Οι μαύρες τρύπες ίσως είναι η πηγή της μυστηριώδους σκοτεινής ενέργειας (vid)

Κατηγορία NEWS, Αστρονομία

AΣΤΡONOMIA

Posted by Youmagazine Staff

 

Ομάδα επιστημόνων ανακάλυψε ότι οι μαύρες τρύπες μπορεί να είναι η πολυπόθητη πηγή της μυστηριώδους σκοτεινής ενέργειας.

Οι μαύρες τρύπες πιθανόν να αποτελούν την πηγή της μυστηριώδους σκοτεινής ενέργειας που αποτελεί το μεγαλύτερο μέρος του σύμπαντος. Image: Supplied

v

ΟΤΑΝ ΟΙ ΑΣΤΡΟΝΟΜΟΙ ανακάλυψαν ότι το σύμπαν διαστέλλεται με επιταχυνόμενο ρυθμό, θεώρησαν ότι κάποια δύναμη πρέπει να σπρώχνει τα πράγματα μακριά, υπερνικώντας τη βαρύτητα, η οποία θα έπρεπε να τα επιβραδύνει. Αυτή η δύναμη ονομάστηκε «σκοτεινή ενέργεια», αλλά κανείς δεν έχει καταλάβει τι είναι και από πού προέρχεται.

Ωστόσο, μια ομάδα 17 ερευνητών από διεθνή ερευνητικά κέντρα με επικεφαλής το Πανεπιστήμιο της Χαβάης συγκέντρωσε τα πρώτα στοιχεία που δείχνουν ότι το σημείο προέλευσης της σκοτεινής ενέργειας είναι οι… μαύρες τρύπες!

Η συνεργασία περιλάμβανε ερευνητές από το Ηνωμένο Βασίλειο, από το STFC RAL Space, το Open University και το Imperial College του Λονδίνου.

Η μελέτη τους δημοσιεύεται στο The Astrophysical Journal Letters.

Οι μαύρες τρύπες αποκτούν μάζα με δύο τρόπους: με συσσώρευση αερίων και με συγχωνεύσεις με άλλες μαύρες τρύπες. 

Μελετώντας εννέα δισεκατομμύρια χρόνια εξέλιξης μαύρων οπών σε αδρανείς γιγάντιους ελλειπτικούς γαλαξίες, οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι οι παλαιότερες μαύρες τρύπες είναι πολύ μεγαλύτερες από ό,τι θα έπρεπε, αν βασίζονταν μόνο σε αυτές τις δύο μεθόδους ανάπτυξης. 

Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να υπάρχει κάποιος άλλος τρόπος για να αποκτήσουν μάζα αυτές οι μαύρες τρύπες. Η απάντηση που προτείνουν οι ερευνητές είναι η σκοτεινή ενέργεια με τη μορφή ενέργειας κενού, «ένα είδος ενέργειας που περιλαμβάνεται στον ίδιο τον χωροχρόνο… [που] ωθεί το σύμπαν πιο μακριά, επιταχύνοντας τη διαστολή».

«Εάν ισχύει η θεωρία, τότε αυτό θα φέρει επανάσταση σε ολόκληρη την κοσμολογία, γιατί επιτέλους έχουμε μια λύση για την προέλευση της σκοτεινής ενέργειας που μπερδεύει τους κοσμολόγους και τους θεωρητικούς φυσικούς για περισσότερα από 20 χρόνια», δήλωσε ο δρ Κρις Πίρσον, του ερευνητικού κέντροθ STFC RAL Space, και ένας από τους συγγραφείς της επιστημονικής μελέτης.

Σκοτεινή ύλη και σκοτεινή ενέργεια

Οι αστροφυσικοί έχουν βρει ότι το σύμπαν αποτελείται από 4,9% συνηθισμένη ύλη, 26,8% σκοτεινή ύλη και 68,3% σκοτεινή ενέργεια. Συνεπώς, η σκοτεινή ύλη υπολογίζεται ότι συνεισφέρει κατά 84,5% στη συνολική ύλη και κατά 26,8% στο συνολικό περιεχόμενο του σύμπαντος.

Να σημειωθεί ότι η σκοτεινή ύλη δε μπορεί να παρατηρηθεί απευθείας από τηλεσκόπια. Δεν εκπέμπει ούτε απορροφά φως ή άλλη ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία. Η ύπαρξή της γίνεται αντιληπτή από τις βαρυτικές επιδράσεις πάνω στην ορατή ύλη, και στην ακτινοβολία που παράγεται από τη μεγάλης κλίμακας δομή του σύμπαντος.

Με άλλα λόγια, αυτό που αντιλαμβανόμαστε ως διαστημικό κενό, δεν είναι καθόλου κενό, αλλά, πέραν τον άλλων σωματιδίων, αποτελείται από σκοτεινή ύλη και σκοτεινή ενέργεια.

Στο βίντεο που ακολουθεί, ο αστροφυσικός και κοσμολόγος Νιλ ντεΓκρας Τάισον εξηγεί τι είναι η σκοτεινή ύλη και τι η σκοτεινή ενέργεια.
ν

ν

 


Translate this post