Κίνδυνος για την Αθήνα τα εργοστάσια-βόμβες εντός οικιστικού ιστού (vid)

Κατηγορία NEWS, Περιβάλλον, Ελλάδα

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Posted by Youmagazine Staff

 

Κίνδυνος για την Αθήνα και την Αττική τα δεκάδες χημικά εργοστάσια και βιοτεχνίες που λειτουργούν ανεξέλεγκτα εντός οικιστικού ιστού.

Μαύροι δηλητηριώδεις καπνοί σκεπάζουν τον αττικό ουρανό από τη φωτιά σε εργοστάσιο πλαστικών στη Μεταμόρφωση. Πηγή: Twitter

ν

ΑΠΟΤΕΛΕΙ ντροπή το γεγονός ότι κατά τον 21ο αιώνα και παρά τις προειδοποιήσεις για τους κινδύνους που διατρέχουν άνθρωποι και περιβάλλον από τη χρήση των πλαστικών, υπάρχουν δεκάδες χημικά εργοστάσια και βιοτεχνίες που λειτουργούν (νόμιμα άραγε;) εντός οικιστικού ιστού, αποτελώντας βόμβες που απειλούν τη ζωή και την υγεία εκατομμυρίων κατοίκων στο Λεκανοπέδιο.

Η φωτιά που ξέσπασε σε εργοστάσιο πλαστικών στη Μεταμόρφωση και που συνεχίζει ακόμη να καίει, δηλητηριάζοντας την ατμόσφαιρα του Λεκανοπεδίου, έδειξε την υποκρισία των κυβερνώντων και γενικά όλων των «αρμόδιων παραγόντων» που αρέσκονται στα μεγάλα και παχιά λόγια και υποδύονται τους σωτήρες, ενώ δεν βλέπουν τον κίνδυνο που υπάρχει μπροστά στα μάτια τους από τη λειτουργία εργοστασίων εντός οικιστικής ζώνης καθώς η μόνη αξία σήμερα δεν είναι η ανθρώπινη ζωή αλλά το κέρδος.

Έδειξε επίσης και την ανοησία που υπάρχει σε μερίδα της κοινής γνώμης, που ενώ δηλητηριώδεις καπνοί καθιστούσαν την ατμόσφαιρα ασφυκτική, χρήστες στο Twitter και στα άλλα social media γιόρταζαν για το γεγονός της «έγκαιρης» προειδοποίησης μέσω του αριθμού 112 των κατοίκων της Μεταμόρφωσης και των γύρω περιοχών. Και ήταν ανόητο αυτό που έκαναν, γιατί δείχνει ότι δεν μπορούν να ξεχωρίσουν μια φυσική καταστροφή, όπως σεισμό, πλημμύρα ή πυρκαγιά, από τη φωτιά σε ένα εργοστάσιο πλαστικών, που μπαίνει ηθελημένα για να εισπράξει ο ιδιοκτήτης την αποζημίωση που δίνεται σε τέτοιες περιπτώσεις.

Στο μήνυμα του 112 αναφερόταν στα ελληνικά και στα αγγλικά:

«Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, 15-08-2020, 14.05

Κλείστε όλα τα παράθυρα και τις πόρτες. Αποφύγετε τις μετακινήσεις. Πυρκαγιά σε εργοστάσιο πλαστικών στην περιοχή σας, επικίνδυνοι καπνοί. Η εισπνοή καπνού μπορεί να είναι επικίνδυνη».

Το μήνυμα, εστάλη σε ακτίνα 2 χιλιομέτρων γύρω από το φλεγόμενο κτίριο ενώ το έλαβαν και κάποιοι, λόγω κεραιών κινητής τηλεφωνίας, σε πιο απομακρυσμένες περιοχές.

Ωστόσο, η προειδοποίηση δεν ήταν έγκαιρη, αφού η πυρκαγιά είχε εκδηλωθεί τις πρώτες πρωινές ώρες.

Η ουσιαστική ενημέρωση ήρθε 16 ώρες αργότερα, από τον ακαδημαϊκό φυσικής της ατμόσφαιρας, καθηγητή Χρήστο Ζερεφό, και αφού είχαν γίνει παρανάλωμα του πυρός πλαστικά, πάσης φύσεως ανακυκλώσιμα υλικά και χαρτιά. «Όταν καίγονται σε υψηλή θερμοκρασία πλαστικά τότε εκλύονται υπό συνθήκες πολύ τοξικές ουσίες, διοξίνες, φουράνια και άλλα, όπως συμβαίνει όταν καίγονται προϊόντα του πετρελαίου», εξήγησε ο καθηγητής.

Ο ίδιος συμβούλευσε όσους κατοίκους βρίσκονταν στα σπίτια τους να τοποθετήσουν βρεγμένες πετσέτες στις οριζόντιες χαραμάδες κάθε ανοίγματος, ώστε να ελαχιστοποιηθεί η ποσότητα των αιωρούμενων σωματιδίων που θα μπουν στα σπίτια τους. Παράλληλα σύστησε στους πεζούς να βαδίζουν κάθετα στην κατεύθυνση των ανέμων και όχι κόντρα σε αυτούς, στο μέτρο του δυνατού.
ν

Ζερεφός στο MEGA: Άκρως τοξικές οι ουσίες του καπνού στη Μεταμόρφωση
ν

ν

ΒΛΑΒΕΣ ΣΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΕΡΑ ΚΑΙ ΤΑ ΤΡΟΦΙΜΑ

Για τα αιωρούμενα σωματίδια, υπογράμμισε πως «κανείς δεν ξέρει πως λειτουργούν στα πνευμόνια μας όταν τα εισπνεύσουμε […]  Ευτυχώς έχουν ενημερωθεί οι κάτοικοι και έχουν κλειστά τα παράθυρα και τα κλιματιστικά επίσης κλειστά ή σε λειτουργία ανακύκλωσης του αέρα».

Όσο για τα τρόφιμα και τις καλλιέργειες πάνω στις οποίες ενδέχεται προσγειωθούν τα αιωρούμενα σωματίδια από τη φωτιά, ο κ. Ζερεφός συστήνει να ξεπλένονται με ιδιαίτερη προσοχή και πολύ σχολαστικά, ώστε να φύγει η όποια «μαυρίλα» ενώ στην περίπτωση που έχουν δεχθεί μεγάλη ποσότητα σωματιδίων καλό θα είναι να μην καταναλώνονται.   

Σε ότι αφορά τον καπνό, εκτιμά πως δεν θα εγκλωβιστεί στο Λεκανοπέδιο, καθώς πνέουν βοριάδες και, αν η πυρκαγιά σβήσει ως αύριο το απόγευμα, το νέφος θα αραιώσει. «Όλα εξαρτώνται από το πότε θα σβήσει η φωτιά. Όλος αυτός ο όγκος υλικών καίγεται ταυτόχρονα και κάνει δύσκολο το έργο της πυροσβεστικής», εκτίμησε ο καθηγητής.
ν

Αποθήκες, βιοτεχνίες και εργοστάσια πλαστικών λειτουργούν παράνομα εντός του οικιστικού ιστού, αλλά κανείς δεν ενδιαφέρεται. Πηγή: Twitter

ν

ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΝΑ ΚΑΙΕΙ…

Αν και πέρασαν 26 ώρες από τον εμπρησμό, η φωτιά καίει ακόμα, ενώ στους αρμόδιους –που γι ακόμα μια φορά πιάστηκαν στον ύπνο‒ επικρατεί προβληματισμός, καθώς, αντίθετα με τις προβλέψεις, οι άνεμοι σταμάτησαν και το τοξικό νέφος παραμένει απλωμένο πάνω από την Αττική.

Οι πυροσβεστικές δυνάμεις κατάφεραν να περιορίσουν τη φωτιά στο συγκεκριμένο οικόπεδο, δεν έχουν καταφέρει, όμως ακόμα, να την θέσουν υπό έλεγχο στο εσωτερικό της, ώστε να μπορέσουν να μπουν στο κτίριο και να διαπιστώσουν και τα αίτια που ξέσπασε.

Στο σημείο παραμένουν και επιχειρούν 49 πυροσβέστες με 14 οχήματα, ενώ ακόμα βγαίνουν μεγάλοι καπνοί, καλύπτοντας τον αττικό ουρανό στα πέριξ του σημείου της φωτιάς. Σύμφωνα, μάλιστα, με πληροφορίες και σήμερα το πρωί εστάλη μήνυμα από το 112 στους κατοίκους της περιοχής να αποφεύγουν τις μετακινήσεις και να έχουν κλειστά τα παράθυρά τους, καθώς το νέφος που δημιουργείται από την καύση των πλαστικών, είναι τοξικό.

Υπενθυμίζεται ότι η μεγάλη φωτιά, εκδηλώθηκε το πρωί του Σαββάτου, λίγο πριν τις 7:00 και ακριβώς λόγω των εύφλεκτων υλικών που άρχισαν να καίγονται, οι φλόγες πήραν πολύ γρήγορα διαστάσεις, καταστρέφοντας το μεγαλύτερο τμήμα του κτιρίου.

Προβληματισμός επικρατεί, επίσης και για τη στατικότητα του κτιρίου, καθώς τμήμα του έχει καταρρεύσει.
ν

 


Translate this post