Πρωτομαγιά: Βίαιες διαδηλώσεις στην Ευρώπη και στην Τουρκία (vid)

Κατηγορία NEWS, Ευρώπη

ΕΥΡΩΠΗ  | Ενημ. 1 Μαΐου 2021, 20:29 / 2 Μαΐου 05:10

Posted by Youmagazine Staff

 

Εξεγερμένοι πολίτες συγκρούστηκαν με αστυνομικές δυνάμεις σε Λονδίνο, Βερολίνο, Τορίνο, Παρίσι, Βρυξέλλες και Κωνσταντινούπολη.

Από τα επεισόδια στο πάρκο Bois de la Cambre / Ter Kamerenbos στις Βρυξέλλες. Βέλγιο, 1 Μαΐου 2021. Image credit: Reuters / Yves Herman

ν

ΣΥΓΚΡΟΥΣΕΙΣ στην επέτειο της Εργατικής Πρωτομαγιάς εξοργισμένων από την ανέχεια και τα lockdowns διαδηλωτών με τους πραιτωριανούς των κατά τόπους κυβερνήσεων που ενώ έχουν ψηφιστεί από τους λαούς, υπηρετούν τα συμφέροντα της πλουτοκρατίας και των φαρμακοβιομηχάνων.

Με λαιμητόμο στο Τορίνο

Μάλιστα, οι διαδηλωτές στο Τορίνο κουβαλούσαν μαζί τους μια γκιλοτίνα (λαιμητόμο) με ομοίωμα του Ιταλού πρωθυπουργού Μάριο Ντράγκι, άνθρωπο της ολιγαρχίας και των τραπεζιτών.
ν

ν

Οι συγκρούσεις ξεκίνησαν όταν πάνω από χίλιοι διαδηλωτές με πανό και κόκκινες σημαίες βγήκαν στους δρόμους την Πρωτομαγιά και συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Δημαρχείου στο Τορίνο, διαμαρτυρόμενοι για τα περιοριστικά μέτρα κατά του κορονοϊού. Εκεί έστησαν αυτοσχέδια γκιλοτίνα με ομοίωμα του πρωθυπουργού Μάριο Ντράγκι.

Ένα από τα πανό που κρατούσαν έγραφε: «Κρίση υγείας, κοινωνική κρίση, οικολογική κρίση, για να σωθούμε πρέπει να αλλάξουμε το σύστημα».

Ένα άλλο πανό έγραφε: «Για να σωθούμε, πρέπει να τους κρεμάσουμε».

Οι εντάσεις άρχισαν όταν οι διαδηλωτές προσπάθησαν να διασπάσουν τον αστυνομικό κλοιό.

Στη συνέχεια, οι αστυνομικοί επιτέθηκαν στο πλήθος, ενώ οι συνδικαλιστές, έχοντας έρθει σε συμφωνία με την κυβέρνηση, συναντιόντουσαν μέσα στο κτίριο του Δημαρχείου με τον δήμαρχο, με τη συνάντηση να προβάλλεται σε μια γιγαντοοθόνη έξω από αυτό.
ν

ν

Βρυξέλλες: διαμαρτυρίες κατά του κορονοϊού

Στην πρωτεύουσα του Βελγίου, η συγκέντρωση χιλιάδων ανθρώπων που συγκεντρώθηκαν σε κεντρικό πάρκο (La Cambre), μετατράπηκε σε διαδήλωση κατά των περιοριστικών μέτρων λόγω κορονοϊού.

Η αστυνομία επιτέθηκε με σκληρό τρόπο για να διαλύσει τη συγκέντρωση, χρησιμοποιώντας ειδικές έφιππες δυνάμεις και θωρακισμένα αυτοκίνητα με κανόνια νερού.
ν

ν

Το πλήθος αρχικά χόρευε και τραγουδούσε, πράγμα που ενόχλησε την αστυνομία η οποία επιτέθηκε με σφοδρότητα εναντίον των συγκεντρωμένων για να τους αναγκάσει να φύγουν.

Όσοι παρέμειναν, δοκίμασαν την… αβρότητα των αστυνομικών γκλομπς, ενώ βυτιοφόρα εφορμούσαν με μεγάλη ταχύτητα των συγκεντρωμένων και τους περιέλουζαν με νερό.
ν

ν

Βία και βανδαλισμοί στο Παρίσι

Χιλιάδες διαδηλωτές πλημμύρισαν τους δρόμους του Παρισιού το Σάββατο και με δεδομένο ότι εδώ και πολύ καιρό οι Γάλλοι έχουν μαζέψει πολλά κατά της κυβέρνησης Μακρόν, εκδήλωσαν την οργή τους σπάζοντας τζάμια και βιτρίνες καταστημάτων και τραπεζών, και πετώντας πέτρες και μολότωφ κατά των αστυνομικών δυνάμεων.

Διαδηλώσεις για την εργατική Πρωτομαγιά έγιναν και σε άλλες πόλεις της Γαλλίας, με εκτεταμένα επίσης επεισόδια να ξεσπούν στη Λυών. Στο Παρίσι πάντως ξέσπασε η μεγάλη οργή του πλήθους, που εδώ και ένα χρόνο βρίσκεται υπό καθεστώς περιορισμού με πρόσχημα τον κορονοϊό.
ν

ν

Η γαλλική αστυνομία έκανε εκτεταμένη χρήση δακρυγόνων, γκλομπς και σπρέι πιπεριού, όμως οι διαδηλωτές εδώ είναι εξοικειωμένοι με αυτή τη συμπεριφορά και ήρθαν εξοπλισμένοι με κράνη, ειδικούς αναπνευστήρες και στολές, με αποτέλεσμα πολλές φορές στις συγκρούσεις να έχουν αυτοί το πάνω χέρι και τους αστυνομικούς να το βάζουν στα πόδια.
ν

ν

Συγκέντρωση στην πλατεία Ταξίμ

Στην Τουρκία όπου επικρατεί το δικτατορικό καθεστώς του Ερντογάν, κάποιοι διαδηλωτές τόλμησαν να συγκεντρωθούν στην ιστορική πλατεία Ταξίμ της Κωνσταντινούπολης για να διαμαρτυρηθούν για τα όσα συμβαίνουν στην πολύπαθη αυτή χώρα, σπάζοντας τους περιορισμούς που έχουν επιβληθεί.

Και εδώ γνώρισαν το αμείλικτο και βίαιο πρόσωπο του νόμου. Πάνω από 200 διαδηλωτές συνελήφθησαν και οδηγήθηκαν στα κρατητήρια, καθώς οι αστυνομικές δυνάμεις που είχαν περικυκλώσει την πλατεία ήταν περισσότερες από τους διαδηλωτές, Οι αστυνομικοί επιτέθηκαν κάνοντας χρήση δακρυγόνων και σπρέι πιπεριού.
ν

ν

Χαοτική Πρωτομαγιά στο Βερολίνο

Δεκάδες ξεχωριστές πορείες και διαδηλώσεις έγιναν σήμερα στο Βερολίνο, προσελκύοντας διαδηλωτές από όλο το πολιτικό φάσμα. Η αστυνομία είχε πολλή δουλειά, καθώς ορισμένες από αυτές τις ομάδες έβαλαν φωτιές και προκάλεσαν φθορές σε αυτοκίνητα.

Παραδοσιακά η Πρωτομαγιά ήταν αριστερή εορτή, αλλά τώρα, με τα ολοκληρωτικά μέτρα που επιβάλλουν οι κυβερνήσεις στους λαούς, στις διαδηλώσεις λαμβάνουν μέρος πολίτες από όλες τις πολιτικές παρατάξεις.

Στις διαδηλώσεις του Βερολίνου πήραν μέρος όσοι τάσσονται κατά των εμβολίων, παραδοσιακοί συνδικαλιστές, αντικαπιταλιστές ριζοσπάστες, Παλαιστίνιοι ακτιβιστές και οπαδοί της μουσικής techno σε 20 ξεχωριστές συγκεντρώσεις. Διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν και σε άλλες γερμανικές πόλεις, ενώ ήταν αισθητή η απουσία της ακροδεξιάς.

Αργά το βράδυ η αστυνομία ανακοίνωσε ότι τραυματίστηκαν 93 αστυνομικοί και έγιναν πάνω από 350 συλλήψεις διαδηλωτών.
ν

ν

Το Βερολίνο έχει περιοριστικά μέτρα λόγω κορονοϊού και η κυκλοφορία επιτρέπεται από τις 5:00 το πρωί έως τις 10:00 το βράδυ. Οι διαδηλωτές, γύρω στα 8-10.000 άτομα, αγνόησαν κάθε απαγόρευση και συγκεντρώθηκαν στις 9:00 το βράδυ τοπική ώρα, φωνάζοντας συνθήματα κατά της αστυνομίας, στήνοντας οδοφράγματα, βάζοντας φωτιές σε κάδους απορριμμάτων και πετώντας διάφορα αντικείμενα. Οι συγκρούσεις συνεχίστηκαν αρκετές ώρες μετά την απαγόρευση της κυκλοφορίας.
ν

Germany: Chaos hits streets of Berlin as thousands join ‘Revolutionary May 1st’ rally | Ruptly
ν

ν

“Kill the Bill” στο Λονδίνο

Την Πρωτομαγιά, χιλιάδες Λονδρέζοι βγήκαν στους δρόμους για να διαμαρτυρηθούν για το νομοσχέδιο (Bill) της κυβέρνησης που δίνει μεγαλύτερη εξουσία στην αστυνομία έναντι των πολιτών. Ουσιαστικά, τα δικαιώματα των πολιτών για συνάθροιση και διαμαρτυρία καταργούνται με αυτό το φασιστικής νοοτροπίας σχέδιο νόμου.

Οι διαμαρτυρόμενοι συγκεντρώθηκαν ως συνήθως στην πλατεία Τραφάλγκαρ το Σάββατο και στη συνέχεια πέρασαν μπροστά από κυβερνητικά κτίρια στο κέντρο της πόλης, φωνάζοντας «Σκοτώστε το νομοσχέδιο» και άλλα συνθήματα.

Διαδηλώσεις κατά της αστυνομικής βίας και αυθαιρεσίας πραγματοποιήθηκαν επίσης και σε άλλες πόλεις της Βρετανίας σήμερα.
ν

UK: Protesters stage “Kill the Bill” demo at May Day rally in London | Ruptly
v


v

 


Translate this post