Τόκιο 2020: Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του… καναπέ που ξεκίνησαν χωρίς θεατές

Κατηγορία Ελλάδα, Κόσμος

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Posted by Youmagazine Staff

 

Η ελληνική αποστολή και τα δικά μας αστέρια. Οι 14 Έλληνες αθλητές που στοχεύουν μια θέση στο βάθρο.

Αγώνες ένα χρόνο μετά και χωρίς θεατές. Πηγή: YouTube

ν

ΓΙΑ ΟΠΟΙΟΝΔΗΠΟΤΕ αθλητή η συμμετοχή στους Ολυμπιακούς Αγώνες είναι η ύψιστη τιμή. Η απόλυτη ονείρωξη. Όσο κι αν έχει χαθεί το πνεύμα του Ολυμπισμού μέσα στη λαίλαπα της εμπορευματοποίησης, η παρουσία στους Αγώνες είναι η κορύφωση της καριέρας και η δικαίωση μιας πολυετούς προσπάθειας.

Η μεγαλύτερη γιορτή του αθλητισμού θα διεξαχθεί με ένα χρόνο καθυστέρηση, αλλά οι Αγώνες του Τόκιο (23/7 έως 8/8) δεν θα θυμίζουν σε τίποτα τις προηγούμενες διοργανώσεις. Τόσο ως προς τους συμμετέχοντες όσο και ως προς δισεκατομμύρια των (τηλε)θεατών που θα τους παρακολουθήσουν.

Το πείραμα του Euro 2020 (που επίσης έγινε ένα χρόνο μετά) και η παρουσία του κόσμου στις κερκίδες των ποδοσφαιρικών γηπέδων είχαν δημιουργήσει την αίσθηση ότι και οι 32οι σύγχρονοι Ολυμπιακοί Αγώνες θα μπορέσουν να έχουν κάτι από τη λάμψη του παρελθόντος.

Η σκληρή πραγματικότητα όμως θέλει τους Αγώνες του Τόκιο να περνούν στην Ιστορία για τους λάθος λόγους, καθώς θα είναι η πρώτοι που θα διεξαχθούν χωρίς την παρουσία θεατών. Και ο λόγος είναι ο ίδιος ουσιαστικά που οδήγησε στην περσινή αναβολή τους: η παραφροσύνη του κορονοϊού. Η αλματώδης άνοδος των κρουσμάτων στη Χώρα του Ανατέλλοντος Ηλίου οδήγησε την κυβέρνηση της χώρας σε μια νέα οδυνηρή απόφαση. Έχοντας ήδη απαγορεύσει την είσοδο ξένων τουριστών-φιλάθλων, ανακοίνωσε και επίσημα την απόφασή της να μην επιτραπεί η είσοδος και των ντόπιων στις ολυμπιακές εγκαταστάσεις. Έτσι, όλα τα αγωνίσματα θα θυμίζουν κάτι από… βουβό κινηματογράφο. Παρ’ όλο που κόστισαν δισεκατομμύρια.
ν

Η ελληνική αποστολή εισέρχεται πρώτη στο στάδιο. Πηγή: YouTube

ν

Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΚΑΙ ΤΑ ΑΣΤΕΡΙΑ ΤΗΣ

Η αποστολή της Ελλάδας στο Τόκιο περιλαμβάνει 83 αθλητές σε 17 αθλήματα, με τον στίβο να έχει τη μερίδα του λέοντος καθώς θα συμμετάσχουν 20 αθλητές και αθλήτριες.

Συγκριτικά με τους Αγώνες στο Ρίο υπάρχει μια μικρή μείωση (είχαμε στείλει 95 αθλητές), ωστόσο τέσσερα χρόνια αργότερα φαίνεται να υπάρχει πολύ μεγαλύτερη ποιότητα, ενώ έχουμε εκπροσώπηση και σε δύο επιπλέον αθλήματα. Και ο στόχος είναι να φτάσουμε τουλάχιστον την επίδοση του Ρίο όπου είχαμε 6 μετάλλια, αλλά και να έχουμε μεγαλύτερη παρουσία σε τελικούς αγωνισμάτων.

Σε μια διοργάνωση όπου η προετοιμασία των αθλητών πραγματοποιήθηκε κάτω από εξαιρετικά αντίξοες συνθήκες, αφού η πανδημία έβαζε συνεχώς εμπόδια, κάνοντας το ήδη δύσκολο έργο τους να μοιάζει με άθλο, η επιτυχία φαντάζει ακόμη πιο μεγάλη.

Οι σημαντικότεροι Έλληνες αθλητές που κατόρθωσαν να βρίσκονται στο σπουδαιότερο αθλητικό ραντεβού έχοντας γεμίσει τις αποσκευές τους με την ελπίδα να επιστρέψουν με μεγάλες διακρίσεις είναι οι ακόλουθοι:

Λευτέρης Πετρούνιας

Κρίκοι – Σημαιοφόρος της ελληνικής αποστολής

«Το μόνο που σκέφτομαι είναι να πάμε δυνατά για το επόμενο χρυσό μετάλλιο. Νιώθω ευγνώμων και ευλογημένος που κατάφερα να προκριθώ μετά από όλο αυτό τον Γολγοθά, και πάμε στο Τόκιο για να το φέρουμε πίσω back to back.

»Η σύζυγός μου και τα παιδιά μου είναι η δύναμή μου. Η Βασιλική ούσα αθλήτρια, πρωταθλήτρια και υπερ-πρωταθλήτρια έχει προσφέρει τη στήριξή της στην οικογένειά μας και σε εμένα προσωπικά. Στεκόταν και παραμένει τόσο καιρό δίπλα μου σαν βράχος. Της οφείλω πάρα πολλά που βρίσκομαι εδώ. Όμως είμαι και ευγνώμων που ο κόσμος έχει αγκαλιάσει την προσπάθειά μου. Μόνο ένα “ευχαριστώ” μπορώ να πω και το λιγότερο που μπορώ να κάνω είναι να φέρω άλλο ένα Ολυμπιακό μετάλλιο. Εξάλλου, νιώθω τεράστια τιμή που θα κρατήσω τη σημαία μας στο Τόκιο, καθώς εκπληρώνεται ένα όνειρο που είχα από παιδί».

Κατερίνα Στεφανίδη

Στίβος – Άλμα επί κοντώ

«Η προσπάθεια να ανέβεις ακόμη πιο ψηλά δεν σταματάει ποτέ. Με καλή προετοιμασία και καλή ψυχολογία μπορούμε να τα καταφέρουμε. Σίγουρα στόχος μου είναι το χρυσό μετάλλιο και αν το πάρω, θα το αφιερώσω στον άνδρα μου και προπονητή μου, Μίτσελ Κρίερ, που κατάφερε έπειτα από ενάμιση χρόνο τραυματισμού να μπορώ να ξανακάνω επί κοντώ. Υπάρχει ήδη η εμπειρία του να έχεις αγωνιστεί σε Ολυμπιακούς Αγώνες, να έχεις ζήσει το Χωριό, τα λεωφορεία κ.λπ. Πράγματα που μπορεί να μην τα σκέφτεται ο κόσμος και να φαίνονται αστεία, αλλά είναι μεγάλο αβαντάζ που τα γνωρίζουμε ήδη. Σαφώς και οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο θα είναι πολύ διαφορετικοί λόγω της πανδημίας, αλλά θεωρώ πως διατηρούμε το πλεονέκτημα ότι γνωρίζουμε ήδη όλες τις λεπτομέρειες».

Ελένη-Κλαούντια Πόλακ

Στίβος – Αλμα επί κοντώ

«Είναι η πρώτη μου συμμετοχή σε Ολυμπιακούς Αγώνες και είμαι ιδιαίτερα υπερήφανη γι’ αυτό. Υπάρχει άγχος, όπως είναι λογικό, όμως το βασικότερο αυτή τη στιγμή είναι να απολαύσω αυτή τη μοναδική εμπειρία και να αποδώσω όσο το δυνατόν καλύτερα ώστε να πετύχω τον αρχικό μου στόχο, που είναι ο τελικός, και από κει και έπειτα να κάνω ό,τι καλύτερο μπορώ. Είμαι πολύ χαρούμενη και νιώθω πανέτοιμη να αγωνιστώ».

Eμμανουήλ Καραλής

Στίβος – Αλμα επί κοντώ

«Μετά από μια δύσκολη χρονιά και έναν σοβαρό τραυματισμό κατάφερα να βρίσκομαι στη μεγαλύτερη αθλητική διοργάνωση – όνειρο κάθε αθλητή. Είμαι έτοιμος να ζήσω την εμπειρία, να δώσω τον καλύτερο εαυτό μου και να τιμήσω τη χώρα μου. Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο είναι σημαδιακοί καθώς σηματοδοτούν τη διαρκή ανθρώπινη προσπάθεια απέναντι στην οποιαδήποτε δυσκολία».

Χρήστος Βολικάκης

Ποδηλασία πίστας

«Μετά από πολύμηνη αγωνιστική απραξία λόγω των γνωστών συνθηκών, τα ταξίδια που είχαμε προγραμματίσει σε Ισπανία, Μεξικό και Κολομβία είχαν ατυχή κατάληξη. Οι αγώνες σε αυτές τις χώρες ματαιώθηκαν και μας έμεινε η υπερατλαντική ταλαιπωρία. Νιώσαμε πολύ δυσάρεστα και η απογοήτευση ήταν μεγάλη. Μη έχοντας άλλη επιλογή, ευχηθήκαμε τουλάχιστον σε Ιταλία και Ρωσία να έχουμε καλύτερη τύχη και να τρέξουμε σε κάποιους αγώνες.

»Όντως, στην Ιταλία βρήκαμε σιγά-σιγά τον βηματισμό μας και ο αρχικός μας στόχος, δηλαδή η συμμετοχή σε δυνατούς αγώνες, εν μέρει πέτυχε. Η δραστηριότητα στην Ιταλία μάς έδωσε μια ψυχική ανάταση και τώρα, στη Ρωσία, ολοκληρώνουμε την προετοιμασία – και μάλιστα με σημαντικές διακρίσεις και μετάλλια. Είχαμε και στη χώρα μας προγραμματισμένο έναν ακόμα αγώνα, όμως ακόμη και αυτό δεν έγινε. Ματαιώθηκε το μίτινγκ της πίστας χωρίς να μας ρωτήσει κανείς πόσο απαραίτητο ήταν για εμάς.

»Πάντα περιμένω τέτοια εμπόδια και έχω μάθει να τα ξεπερνάω. Εύχομαι να είμαι υγιής, δυνατός και θέλω η παρουσία μου στο Τόκιο να με δικαιώσει. Σε αυτό το ραντεβού με την Ιστορία θα δώσω την ψυχή μου για το καλύτερο. Πιστεύω στον Θεό και με τη βοήθειά Του δεν έχω να φοβάμαι τίποτα».

Απόστολος Χρήστου

Κολύμβηση – Ύπτιο

«Μετά την περσινή αναβολή των Αγώνων η ζωή των αθλητών επιστρέφει σε ενός είδους κανονικότητα. Είμαι πολύ χαρούμενος που θα βρεθώ στο Τόκιο και θα εκπροσωπήσω τη χώρα μου για δεύτερη φορά σε Ολυμπιακούς Αγώνες και ανυπομονώ να αγωνιστώ στη μεγαλύτερη αθλητική διοργάνωση. Στόχος μου είναι να βελτιώσω τις ατομικές μου επιδόσεις και να βρεθώ στον τελικό των 100 μέτρων ύπτιο».

Άννα Ντουντουνάκη

Κολύμβηση – Πεταλούδα

«Νιώθω πιο ώριμη, πιο έμπειρη και πιο συνειδητοποιημένη απ’ ό,τι ήμουν στους προηγούμενους Ολυμπιακούς. Εχω ξεκαθαρίσει κάποια πράγματα στο μυαλό μου και ειδικά τα δύο τελευταία χρόνια έχω δουλέψει αρκετά για να πετύχω τους στόχους που έχω θέσει. Το χρυσό μετάλλιο στο Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα είναι σίγουρα μια ώθηση και μια επιβεβαίωση ότι η προετοιμασία μου πάει καλά. Παρ’ όλα αυτά, δεν θέλω να λέω πολλά. Να είμαι υγιής και πιστεύω ότι μπορώ να πετύχω ένα ακόμα ατομικό ρεκόρ στο Τόκιο κι από εκεί και πέρα ό,τι αυτό φέρει».

Άννα Κορακάκη

Σκοποβολή – Σημαιοφόρος της ελληνικής αποστολής

«Είναι πραγματικά σπουδαία η τιμή που μου κάνει η Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή, γι’ αυτό και θέλω να την ευχαριστήσω που με επέλεξε για σημαιοφόρο. Θα είναι σίγουρα μοναδικό το συναίσθημα να κρατάς τη σημαία της πατρίδας σου στην τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων, σε μία μάλιστα ιστορική στιγμή, καθώς θα μοιραστώ αυτή την εμπειρία με τον Λευτέρη Πετρούνια. Από την άλλη, βιώνουμε μία πρωτόγνωρη κατάσταση που σχετίζεται με την απουσία κοινού. Το δικό μας άθλημα στις μεγάλες διοργανώσεις έχει θεατές. Ηχούν ακόμη στ’ αυτιά μου οι φωνές από τις κερκίδες στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο. Θα μου φανεί παράξενο να είναι άδειες. Στο Τόκιο όλα θα είναι διαφορετικά».

Ευαγγελία Πλατανιώτη – Εβελίνα Παπάζογλου

Συγχρονισμένη Κολύμβηση

«Το όνειρό μας ήταν να πάρουμε την πρόκριση για τους Ολυμπιακούς Αγώνες τόσο ως ντουέτο όσο και στο ομαδικό. Είναι ένα από τα μεγαλύτερα επιτεύγματα στην καριέρα μας και δουλέψαμε πολύ σκληρά για να το πετύχουμε. Στο ντουέτο, στόχος μας είναι να δώσουμε τον καλύτερό μας εαυτό και να είμαστε περήφανες μετά την εμφάνισή μας. Θέλουμε μια θέση στον τελικό, πράγμα που θα έρθει αν πιάσουμε την καλύτερη δυνατή απόδοση».

Παναγιώτης Μάντης – Παύλος Καγιαλής

Ιστιοπλοΐα κλάση 470

«Η συμμετοχή σε Ολυμπιακούς Αγώνες είναι ύψιστη τιμή και νιώθουμε μεγάλη υπερηφάνεια που θα έχουμε την ευκαιρία να εκπροσωπήσουμε την Ελλάδα για δεύτερη φορά, ύστερα από το μετάλλιο του Ρίο. Η ψυχολογία μας είναι αρκετά ανεβασμένη και στόχος μας είναι να φτάσουμε όσο το δυνατόν ψηλότερα δίνοντας τον καλύτερό μας εαυτό».

Βύρων Κοκκαλάνης

Ιστιοπλοΐα – RSX

«Νιώθω πολύ χαρούμενος που επιτέλους, μετά από ένα χρόνο αναβολής, έφτασε η μεγάλη στιγμή και αισθάνομαι υπερήφανος που θα εκπροσωπήσω για τρίτη φορά την Ελλάδα στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Στόχος μου είναι να φτάσω στην υψηλότερη δυνατή απόδοση βάσει των συνθηκών που θα κληθώ να αντιμετωπίσω στον θαλάσσιο στίβο της περιοχής Ενοσίμα, όπου θα διεξαχθούν οι ιστιοπλοϊκοί αγώνες. Ελπίζω σε κάτι πολύ καλό και εύχομαι να είμαι άξιος να το πετύχω!».

Βασιλεία Καραχάλιου

Ιστιοπλοΐα – Laser

«Φτάνοντας στην Ιαπωνία πρωταρχικός μας στόχος είναι να συνηθίσουμε τη διαφορά ώρας που επηρεάζει τον ύπνο και την ξεκούραση, όπως και το φαγητό, τη ζέστη και την υγρασία. Γι’ αυτό άλλωστε ήρθαμε τόσο νωρίς. Από τις 15 Ιουλίου μπορέσαμε να ξεκινήσουμε τις προπονήσεις στη θάλασσα. Νιώθω αρκετά καλά και, όπως κάθε φορά, ανυπομονώ να μπω στο νερό και να δω την πρόοδο των προπονήσεών μας σε σχέση με τα άλλα σκάφη. Στόχος μου είναι να μπορέσω να απολαύσω όλο αυτό το “ταξίδι” και να δώσω τον καλύτερό μου εαυτό στους Αγώνες. Αν το καταφέρω, το αποτέλεσμα θα είναι καλό».
ν

 


Translate this post