Ο ρωσικός στρατός κατέλαβε τον πυρηνικό σταθμό του Τσερνόμπιλ (video)

Κατηγορία NEWS, Ευρώπη, Κόσμος

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Posted by Youmagazine Staff

 

Με μια αιφνιδιαστική κίνηση οι ρωσικές δυνάμεις κατέλαβαν τον πυρηνικό σταθμό του Τσερνόμπιλ, κατά την πρώτη ημέρα της εισβολής στην Ουκρανία.

Το Τσερνόμπιλ σήμερα. Image: Genya Savilov / AFP

v

Η ΟΥΚΡΑΝΙΑ ανακοίνωσε ότι οι ρωσικές δυνάμεις κατέλαβαν τον πυρηνικό σταθμό του Τσερνόμπιλ μετά από «σθεναρή» αντίσταση, κατά την πρώτη ημέρα της εισβολής του Κρεμλίνου στον πρώην Σοβιετικό γείτονά του.

Η επίθεση στην Ουκρανία συνεχίστηκε κατά τη διάρκεια της νύχτας, με τις ρωσικές δυνάμεις να εξαπολύουν πυραυλικές επιθέσεις στην πρωτεύουσα Κίεβο, την πόλη Χάρκοβο και σε όλες τις κεντρικές και ανατολικές περιοχές της χώρας.

Οι Ρώσοι κατέχουν:

Την επαρχία Ντονμπάς (Ντονιέσκ και Λουχάνσκ)

 Το Κίεβο, καθώς και το εκεί διεθνές αεροδρόμιο

 Την Οδησσό και την Μαριούπολη

 Την Χερσώνα, όπου δεν συνάντησαν αντίσταση

 Την Senkivka, στα σύνορα Ουκρανίας-Λευκορωσίας

 Το Τσερνόμπιλ, που έτσι κι αλλιώς ανήκε στους Ρώσους

 Το Χάρκοβο
ν

ν

Η κατάληψη του Τσερνόμπιλ

Ο πρώην πυρηνικός σταθμός ηλεκτροπαραγωγής του Τσερνόμπιλ καταλήφθηκε από τους Ρώσους μετά από μια «σθεναρή» αντίσταση, καθώς η επίθεση στην Ουκρανία συνεχίζεται κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Οι Ρώσοι χτυπούν απρόβλεπτα σε διάφορα σημεία της Ουκρανίας, ενώ μεγάλο μέρος του ουκρανικού στρατού ή έχει παραδοθεί ή έχει προσχωρήσει στους Ρώσους.

Παρατηρητές εκτιμούν ότι η Ρωσία θέλει τον έλεγχο του εργοστασίου για να στείλει στο ΝΑΤΟ το μήνυμα να μην επέμβει.

Είναι επίσης μια στρατηγικής σημασίας τοποθεσία για τη Μόσχα, καθώς βρίσκεται κατά μήκος της ταχύτερης διαδρομής από τη Λευκορωσία προς την ουκρανική πρωτεύουσα, Κίεβο.
ν


ν

Στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης άρχισαν να κυκλοφορούν εικόνες με ρωσικά τανκς που κινούνται στην κοντινή πόλη Πρίπιατ, όπου και ο πυρηνικός σταθμός του Τσερνόμπιλ. Η πόλη των 50.000 κατοίκων εκκενώθηκε, το απόγευμα της 27ης Απριλίου 1986, την επομένη της ημέρας της καταστροφής του Τσερνόμπιλ.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν είπε κατά τη διάρκεια ζωντανής ομιλίας ότι η πτώση του Τσερνόμπιλ και η ευρύτερη εισβολή είναι μια «βίαιη επίθεση στον λαό της Ουκρανίας χωρίς να υπάρχει αιτία».

Ο Μπάιντεν είπε ότι θα επιβάλλει σκληρές οικονομικές κυρώσεις στη Ρωσία, της οποίας η ικανότητα να συναλλάσσεται και να διεξάγει επιχειρηματικές δραστηριότητες χρησιμοποιώντας δολάρια, ευρώ και αγγλικές λίρες θα περιοριστεί.

Ωστόσο, αυτό είχε είχε προβλεφτεί από τον Πούτιν, ο οποίος από το περασμένο έτος άρχισε να ξεφορτώνεται τα διαθέσιμα της ρωσικής κεντρικής τράπεζας σε δολάρια, αγοράζοντας μεγάλες ποσότητες χρυσού.

Ήδη η τιμή του χρυσού άρχισε να ανεβαίνει.

Η κίνηση της Ρωσίας διαμορφώνει ένα νέο κόσμο

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, δήλωσε ότι «οι αποφάσεις των επόμενων ημερών θα διαμορφώσουν τον κόσμο μας».

Κατηγόρησε την ρωσική επίθεση ως παραβίαση των αρχών του καταστατικού του ΟΗΕ και είπε ότι η Ρωσία δεν δείχνει κανένα ενδιαφέρον να υποχωρήσει – αν και δεν είναι πολύ αργά για να το κάνει.

Από την πλευρά της η Ρωσία ανακοίνωσε ότι είναι έτοιμη να δεχτεί την παράδοση της υπόλοιπης Ουκρανίας, ώστε να αποφευχθεί η άσκοπη αιματοχυσία.

Άσυλο στη Βρετανία ζήτησε ο Ζελένσκι

Άσυλο στον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντιμίρ Ζελένσκι δέχτηκε να δώσει ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον, μετά από αίτημα του πρώτου.

Αυτό ανέφερε ο Μπόρις Τζόνσον λέγοντας ότι ο Ουκρανός πρόεδρος είναι ευπρόσδεκτος στο Λονδίνο όταν το θελήσει.

Το αίτημα Ζελένσκι έρχεται μετά τα όσα ανακοίνωσε ο Αυστριακός πρόεδρος Καρλ Νεχάμερ ο οποίος είπε ότι ο Ουκρανός πρόεδρος του διεμήνυσε σε τηλεφωνική τους συνομιλία: «Δεν ξέρω για πόσο ακόμη η χώρα μου θα συνεχίσει να υπάρχει», κάτι που σημαίνει πως ο Ζελένσκι ήδη προετοιμάζει τη φυγή του.
ν

ν

 


Translate this post