Η Αγία Σοφία τζαμί: Πώς ο Ερντογάν εκβιάζει ξανά τη Δύση

Κατηγορία ΘΕΜΑΤΑ, INSTAGRAM, Ελλάδα

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Posted by Youmagazine Staff

 

Έχοντας βρεθεί σε αδιέξοδο, ο Ερντογάν εκβιάζει ξανά τη Δύση με στόχο να της αποσπάσει κάποια δισεκατομμύρια, όπως έκανε με το μεταναστευτικό.

Ως κοινός απατεώνας, ο Ερντογάν εκβιάζει την χριστιανική Δύση, απειλώντας να μετατρέψει την Αγία Σοφία σε τζαμί, για να αποσπάσει μερικά δισεκατομμύρια. Πηγή: Wikimedia Commons 

ν

ΚΑΚΟΜΑΘΗΜΕΝΟ παιδί των Γερμανών και των Αμερικανών, ο Ταγίπ Ερντογάν, αν και παριστάνει τον Σουλτάνο, με τις πράξεις του αποδεικνύει ότι είναι όχι ένας σοβαρός αρχηγός κράτους (άλλωστε στις μέρες μας ποιος είναι;) αλλά ένας κοινός εκβιαστής.

Ο Ερντογάν έχει μάθει τις αδυναμίες των Αμερικανών, των Ρώσων και των Ευρωπαίων και παίζει μαζί τους. Πρώτα εκβίασε τους Αμερικανούς, οι οποίοι πανικοβλήθηκαν μόλις τους απείλησε ότι θα φύγει από το ΝΑΤΟ και θα αποκαλύψει τα μυστικά τους στους Ρώσους,

Στη συνέχεια εκβίασε τους Ευρωπαίους με όπλο το μεταναστευτικό, απειλώντας ότι θα ανοίξει τη στρόφιγγα και θα πλημμυρίσει την Ευρώπη με μουσουλμάνους αν δεν του δώσουν κάποια δισεκατομμύρια, Με σύμμαχο τη Γερμανία πέτυχε τον σκοπό του, χωρίς όμως να έχει διευκρινιστεί ακόμη πόσα ακριβώς χρήματα θα πάρει και για πόσο χρονικό διάστημα.

Με την τουρκική οικονομία να καταρρέει, εκβιάζει τώρα τον χριστιανικό κόσμο, κυρίως τους Ρώσους με τους οποίους η κουμπαριά δεν προχώρησε έτσι όπως θα ήθελε ο Ερντογάν

Ο Σουλτάνος έχει απλώσει τα χέρια του πάνω από τη Λιβύη, αλλά, σε αντίθεση με ό,τι συμβαίνει στη Συρία, οι Ρώσοι στη Λιβύη τον αντιμετωπίζουν περίπου σαν εχθρό. Και δεν θα επιτρέψουν ποτέ η Τουρκία να γίνει ξαφνικά πετρελαϊκή δύναμη.

Αιχμηρή ήταν η απάντηση που έδωσε το ρωσικό κανάλι RT στον Ερντογάν, σημειώνοντας πως η απόφασή να μετατρέψει τον πρώην καθεδρικό ναό της Κωνσταντινούπολης, διαχρονικό σύμβολο του ορθόδοξου χριστιανισμού και μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO σε τζαμί, α) διαταράσσει τις εύθραυστες σχέσεις χριστιανών και μουσουλμάνων, β) χτυπά τον τουρισμό και γ) στρέφει τη Δύση εναντίον της Τουρκίας.

«Ο ιστορικός ναός προσέλκυσε πέρυσι περισσότερους από 3,7 εκατομμύρια επισκέπτες», αναφέρει το RT. «Από τη στιγμή που θα πάψει να είναι μουσείο και θα γίνει τζαμί, οι αριθμοί αυτοί θα μειωθούν δραματικά. Κανείς τουρίστας δεν θέλει να επισκεφτεί ένα ενεργό τζαμί, κανείς δεν θέλει θρησκευτικές αντιπαραθέσεις, κανείς δεν θέλει να βυθίσει την οικογένειά του σε μια αλλότρια κουλτούρα».

Το ρωσικό κανάλι στέκεται στις αντιδράσεις της Αθήνας αλλά και στην αντίδραση του Μάικ Πομπέο που χαρακτήρισε την απόφαση Ερντογάν «κακόβουλο σχέδιο». Μνημονεύει επίσης την υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη που είπε ότι η απόφαση Ερντογάν «αποτελεί ανοικτή πρόκληση προς όλο τον πολιτισμένο κόσμο που αναγνωρίζει τη μοναδική αξία και την οικουμενικότητα του μνημείου» και ότι ο Ερντογάν «γυρίζει τη χώρα του έξι αιώνες πίσω».

Δεν πρέπει ωστόσο να παρασυρθούμε και να πιστέψουμε ότι οι Ρώσοι στράφηκαν ξαφνικά εναντίον του Ερντογάν. Ο Πούτιν χαρακτήρισε «εσωτερικό θέμα» της Τουρκίας την απόφαση της μετατροπής της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, ενώ είπε ότι αυτό θα είναι ωφέλιμο για τους Ρώσους τουρίστες, οι οποίοι έτσι δεν θα πληρώνουν εισιτήριο όταν θα επισκέπτονται τον ιστορικό ναό!
ν

Η ΕΥΡΩΠΗ ΤΩΝ ΤΕΣΣΑΡΩΝ ΑΝΕΜΩΝ

Η Ελλάδα θα ήθελε μια ηχηρή καταδίκη από τα όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όμως τα θεσμικά όργανα της ΕΕ έχουν διαλυθεί λόγω κορονοϊού, ενώ οι ευρωβουλευτές έχουν διασπαρθεί στους τέσσερις ανέμους. Δεν υπάρχει κάποιο πρόσωπο ή κάποιο όργανο για να αντιδράσει και να ασκήσει πίεση στην τουρκική κυβέρνηση που είναι εκτός σφαίρας ΕΕ και λειτουργεί με όρους ανατολίτικου παζαριού. Ο Ερντογάν το γνωρίζει αυτό και κάνει ελεύθερα τα παιχνίδια του.

Η μόνη φωνή που υψώθηκε εναντίον του Ερντογάν από την Ευρώπη είναι αυτή του Ρώσου πατριάρχη, ο οποίος προειδοποίησε την Άγκυρα να μην διαιρέσει τους ανθρώπους μετατρέποντας την Αγία Σοφία σε τζαμί, χαρακτηρίζοντας την απόφαση Ερντογάν «απειλή για τον χριστιανικό πολιτισμό».

Όπως σημειώνει το RT, ο Ερντογάν είναι πολλά πράγματα, αλλά δεν είναι Μουσταφά Κεμάλ. Δεν έχει το μέγεθος και την ποιότητα του ιδρυτή της σύγχρονης Τουρκίας που κυβέρνησε τη χώρα ως καλοκάγαθος δικτάτορας για 15 χρόνια. Ο Ερντογάν μισεί τον Κεμάλ. Σύμφωνα με τις μαριονέτες του στο Συμβούλιο της Επικρατείας, ο λόγος για την επαναφορά της Αγίας Σοφίας σε τζαμί οφείλεται στο ότι θέλει να αποδείξει ότι ο Ατατούρκ έκανε λάθος!

Και όρισε ως ημερομηνία την 24η Ιουλίου για το άνοιγμα της Αγίας Σοφίας ως τζαμί, επειδή εκείνη την ημέρα είχε υπογραφεί η Συνθήκη της Λωζάννης, την οποία ο ίδιος ο Ερντογάν θεωρεί ως ζημιογόνα απόφαση και ήττα του Κεμάλ.

Και ο αρθρογράφος του RT, ο Βρετανός δημοσιογράφος Ντέμιαν Γουίλσον, κλείνει το σχόλιό του λέγοντας ότι ο ισχυρισμός του Ερντογάν ότι ο ιστορικός ναός θα εξακολουθήσει να είναι ανοιχτός σε ξένους επισκέπτες ακόμη κι αν γίνει τζαμί, είναι ψευδής και παραπλανητικός.

Ένας Δυτικός τουρίστας θεωρεί αυτονόητο ότι μπορεί να επισκεφτεί ένα μουσείο ντυμένος ελαφρά, ότι μπορεί να τραβήξει ελεύθερα φωτογραφίες, ότι μπορεί να μιλήσει δυνατά, ότι μπορεί να φωνάξει στα παιδιά του να σταματήσουν να τρέχουν και γενικά να έχει ελευθερία κινήσεων που είναι αδιανόητες σε ένα τζαμί. Όποιος πιστεύει ότι η Αγία Σοφία θα εξακολουθήσει να έχει επισκέπτες, τότε δεν ξέρει τίποτα για τους τουρίστες. Και ακόμη λιγότερο για τον 21ο αιώνα.
ν

Turkey’s Hagia Sophia turned back into a mosque, causing a divide | CBC News
ν

ν

 


Translate this post