Το Ισραήλ μπαίνει για δεύτερη φορά σε καθολικό lockdown, με κλείσιμο των μη απαραίτητων επιχειρήσεων από τις 18 Σεπτεμβρίου.
Κάτοικοι του Ισραήλ διαμαρτύρονται για τη διαφθορά του πρωθυπουργού του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου και της οικονομικής δυσπραγίας που έφεραν τα περιοριστικά μέτρα λόγω κορονοϊού. Ιερουσαλήμ 12 Σεπτεμβρίου 2020. Image: Reuters / Corinna Kern
ν
ΤΟ ΙΣΡΑΗΛ έχει πάνω από 153.000 κρούσματα και πάνωα από 1.100 νεκρούς από την επιδημία του κορονοϊού. Αυτό οδήγησε το Τελ Αβίβ να διατάξει γενικευμένο lockdown από τις 6:00 το πρωί της Παρασκευής 18 Σεπτεμβρίου. Σχολεία και καταστήματα θα κλείσουν για τρεις εβδομάδες.Οι πολίτες δεν πρέπει να απομακρύνονται περισσότερα από 500 μέτρα από το σπίτι τους.Απαγορεύονται οι συγκεντρώσειςάνω των 10 ατόμων σε εσωτερικούς χώρους και άνω των 20 ατόμων σε εξωτερικούς.
Τα μέτρα κρίθηκαν αναγκαία, επειδή η χώρα αυτή των εννέα εκατομμυρίων κατοίκων έρχεται πρώτη παγκοσμίως σε κατά κεφαλήν κρούσματα!
Έτσι, το Ισραήλ γίνεται και επίσημα η πρώτη χώρα που θα επιστρέψει σε lockdown καθώς απέτυχε να αναχαιτίσει το δεύτερο κύμα πανδημίας του κορονοϊού.
Πάνω από 4.000 μολύνσεις καταγράφονται καθημερινά τα τελευταία 24ωρα έναντι μόλις 20 μολύνσεων όταν η χώρα έβγαινε από το πρώτο lockdown τον Μάιο.
Υπουργική ομάδα αναγκάστηκε διστακτικά να εγκρίνει το νέο lockdown που θα έχει διάρκεια δύο εβδομάδων και θα ξεκινήσει την ερχόμενη Παρασκευή.
Αξίζει να σημειωθεί ότι θα συμπέσει με την Εβραϊκή Πρωτοχρονιά κάτι που δείχνει την κρισιμότητα της κατάστασης και το γεγονός ότι η πολιτική ηγεσία δεν έχει εναλλακτική επιλογή για να αντιμετωπίσει τον κορονοϊό. ν
ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΗ ΖΩΝΗ
Ολόκληρη η χώρα κηρύχθηκε «επικίνδυνη ζώνη», καθώς ο αριθμός των μολύνσεων σε μια μέρα ξεπέρασε για πρώτη φορά τις 4.000 την Τετάρτη (4.038 κρούσματα).
Σαν αποτέλεσμα, επιχειρήσεις και καταστήματα κλείνουν τουλάχιστον για δύο εβδομάδες. Τα σούπερ μάρκετ και τα παντοπωλεία εξαιρούνται από την απαγόρευση.
Η εξαίρεση περιλαμβάνει επίσης καταστήματα ιατρικών ειδών και φαρμακείων, χώρους πώλησης κινητών τηλεφώνων και καταστήματα επισκευών. Απαγορεύεται σε όλα τα καφέ και τα εστιατόρια να σερβίρουν φαγητό και ποτά στο εσωτερικό, αλλά το take away και ο ντελίβερι.
Οι επιχειρήσεις που θα παραμείνουν ανοικτές θα πρέπει να περιορίσουν το προσωπικό τους κατά 30%, με ανώτατο όριο τα 10 άτομα. Ο ίδιος κανόνας του 30 τοις εκατό ισχύει και για τις δημόσιες υπηρεσίες.
Με εξαίρεση την προμήθεια τροφίμων και φαρμάκων και την προσέλευση στο χώρο εργασίας, οι Ισραηλινοί δεν θα πρέπει να απομακρύνονται πάνω από 500 μέτρα από την κατοικία τους. ν
Συγκρούσεις αστυνομικών με διαδηλωτές που πραγματοποιούσαν καθιστική διαμαρτυρία στην Ιερουσαλήμ. 6 Σεπτεμβρίου 2020. Image: Reuters / Ammar Awad ν
Τα σχολεία, που άνοιξαν την προηγούμενη Τετάρτη, θα κλείσουν. Οι μαθητές αναμένεται να στραφούν στην εξ αποστάσεως μάθηση. Οι αλλαγές, ωστόσο, δεν θα επηρεάσουν την ειδική εκπαίδευση και τα οικοτροφεία.
Να σημειωθεί, ότι υπάρχουν πάνω από 33.000 ασθενείς με Covid-19 στο Ισραήλ, με 500 από αυτούς να νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση.
Κανείς δεν γνωρίζει τις επιπτώσεις του νέου lockdown. Η χώρα πάντως έχει χτυπηθεί άσχημα από τις καταστροφικές οικονομικές επιπτώσεις της πρώτης καραντίνας, η οποία εκτόξευσε το ποσοστό ανεργίας στο 20% και βύθισε την οικονομία στα Τάρταρα.
Κανείς δεν ξέρει κατά πόσον τα μέτρα αυτά γίνονται για λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας ή κατά πόσον γίνεται εκμετάλλευσή του κορονοϊού από τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου, ο οποίος τελεί υπό δικαστική έρευνα κατηγορούμενος για απιστία κατά του δημοσίου, απάτη και δωροληψία, προκειμένου να σώσει τη θέση του.
Το βράδυ του Σαββάτου, περίπου 10.000 άνθρωποι κατέβηκαν στους δρόμους της Ιερουσαλήμ διαμαρτυρόμενοι για τα περιοριστικά μέτρα, με τις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις να συνεχίζονται για 12ο συνεχόμενο σαββατοκύριακο. v
Israel enters second coronavirus lockdown amid surging infections | DW News v