά και κυκλικά το δεξί σας χέρι, και κατόπιν κάντε την ίδια κυκλική κίνηση με το αριστερό σας χέρι, αλλά προς την αντίθετη φορά. Επαναλάβετε αυτήν τη διπλή κυκλική κίνηση άλλες τρεις φορές.
ΚΙΝΗΣΗ 7. Τέλος, ανεβάστε και κατεβάστε διαδοχικά τα χέρια σας με αργές κινήσεις τρεις έως πέντε φορές.
Εκτελώντας την παραπάνω άσκηση θα αισθανθείτε το τσι να ρέει μέσα στα χέρια σας. Με την κατάλληλη εξάσκηση, θα μπορείτε να νιώθετε το τσι ενός άλλου ανθρώπου, απλώς έχοντας το χέρι του κοντά σας.

 


Translate this post