Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν την επίτευξη πυρηνικής σύντηξης με «κέρδος» (vid)

Κατηγορία ΘΕΜΑΤΑ, Φυσική-Κοσμολογία

ΦΥΣΙΚΗ/ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Posted by Youmagazine Staff

 

Επιστήμονες στις ΗΠΑ έκαναν μια «μεγάλη επιστημονική ανακάλυψη» στην έρευνα για την πυρηνική σύντηξη.

Η σημαντική επιστημονική ανακάλυψη σημειώθηκε τις τελευταίες δύο εβδομάδες. Image: LLNL

v

ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ των ΗΠΑ είπε ότι θα ανακοινώσει μια «μεγάλη επιστημονική ανακάλυψη» αυτή την εβδομάδα, με τα μέσα ενημέρωσης να αναφέρουν ότι ένα ομοσπονδιακό εργαστήριο έκανε πρόσφατα ένα σημαντικό βήμα όσον αφορά την πυρηνική σύντηξη.

Οι Financial Times ανέφεραν την Κυριακή ότι επιστήμονες στο Εθνικό Εργαστήριο Lawrence Livermore (LLNL) που εδρεύει στην Καλιφόρνια πέτυχαν «καθαρό ενεργειακό κέρδος» σε έναν πειραματικό αντιδραστήρα σύντηξης.

Μέχρι τώρα για να παραχθεί ενέργεια μέσω πυρηνικής σύντηξης, χρειαζόταν να δαπανηθεί περισσότερη ενέργεια από όση απέδιδε το πείραμα.

Αυτή ήταν η πρώτη φορά που οι ερευνητές παρήγαγαν με επιτυχία περισσότερη ενέργεια σε μια αντίδραση σύντηξης –οι ίδιες θερμοπυρηνικές αντιδράσεις μέσα από τις οποίες παράγει ενέργεια ο ήλιος– από ό,τι καταναλώθηκε κατά τη διάρκεια της διαδικασίας, ένα δυνητικά σημαντικό βήμα στην επιδίωξη παραγωγής ισχύος με μηδενικό αποτύπωμα άνθρακα.
ν

Ένα κυλινδρικό δοχείο hohlraum που περιέχει μια κάψουλα δευτερίου και τρίτιου. Image: Eddie Dewald / LLNL
v

Αν και η υπουργός Ενέργειας των ΗΠΑ Τζένιφερ Γκράνχολμ επιφυλάχθηκε να επιβεβαιώσει το δημοσίευμα των FT, τρεις φυσικοί που συμμετείχαν στο πείραμα είπαν στους FT ότι αντίδραση σύντηξης που παρήγαγε καθαρό ενεργειακό κέρδος 120% σημειώθηκε τις τελευταίες δύο εβδομάδες.

Η Washington Post ανέφερε αργότερα ότι δύο άτομα που γνωρίζουν τα της έρευνας επιβεβαίωσαν το επίτευγμα, με έναν επικεφαλής επιστήμονα της σύντηξης να λέει στην εφημερίδα: «Για τους περισσότερους από εμάς, ήταν θέμα χρόνου».

Η πυρηνική σύντηξη θεωρείται από ορισμένους επιστήμονες ως μια πιθανή ενέργεια του μέλλοντος, ιδιαίτερα καθώς παράγει λίγα απόβλητα και καθόλου αέρια θερμοκηπίου.

«Εάν αυτή η σημαντική ανακάλυψη είναι αληθινή, θα μπορούσε να αλλάξει το παιχνίδι στον κόσμο», έγραψε στο Twitter ο Ted Lieu, μέλος του Κογκρέσου από την Καλιφόρνια.

Η σύντηξη διαφέρει από τη σχάση, την τεχνική που χρησιμοποιείται σήμερα στους πυρηνικούς σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής, καθώς γίνεται με τη σύντηξη δύο ατομικών πυρήνων αντί της διάσπασης ενός.

Πυρηνική σύντηξη μπορούν να κάνουν μόνον ελαφρά στοιχεία, όπως τα ισότοπα του υδρογόνου. Με την θέρμανση αερίου υδρογόνου σε υψηλές θερμοκρασίες, προκαλούνται συγκρούσεις των πυρήνων των ατόμων του υδρογόνου, τόσο ορμητικές και βίαιες που τελικά αυτοί συνενώνονται δημιουργώντας σταδιακά, πυρήνες ενός άλλου στοιχείου (μεταστοιχείωση), του ηλίου, εκλύοντας ταυτόχρονα θερμική ενέργεια.

Οι εγκαταστάσεις σύντηξης στο Εθνικό Εργαστήριο Λώρενς στο Λίβερμορ (LLNL) αποτελούνται από σχεδόν 200 λέιζερ μεγέθους τριών γηπέδων ποδοσφαίρου, τα οποία βομβαρδίζουν ένα μικροσκοπικό σημείο με υψηλά επίπεδα ενέργειας για να ξεκινήσουν μια αντίδραση σύντηξης.
ν

ν

 


Translate this post