Μπάιντεν και Πούτιν δέχτηκαν την πρόταση Μακρόν για συνάντηση κορυφής

Κατηγορία NEWS, Κόσμος

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Posted by Youmagazine Staff

 

Ο Γάλλος πρόεδρος ζήτησε την Κυριακή από τους δύο εμπλεκόμενους στην κρίση της Ουκρανίας να δώσουν μια ακόμη ευκαιρία στην ειρήνη.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν συναντήθηκαν στη Villa La Grange στις 16 Ιουνίου 2021 στη Γενεύη της Ελβετίας. Image: CNN

v

Ο ΡΩΣΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ Βλαντίμιρ Πούτιν και ο Αμερικανός ομόλογός του Τζο Μπάιντεν συμφώνησαν και οι δύο να συναντηθούν για να συζητήσουν την αποκλιμάκωση της σύγκρουσης στην Ουκρανία, ανέφερε το Μέγαρο των Ηλυσίων σε ανακοίνωσή του το βράδυ της Κυριακής.

Ο Εμανουέλ Μακρόν «πρότεινε να πραγματοποιηθεί μια σύνοδος κορυφής κατ’ αρχήν μεταξύ του προέδρου Μπάιντεν και του προέδρου Πούτιν και στη συνέχεια με τους άλλους ενδιαφερόμενους για να συζητηθεί η ασφάλεια και η στρατηγική σταθερότητα στην Ευρώπη», αναφέρει η ανακοίνωση.

«Οι πρόεδροι Μπάιντεν και Πούτιν αποδέχτηκαν κατ’ αρχήν και οι δύο μια τέτοια σύνοδο κορυφής», συνεχίζει η ανακοίνωση.

Ωστόσο, η συνάντηση «θα πραγματοποιηθεί μόνο υπό την προϋπόθεση ότι η Ρωσία δεν θα εισβάλει στην Ουκρανία», προσθέτει η ανακοίνωση.

Η σύνοδος κορυφής, εφόσον πραγματοποιηθεί, θα προετοιμαστεί από τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ και τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν κατά τη συνάντησή τους που αναμένεται την Πέμπτη 24 Φεβρουαρίου.

Σιωπή από την πλευρά του Κρεμλίνου

Ενώ το Κρεμλίνο δεν έχει κάνει ακόμη κάποιο σχόλιο, η Γραμματέας Τύπου του Λευκού Οίκου Τζεν Ψάκι επιβεβαίωσε ότι ο πρόεδρος Μπάιντεν «αποδέχθηκε κατ’ αρχήν μια συνάντηση με τον πρόεδρο Πούτιν μετά από συνάντηση [Μπλίνκεν-Λαβρόφ], και εάν, στο μεταξύ, δεν έχει συμβεί εισβολή».

Ο Γάλλος πρόεδρος ενημέρωσε τον Αμερικανό ομόλογό του το απόγευμα της Κυριακής, αφού πρώτα συνομίλησε με τον Βλαντίμιρ Πούτιν και τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι. Η συνομιλία διήρκεσε μόλις 15 λεπτά.

Στη συνομιλία του με τον Πούτιν νωρίτερα την ίδια μέρα, ο Μακρόν προσφέρθηκε να μεσολαβήσει για τη διεξαγωγή συνομιλιών κατά το Πρότυπο της Νορμανδίας (Normandy Format) «τις επόμενες ώρες» για να εξασφαλιστεί εκεχειρία κατά μήκος της γραμμής επαφής στην αμφισβητούμενη περιοχή του Ντονμπάς στην ανατολική Ουκρανία. Το Κρεμλίνο επιβεβαίωσε ότι «οι δύο ηγέτες συμφώνησαν να διατηρήσουν επαφή σε διάφορα επίπεδα», αλλά δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες.
ν

Επαρχίες της Ουκρανίας στις οποίες είναι έντονο το ρωσικό στοιχείο. Image: Supplied

ν

Normandy Format

Οι συνομιλίες κατά το Πρότυπο της Νορμανδίας περιλαμβάνουν τέσσερις χώρες (Γερμανία, Ρωσία, Ουκρανία και Γαλλία), οι επικεφαλής των οποίων συναντήθηκαν ανεπίσημα κατά τη διάρκεια του εορτασμού της D-Day το 2014 στη Νορμανδία της Γαλλίας, σε μια προσπάθεια επίλυσης του πολέμου στο Ντονμπάς.

Ο Μακρόν μίλησε επίσης με τον Ζελένσκι, ο οποίος φέρεται να «επιβεβαίωσε την αποφασιστικότητά του να μην απαντά σε προκλήσεις και να σεβαστεί την κατάπαυση του πυρός», σύμφωνα με το Μέγαρο των Ηλυσίων.

Ο Μπάιντεν ισχυρίστηκε ξανά την Παρασκευή ότι οι αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών του είπαν ότι ο Πούτιν έχει πάρει την απόφαση να εισβάλει στην Ουκρανία τις επόμενες μέρες. Από την πλευρά της η Μόσχα έχει επανειλημμένα αρνηθεί ότι σκοπεύει να επιτεθεί στην Ουκρανία και χαρακτήρισε τους αμερικανικούς ισχυρισμούς «fake news».

Από την πλευρά του ο Ζελένσκι ζήτησε από τους Αμερικανούς να του δώσουν «πυρηνικά όπλα» για να χτυπήσει τη Ρωσία!
ν

 


Translate this post