Τρόμος στην Ευρώπη: Το χειμώνα μπορεί να πεθάνουν εκατομμύρια άνθρωποι

Κατηγορία NEWS, Ευρώπη

ΕΥΡΩΠΗ

Posted by Youmagazine Staff

 

Ο ευρωπαϊκός χειμώνας προμηνύεται σκληρός, ενώ οι ελλείψεις σε ενέργεια και τρόφιμα μπορεί να κοστίσουν τη ζωή σε εκατομμύρια ανθρώπους.

Ο φετινός χειμώνας προμηνύεται δύσκολος για την Ευρώπη. Image: Supplied

v

Ο ΧΕΙΜΩΝΑΣ εφέτος προμηνύεται σκληρός για την Ευρώπη, καθώς λόγω της ενεργειακής κρίσης και των επακόλουθων ελλείψεων σε τρόφιμα διακυβεύονται οι ζωές εκατομμυρίων ανθρώπων.

Ενεργειακή κρίση. Το να κάνουμε προβλέψεις πόσο θα αυξηθεί το ενεργειακό κόστος είναι σαν να προσπαθούμε να διαβάσουμε το μέλλον κρατώντας… φύλλα δάφνης, όπως η Πυθία. Το μόνο που γνωρίζουμε με βεβαιότητα είναι ότι τους τελευταίους μήνες, για τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά, το κόστος του φυσικού αερίου και της ηλεκτρικής ενέργειας έχει αυξηθεί σε μη βιώσιμα επίπεδα. Ούτε κατά τη διάρκεια του πετρελαϊκού σοκ της δεκαετίας του ’70  δεν είχαν φτάσει οι τιμές σε τέτοια επίπεδα.

Η κατάσταση πανευρωπαϊκά επιδεινώνεται και από το γεγονός ότι το ευρώ υποχωρεί σε ιστορικό χαμηλό έναντι του δολαρίου, με το οποίο γίνονται οι συναλλαγές στα πετρελαιοειδή. Η φθίνουσα εμπιστοσύνη των επενδυτών στην ευρωζώνη θεωρείται ένας από τους κύριους λόγους υποχώρησης του ενιαίου ευρωπαϊκού νομίσματος.

Το ευρώ γίνεται μάλιστα γίνεται όλο και πιο αδύναμο έναντι και του Ελβετικού φράγκου. Αυτή την εβδομάδα, ένα ευρώ άξιζε μόνο 0,9605 φράγκα, που αποτελεί  ιστορικό χαμηλό. Για την ιστορία, στα μέσα Σεπτεμβρίου πέρυσι, πληρώνονταν 1.0932 φράγκα για ένα ευρώ.

Ήδη έχουν παρουσιαστεί ελλείψεις τροφίμων λόγω του πολέμου στην Ουκρανία. Σύμφωνα με έκθεση του ΟΗΕ, 94 χώρες, όπου ζουν περίπου 1,6 δισ. άνθρωποι, είναι σοβαρά εκτεθειμένες στη νέα οικονομική κρίση. Ο πόλεμος οξύνει επίσης την κρίση στην εφοδιαστική αλυσίδα.

Από όλες τις χώρες της Ευρώπης, αυτή που κινδυνεύει περισσότερο είναι η Βρετανία.
v

Ο δήμαρχος του Λονδίνου προειδοποιεί ότι μπορεί να πεθάνουν εκατομμύρια άνθρωποι από την πείνα και το κρύο. Image: Supplied

ν

Ο δήμαρχος του Λονδίνου κρούει τον κώδωνα του κινδύνου

Εκατομμύρια άνθρωποι στο Ηνωμένο Βασίλειο ενδέχεται να μην μπορούν να βάλουν φαγητό στο τραπέζι και να ζεστάνουν τα σπίτια τους αυτόν τον χειμώνα, εάν δεν παρέμβει η κυβέρνηση, δήλωσε ο δήμαρχος του Λονδίνου Σαντίκ Καν.

«Δεν έχουμε ζήσει τίποτα παρόμοιο στο παρελθόν», έγραψε ο Kαν στο Twitter, αναφερόμενος στην άνοδο των τιμών της ενέργειας και στον πληθωρισμό που έχει υπερβεί το 10%.

«Αντιμετωπίζουμε έναν χειμώνα όπου εκατομμύρια πολίτες δεν θα μπορούν καν να επιλέξουν θέρμανσης και φαγητού, καθώς η οικονομική τους κατάσταση είν αι τραγική και επιδεινώνεται συνεχώς», πρόσθεσε.

«Αυτό δεν επιτρέπεται να συμβεί», συνέχισε ο δήμαρχος, προσθέτοντας ότι η βρετανική κυβέρνηση «πρέπει να παρέμβει ώστε οι άνθρωποι να μπορούν να καλύψουν τις βασικές τους ανάγκες».

Συνόδευσε την ανάρτηση με στοιχεία από την ενεργειακή συμβουλευτική εταιρεία Auxilione, που προβλέπει ότι οι λογαριασμοί ενέργειας στο Ηνωμένο Βασίλειο θα αυξηθούν κατά 80% τον Οκτώβριο, ξεπερνώντας τις 3.600 λίρες (4.250 ευρώ) ετησίως κατά μέσο όρο. Για σύγκριση, το ανώτατο όριο που όρισε η ρυθμιστική αρχή της ενεργειακής βιομηχανίας, η Ofgem, τον Οκτώβριο του 2021 ήταν 1.400 λίρες ετησίως.
ν


ν

Ο χειμώνας έρχεται για το Ηνωμένο Βασίλειο

Ένας άλλος που κρούει τον κώδωνα του κινδύνου είναι ο Bill Blain αρθρογράφος του MorningPorridge.com. Συγκεκριμένα αναφέρει:
ν

«Πες τους ότι ο Βορράς θυμάται. Πες τους ότι έρχεται ο χειμώνας», γράφει στο άρθρο του ο Bill Blain. Image: Supplied
ν

Οι προοπτικές για το Ηνωμένο Βασίλειο φαίνονται όλο και πιο ζοφερές. Υπάρχουν λίγοι λόγοι για να ελπίζουμε ότι η νέα κυβέρνηση μπορεί να αντιστρέψει τους αυξανόμενους φόβους των καταναλωτών, τον στασιμοπληθωρισμό και την αυξανόμενη αίσθηση παρακμής.

Χθες η μέρα ήταν κρύα, υγρή και γκρίζα. Το ξαφνικό τέλος του ένδοξου καλοκαιριού υπογραμμίζει πόσο σκοτεινή και ζοφερή έχει γίνει η διάθεση στο Ηνωμένο Βασίλειο. Η καταναλωτική εμπιστοσύνη έχει καταρρεύσει σε επίπεδα που δεν έχουν παρατηρηθεί από τη δεκαετία του 1970.

Το Λονδίνο έχει ακινητοποιηθεί λόγω των απεργιών του μετρό και των τρένων. Δεν είναι μόνο η κρίση κόστους ζωής –η οποία, για να είμαι ειλικρινής, μόλις άρχισε και θα χειροτερεύει πολύ όσο προχωρά ο χειμώνας– αλλά ότι οι άνθρωποι χάνουν την εμπιστοσύνη τους στους σάπιους μηχανισμούς της οικονομίας, στην απουσία ηγεσίας και στο αυξανόμενο αίσθημα ότι τα πράγματα θα χειροτερέψουν.

Η χώρα αισθάνεται να βυθίζεται σε μια απειλητική καταιγίδα ενέργειας που αποπνέει ασφυκτική απόγνωση. Τα πάντα στη Βρετανία είναι διαλυμένα: το NHS (Εθνικό Σύστημα Υγείας) είναι ανεπαρκές για να περιθάλψει ασθενείς, τα υπερβολικά ποσοστά θνησιμότητας δείχνουν καρκίνους που δεν υποβλήθηκαν σε θεραπεία, καρδιακές παθήσεις και άλλες ασθένειες από το lockdown, οι οποίες τώρα ξεπερνούν κατά πολύ τους θανάτους από Covid. Η αστυνομία είναι τόσο υπερφορτωμένη που έχει σταματήσει ακόμη και να ασχολείται με τη διερεύνηση των εγκλημάτων, ενώ τα αεροδρόμια είναι μπλοκαρισμένα, τα τρένα δεν λειτουργούν και οι δημόσιες υπηρεσίες υπολειτουργούν, έτσι που δεν μπορείτε να ανανεώσετε το διαβατήριο ή την άδεια οδήγησης…

Μια όχι και τόσο κολακευτική εικόνα για την άλλοτε κραταιά βρετανική αυτοκρατορία που δείχνει να βρίσκεται στην ίδια κατάσταση υγείας με την 96χρονη βασίλισσά της.
ν

Η Ρωσία κλείνει τον αγωγό Nord Stream μέσω του οποίου η Ευρώπη προμηθευόταν φυσικό αέριο. «Αγοράστε φυσικό αέριο από τους Αμερικάνους», λένε τώρα οι Ρώσοι στους Ευρωπαίους. Image: Supplied

ν

Η μεταφορά ρωσικού φυσικού αερίου στην ΕΕ μέσω του Nord Stream θα σταματήσει – Gazprom

Ο ρωσικός ενεργειακός κολοσσός Gazprom ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι η μεταφορά φυσικού αερίου προς την Ευρωπαϊκή Ένωση μέσω του αγωγού Nord Stream 1 θα σταματήσει από τις 31 Αυγούστου έως τις 2 Σεπτεμβρίου για συντήρηση.

«Στις 31 Αυγούστου, η μοναδική λειτουργική μονάδα συμπιεστή αερίου Trent 60 θα τεθεί εκτός λειτουργίας για τρεις ημέρες λόγω εργασιών συντήρησης», δήλωσε η εταιρεία, σημειώνοντας ότι όλες οι επισκευές θα πραγματοποιηθούν από κοινού με ειδικούς της γερμανικής Siemens που συμμετείχα στην κατασκευή.

Η Gazprom πρόσθεσε ότι: «Με την ολοκλήρωση των εργασιών και την απουσία τεχνικών δυσλειτουργιών της μονάδας, η μεταφορά φυσικού αερίου θα αποκατασταθεί στο επίπεδο των 33 εκατομμυρίων κυβικών μέτρων την ημέρα».

Αυτό πρακτικά αντιπροσωπεύει περίπου το 20% της πλήρους χωρητικότητας του αγωγού!

Μετά την ανακοίνωση της Παρασκευής 19 Αυγούστου, οι τιμές του ευρωπαϊκού φυσικού αερίου εκτοξεύτηκαν, σημειώνοντας νέο άλμα 7% πάνω από τα 2.600 δολάρια τα 1.000 κυβικά μέτρα.
ν

Η Βενεζουέλα σταματά τις αποστολές πετρελαίου στην Ευρώπη. Image: Supplied

ν

Η Βενεζουέλα σταματά τις αποστολές πετρελαίου στην Ευρώπη

Σαν σύμμαχος της Ρωσίας, η Βενεζουέλα θα σταματήσει τις αποστολές πετρελαίου στην Ευρώπη, μετά από δύο χρόνια αμερικανικών κυρώσεων, στο πλαίσιο μιας συμφωνίας που της επιτρέπει να πουλάει πετρέλαιο για ελάφρυνση χρέους.

Ωστόσο, η κυβέρνηση της χώρας έχει πλέον αναστείλει αυτές τις αποστολές, λέγοντας ότι δεν ενδιαφέρεται πλέον να δίνει πετρέλαιο έναντι του χρέους και αντ’ αυτού ζητά διυλισμένα καύσιμα από Ιταλούς και Ισπανούς παραγωγούς σε αντάλλαγμα για αργό.

Τα πράγματα γίνονται ακόμη χειρότερα για την Ευρώπη, καθώς οι αυξημένες εξαγωγές πετρελαίου και φυσικού αερίου του Ιράν προς τα δυτικά εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από την προσωρινή πυρηνική συμφωνία, αλλά όπως είπε πρόσφατα η Goldman Sachs, μια τέτοια συμφωνία είναι απίθανη σύντομα, καθώς οι προθεσμίες για τις προτάσεις δεν έχουν τηρηθεί και η ισραηλινή κυβέρνηση καλεί τους  Αμερικανούς διαπραγματευτές να «αποχωρήσουν».
ν

Ο φετινός χειμώνας θα αντιμετωπιστεί με… καυσόξυλα. Image: Supplied

ν

Ο χειμώνας θα αντιμετωπιστεί με.. καυσόξυλα!

Οι τιμές του φυσικού αερίου τετραπλασιάστηκαν φέτος σε όλη την Ευρώπη. Κοιτάζοντας τον επερχόμενο χειμώνα και φανταζόμενοι τα νέα ύψη που μπορεί να φτάσουν οι τιμές ενέργειας, οι καταναλωτές αρχίζουν να επιλέγουν μια εναλλακτική (όσο και αρχαία) μορφή ενέργειας – το ξύλο. Τεράστια ζήτηση για ξυλεία και για ξυλόσομπες, έχει παρουσιαστεί σε αρκετές δυτικές χώρες.

Στη Γερμανία, όπου τα μισά  σπίτια θερμαίνονται με φυσικό αέριο, οι κάτοικοι στρέφονται τώρα σε μια πιο ασφαλή πηγή ενέργειας. Οι πωλητές καυσόξυλων λένε ότι μετά βίας καλύπτουν τη ζήτηση. Στη χώρα σημειώθηκε επίσης αύξηση της παράνομης υλοτομίας και των κρουσμάτων κλοπής ξύλων.

Στην Ολλανδία και το Βέλγιο οι κάτοικοι αγοράζουν ξύλα από τώρα, ενώ οι τιμές συνεχώς ανεβαίνουν. Στη Δανία, ένας τοπικός κατασκευαστής εστιών θέρμανσης δήλωσε ότι τα κέρδη φέτος προβλέπεται να φτάσουν πάνω από τα 16 εκατ. κορώνες (2 εκατ. ευρώ), έναντι 2,4 εκατομμυρίων το 2019 – μια τεράστια διαφορά.

Ακόμη και η Ουγγαρία, που δεν υποστήριξε την –ανόητη‒ απόφαση της ΕΕ για κυρώσεις κατά της Ρωσίας, και συμφώνησε με τη Μόσχα αυτό το καλοκαίρι μια νέα αγορά φυσικού αερίου, προετοιμάζεται για έναν σκληρό χειμώνα. Η χώρα ανακοίνωσε την απαγόρευση εξαγωγής καυσόξυλων και χαλάρωσε ορισμένους περιορισμούς στην υλοτομία.
ν

Στην Ελβετία προετοιμάζονται για χειμερινές ταραχές. Image: Supplied

ν

Η ελβετική αστυνομία προειδοποιεί για χειμωνιάτικες ταραχές

Η Ελβετία, αν και ουδέτερη, έκανε το λάθος να ακολουθήσει την μοιραία πολιτική των κυρώσεων κατά της Ρωσίας (λάθος διότι η σύγκρουση Ρωσίας και Ουκρανίας είναι εσωτερικό πρόβλημα και όχι διεθνές, αφού η Ουκρανία είναι η κοιτίδα των Ρώσων) με αποτέλεσμα να κινδυνεύει να παγώσει η χώρα αυτή των Άλπεων.

Αρχές και αστυνομία θεωρούν βέβαιο ότι οι Ελβετοί θα επαναστατήσουν με τον ερχομό του χειμώνα, καθώς θα βρεθούν αντιμέτωποι με πολικές θερμοκρασίες, με το θερμόμετρο να δείχνει 60° υπό το μηδέν.

«Οι Ελβετοί μπορεί να επαναστατήσουν και να καταφύγουν σε λεηλασίες εάν η χώρα πληγεί από μια σοβαρή ενεργειακή κρίση αυτό το χειμώνα», δήλωσε ο αρχηγός της αστυνομίας ενός από τα καντόνια του το Σάββατο στα τοπικά μέσα ενημέρωσης.

Ο Φρέντι Φάσλερ, επικεφαλής του Τμήματος Ασφάλειας και Δικαιοσύνης στο καντόνι του Σεν Γκάλεν, δήλωσε στη γερμανική εφημερίδα Blick ότι ένα μπλακ άουτ θα είχε «τεράστιες συνέπειες».

«Φανταστείτε να μην μπορείτε να κάνετε ανάληψη χρημάτων από το ΑΤΜ, να μην μπορείτε πλέον να πληρώνετε με την κάρτα στο κατάστημα που ψωνίζετε ή στο βενζινάδικο για να βάλετε βενζίνη. Η θέρμανση σταματά να λειτουργεί. Κάνει παγωνιά. Οι δρόμοι είναι σκοτεινοί. Είναι αυτονόητο ότι ο κόσμος θα επαναστατήσει και θα αρχίσουν οι λεηλασίες», είπε ο αρχηγός, προσθέτοντας ότι οι αρχές της χώρας θα πρέπει να προετοιμαστούν για τέτοια ακραία σενάρια σαν συνέπεια ενός black out.
ν

Για την ενεργειακή κρίση και την αύξηση των τιμών φταίνε οι ΗΠΑ και όχι η Ρωσία. Image: Supplied

ν

Ποιος φταίει γι’ αυτές τις ελλείψεις; Η Ρωσία ή οι ΗΠΑ;

Οι κάτοικοι των Ηνωμένων Πολιτειών όπως και οι Ευρωπαίοι, οι Αυστραλοί και οι Καναδοί ακούν επανειλημμένα ότι για όλες αυτές τις ελλείψεις φταίει η Ρωσία.

Στην πραγματικότητα είναι οι ΗΠΑ που έχουν καταδικάσει την Ευρώπη στην πείνα και το κρύο.

Η Ουάσιγκτον έχει προκαλέσει μεγάλες βλάβες στο ευρωπαϊκό μπλοκ για να εξυπηρετήσει τα δικά της συμφέροντα.

Και αυτό φαίνεται από την κατρακύλα του ευρώ και την άνοδο του δολαρίου.

Ουσιαστικά, οι Ηνωμένες Πολιτείες έστησαν παγίδα στην Ευρωπαϊκή Ένωση με αφορμή τον πόλεμο στην Ουκρανία. Γιατί τα μέτρα που πήρε η Ευρώπη εναντίον της Ρωσίας στην ουσία έγιναν μπούμερανγκ και χτυπούν τώρα στην Ευρώπη.

Ένα παράδειγμα. Το φυσικό αέριο στις ΗΠΑ κοστίζει 333 δολάρια τα 1.000 κυβικά μέτρα. Η Ουάσιγκτον, όμως, το πουλάει στην Ευρώπη σε τιμή που είναι 7,3 φορές υψηλότερη, καθιστώντας έτσι την οικονομία της ΕΕ μη ανταγωνιστική. Σαν αποτέλεσμα ο ετήσιος πληθωρισμός της ευρωζώνης έφτασε το 8,9%.
ν

Η Ευρωπαϊκή Ένωση κινδυνεύει να διαλυθεί, καθώς είναι στηριγμένη πάνω στην απληστία. Image: Supplied

ν

Μια αδύναμη Ευρώπη

Αυτό οφείλεται στο ότι η ΕΕ δεν είναι μια ένωση ισότιμων χωρών ή μια ομοσπονδία κρατών με εκλεγμένο κοινό πρόεδρο που να μπορεί να πάρει αποφάσεις, με συγκροτημένη κυβέρνηση και με ένα πραγματικό κοινοβούλιο που να νομοθετεί, αλλά είναι μια συμμορία και μάλιστα ακέφαλη, που συγκροτήθηκε την περίοδο του Ψυχρού Πολέμου, χωρίς αξίες και χωρίς κάποιο ηθικό έρεισμα, στηριγμένη μόνο στο κέρδος και την απληστία. Όσο για τη Γερμανία, που υποτίθεται ότι ηγείται, στη πραγματικότητα είναι μια χώρα υπόδουλη στις ΗΠΑ, εξαιτίας των δύο παγκοσμίων πολέμων που προκάλεσε.

Ουσιαστικά η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι άθυρμα του ΝΑΤΟ, δηλαδή του Αγγλοσαξονικού παράγοντα που λύνει και δένει και αποφασίζει με βάση την ψύχωση που έχει με τους Ρώσους.

Ουσιαστικά η Ευρωπαϊκή Ένωση αποτελείται από χώρες που είναι κυρίαρχες μόνο κατ’ όνομα.

Για το λόγο αυτό κινδυνεύει να διαλυθεί.

Μια πραγματική Ευρωπαϊκή Ένωση θα έπρεπε να περιλαμβάνει στους κόλπους της και την Ρωσική Ομοσπονδία.

Μόνο έτσι η Ευρώπη θα αποκτούσε ανεξαρτησία και πραγματική δύναμη και θα μπορούσε να ατενίζει το μέλλον με αισιοδοξία.
ν

 


Translate this post