Έρχεται νέο lockdown; Τα σενάρια της κυβέρνησης για τα Χριστούγεννα (vid)

Κατηγορία NEWS, Κορονοϊός

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Posted by Youmagazine Staff

 

Νέος εγκλεισμός στο σπίτι, είναι ένα από τα σενάρια που εξετάζει η κυβέρνηση για τα Χριστούγεννα. Θα ανακοινωθεί 6-12 Δεκεμβρίου.

Θα κάνουμε και εφέτος Μαύρα Χριστούγεννα; Image: Supplied

v

ΕΚΕΙ που λέγαμε ότι εφέτος θα κάνουμε Χριστούγεννα σαν άνθρωποι, ήρθε… ουρανοκατέβατη η μετάλλαξη Όμικρον από την Αφρική. Ούτε παραγγελία να την είχαν κάνει οι κυβερνήσεις, που ετοιμάζονται πλέον να επισπεύσουν τη λήψη πρόσθετων μέτρων μέσα στα Χριστούγεννα.

Στην κυβέρνηση έχει σημάνει συναγερμός, καθώς ακόμα υπάρχουν πολλοί «άγνωστοι Χ» στη νέα μετάλλαξη (για παράδειγμα δεν είναι σαφές το πόσο εύκολα μεταδίδεται).

Η βασική θέση της κυβέρνησης πως δεν θα γίνει νέο lockdown παραμένει σταθερή, παρά το ότι ορισμένα ευρωπαϊκά κράτη καταφεύγουν σε ανάλογες λύσεις (π.χ. Αυστρία, Σλοβακία).

Στόχος πάλι οι ανεμβολίαστοι

Ωστόσο, η νέα μετάλλαξη ‒που έχει ήδη εμφανιστεί στο Βέλγιο, στη Βρετανία, στη Γερμανία και στην Ιταλία‒ είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα επιταχύνει τη συζήτηση για πρόσθετα  μέτρα. Και αυτή τη φορά, τη νύφη θα την πληρώσουν πάλι οι ανεμβολίαστοι.

Μέσα στην εβδομάδα αναμένεται να γίνει στο κυβερνητικό στρατόπεδο μια πρώτη αποτίμηση για τα αποτέλεσμα των μέτρων που έχουν ήδη ληφθεί. Υπενθυμίζεται πως οι ανεμβολίαστοι δεν έχουν πλέον πρόσβαση όχι μόνο στους κλειστούς χώρους της εστίασης, αλλά και σε σινεμά, θέατρα, μουσεία κ.ά. Για την είσοδο στα εμπορικά καταστήματα, αλλά και στους ανοιχτούς χώρους της εστίασης, όσοι δεν έχουν κάνει το βήμα προς την «επιχείρηση Ελευθερία», πρέπει να προσκομίζουν μοριακό τεστ.

Το ενδεχόμενο να σφίξει περαιτέρω ο κλοιός ‒ώστε  να μην υπάρχει κορύφωση της επιδημίας μέσα στις γιορτές‒ κερδίζει έδαφος, μετά και την επιδείνωση των διαφόρων δεικτών.

Από το κυβερνητικό στρατόπεδο επισημαίνεται πως η  κεντρική στρατηγική δεν αλλάζει, ωστόσο δεν πρέπει να αποκλείονται  κάποιες σημειακές παρεμβάσεις. Πάντως το κρίσιμο στοίχημα δεν είναι άλλο από  την επιτάχυνση των εμβολιασμών τόσο με την πρώτη δόση (των ανεμβολίαστων) όσο και με την αναμνηστική δόση (των ήδη εμβολιασμένων), ενώ θα ακολουθήσει και 4η δόση τον Απρίλιο.

Αυτό αποκάλυψε το Σάββατο η πρόεδρος του ΕΙΝΑΠ Ματίνα Παγώνη, κατά τη διάρκεια τηλεοπτικής της συνέντευξης σε πρωινή εκπομπή. Η κα Παγώνη, εμφανίστηκε καθησυχαστική για τη νέα μετάλλαξη του κορονοϊού Όμικρον, επισημαίνοντας  μεταξύ άλλων πως «θα είναι λάθος για την κυβέρνηση να πάει σε lockdown με 67% του πληθυσμού εμβολιασμένο».

Ήδη 1,24 εκατομμύρια έχουν εμβολιαστεί και με την τρίτη δόση.

Rapid κάθε μέρα και στο… βάθος lockdown;

Αυστηρότερο πλέγμα μέτρων εξετάζεται για τους ανεμβολίαστους, με αύξηση του αριθμού των τεστ (μοριακών ή rapid) που θα πρέπει να κάνουν για να προσέρχονται στην εργασία τους.

Αυτή τη στιγμή  οι ανεμβολίαστοι κάνουν με δικά τους έξοδα δύο τεστ την εβδομάδα και υπάρχει το ενδεχόμενο να απαιτηθούν τρία τεστ (ή ακόμα και πέντε, αν υπάρξει σημαντική αύξηση των κρουσμάτων μέσα στο Δεκέμβριο).

Στα μέτρα που κερδίζουν έδαφος είναι να κλείσουν οι πόρτες και στους εξωτερικούς χώρους της εστίασης για όσους δεν έχουν κάνει το βήμα προς την «επιχείρηση Ελευθερία». Με μεγαλύτερη επιφύλαξη αντιμετωπίζονται προτάσεις για αυστηρό ωράριο σε εστίαση και διασκέδαση (μέτρο που εφαρμόζεται και σε αλλά ευρωπαϊκά κράτη), καθώς στην κυβέρνηση θέλουν να αποφύγουν οριζόντια μέτρα που θα αφορούν και στους εμβολιασμένους.

Σε περίπτωση που αυξηθεί περαιτέρω το επιδημιολογικό φορτίο, θα υπάρξουν αυστηρότεροι περιορισμοί και για την είσοδο στα εμπορικά καταστήματα όσων δεν έχουν εμβολιαστεί. Ένα από τα σενάρια που μπορεί να μπει στο τραπέζι είναι να απαιτείται  αρνητικό τεστ 24 ωρών για την είσοδο στα καταστήματα, ενώ προς το παρόν δεν προκρίνεται η επιστροφή του click away για τους ανεμβολίαστους.

Η υποχρεωτική χρήση μάσκας σε όλους στους εξωτερικούς χώρους είναι ένα μέτρο που μπορεί να εφαρμοστεί εύκολα, ενώ επί τάπητος είναι και η ενίσχυση της τηλεργασίας, σε περίπτωση που επιδεινωθούν τα επιδημιολογικά δεδομένα.

Όπως αναφέρει το Alert, τα νέα μέτρα θα ανακοινωθούν κατά πάσα πιθανότητα μεταξύ 6 και 12 Δεκεμβρίου, ενώ δεν αποκλείεται να επιβληθεί νέο lockdown, έτσι για να μην… παίρνει πολύ αέρα η μύτη μας!
v

ΤΡΟΜΑΚΤΙΚΗ ΕΙΔΗΣΗ! ΕΡΧΕΤΑΙ ΝΕΟ LOCKDOWN; ΔΕΙΤΕ ΠΟΤΕ | AlertTV.gr
v

ν

 


Translate this post